Friday, 30 July, 2021
Home >>> Glasine >>> Rusija želi uvid u iOS i Mac OS X izvorni kod
iphone_5_russia-590x368

Rusija želi uvid u iOS i Mac OS X izvorni kod

Rusko ministarstvo komunikacija zatražilo je od kompanija Apple i SAP (Njemački softwareski gigant poslovnog svijeta) da na uvid daju izvorni kod svog softwarea kako bi se uvijerili da ovi proizvodi ne pomažu Američkim obavještajnim agencijama u špijuniranju Rusije!

Priču je jučer objavio Reuters, samo nekoliko dana nakon što je Apple optužen da u svom softwareu namjerno ostavlja rupe kako bi sigurnosne službe imale lakši pristup podacima. Ruski ministar komunikacija, Nikolai Nikiforov, izjavio je kako je pojačani nadzor Rusije od strane SAD više no očit te kako, shodno tome, postoji velika razina nepovjerenja prema stranom softwareu i hardwareu. Naveo je i da kompanije koji ustupe izvorni kod svog softwarea ovom Ruskom ministarstvu su one koje nemaju što za sakriti dok se za kompanije koje to nisu spremne učiniti sumnja kako imaju nedeklarisane mogućnosti u svojim proizvodima.

Prema navodima Reutersa Nikiforov se našao sa Appleovim glavnim čovjekom u Rusiji, Peter Engrob Nielsenom, ali ne postoje informacije o čemu se na tom sastanku razgovaralo. Po svemu sudeći Apple će teško dati ključ svog softwarea u ruke Rusima koji tvrde kako imaju otvorenu suradnju sa Microsoftom već dugi niz godina.