Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Što do sada znamo o iOSu 7? (uključujući naklapanja)
ios7

Što do sada znamo o iOSu 7? (uključujući naklapanja)

Karte za ovogodišnje WWDC rasprodane su u roku dvije minute. Prigrabili su istinski sretnici a nama ostalima ne preostaje ništa drugo nego da dešavanja sa ove konferencije pratimo preko manjih ili većih zaslona. Nova iOS generacija bit će prva zvijezda ove konferencije a veće promjene se zagovaraju više no ikad ranije. Sa Jony Iveom na čelu vjerujem kako ćemo ih i vidjeti.

Ekipa sa bloga 9to5mac prikupila je izjave od nekoliko izvora koji su bili u kontaktu ili svojim očima vidjeli novi iOS te je objavljeno zanimljivo štivo u kojem se objedinjuje većina dosadašnjih saznanja vezanih za ovaj sustav. Koliko će se ti izvori pokazati istinitim ili ne, procjenit ćemo kasnije a sada ćemo vas uputiti u najvažnije detalje koji su objavljeni.

Ispeglano sučelje

Sad već i ptice na grani znaju što je skeuomorfizam. Znaju i to da Ive nije ljubitelj tog dizajnerskog pravca kojeg su zagovarali Jobs i Forstall. Prema neimenovanim izvorima novi iOS (kodnog imena Innsbruck) bit će prilično “izravnat” bez previše realističnih elemenata koji imitraju stvarne naprave. Spreman je i novi set ikona za nativne iOS aplikacije.

Novi multitasking

Šuška se da bi novoizvedeno multitasking sučelje moglo podsjećati na sada već legendarno Palm rješenje u vidu kartica, koje je i danas dostupno iUređajim putem nekoliko tweakova sa Cydiae. Teško je reći da li će Apple “pođoniti” ovu ideju ili će smisliti nešto originalnije.

Polarizirajući filteri

Novi iOS mogao bi imati i opciju uključivanja polarizirajućih filtera koji bi smanjili uglove gledanja u zaslon kako bi spriječili usputne prolaznike i druge radoznalce od buljenja u vaše privatne poslove. Sada se to može postići korištenjem raznih folija za zaštitu zaslona ali uvede li je Apple ova opcija postat će mainstream koji će željeti da poprate i drugi proizvođači.

Što će se sve od ovog svega obistiniti vidjet ćemo za nekih sedam tjedana koliko je ostalo do “zvižduka” za početak WWDCa. Što bi ste vi voljeli vidjeti na novom iOSu? Pogledajte i neke popularne koncepte iOSa 7:

  • robee

    Iskreno se nadam da nece previse petljati u ios-u, posto je meni osobno dobar bas ovakav kakav i je, i to ga prilicno izdvaja od ostalih. Kakvo peglanje, gluposti, zar netko zeli i hoce da izgleda kao android i win phone?! WTF?! Pa android koliko bi mozda i bio zanimljiv zbog nekih stvari, cini mi se totalno odbojno bas zbog totalno neugledno sucelja, sve ravno, nema transparentnosti…a win phone ne treba komentirati…nadam se da nece i Apple zbrljati…

    • Promjene se zasigurno desavaju. Od kad smo pisali o ovome novost je provjerrena i objavljena od strane velikih novinarskih kuca sirom svijeta. IOS ce izgledati malo drugacije, mada cisto sumnjam da nece valjati. S obzirom da je Ive odlican dizajner.

  • Maki

    Posto se ovo sve razvija u Americi, i Kinezi nemaju ništa sa ovim( čim oni svoje šape upetljaju, sve se sazna i prije zvaničnog eventa), do zadnjeg dana teško da ćemo išta unaprijed saznati o promjenama? Osim ako neki alkos iz Applea ne ostavi iPhone na šanku, ispadne mu u WC-u …