Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Sve 2012 iPhone 5 glasine na jednom mjestu
iphone-5sj1

Sve 2012 iPhone 5 glasine na jednom mjestu

Kao što znate Apple priprema svoju poznatu WWDC 2012 konferenciju za programere između 11. i 14. lipnja 2012. Konferencija će biti otvorena sa keynote prezentacjiom, koja se treba održati u ponedeljak 11. 06. u 7Pm po našem vremenu. Sve karte, iako veoma skupe (preko $1500), su rasprodane u roku od par sati, jer se ove godine očekuju velike novine od strane Apple kao npr. iPhone 5, iOS 6, OS X Mountain Lion, Apple TV i tko zna što sve ne.

Kao i svake godine, par tjedana prije konferencije, blogosfera se počne zagrijavati i odjekivati raznoraznim glasinama. Naravno ništa nije drugačije niti ove godine. Svako jutro nova glasina, a ove godine ih stvarno ima na pretek.

Za razliku od prošle godine, odlučio sam da ne pišem o svakoj glasini posebno, već da ih sve stavim u jedan post kako biste sami mogli odlučiti što bi mogla biti istina, a što je BS.

Lista glasina koje možete naći ispod su upravo to, glasine i špekulacije. Neke su iz malo poznatijih izvora, kao 9t5mac, a neke sa raznih kineskih blogova, koji skoro pa nikada nisu u pravu o ovim stvarima.

iPhone 5

Naravno najveća atrakcija je novi iPhone. Svi već znaju da će Apple do desetog mjeseca ove godine izbaciti novi iTelefon. Da li će se zvati novi iPhone, iPhone 5 ili iPhone 6 još čekamo. Ne zna da li će ovaj novi uređaj biti predstavljen na WWDC 2012 konferenciji u ponedjeljak, ali MacRoomors i 9to5Mac su puni raznoraznih glasina o novom uređaju. Krenimo redom.

Veći zaslon – Najveća glasina ove godine je da iPhone dobiva 1136x640px zaslon, koji bi po dijagonali trebao mjeriti 3.9999 incha, te osim dužine trebao dobiti i dodatnih piksela kako bi ostao Retina. Za razliku od sadašnjeg 3.5 incha, te 3:2 omjera to bi mu dalo 16:9 omjer kao wide screen filmovi. Video koncept možete pogledati ovdje.

Još veći zalson – Japanski blog macotakara.jp se navodno dočepao prednjeg stakla za iPhone, koje mjeri 4.04 incha. Na ovoj slici možete vidjeti kako zaslon izgleda, kada se stavi preko iPhone 4S.

Ovdje možete čak pogledati i video dotičnog prednjeg stakla.

ETradeSupply je negdje našao zadnji dio ovog zaslona, kao što je prikazano u videu ispod.

Isti oblik – Navodno da će Apple dodati pola incha samo po dužini, te će uređaj biti ili duži ili iste veličine samo sa dužim zaslonom. Nadam se da Jonathan Ive nije oslijepio od prošle godine, te iPhone neće izgledati kao dosadašnji koncepti. Mada par njih, izgledaju prilično dobro. Više iPhone 5 koncepta možete pogledati ovdje.

iPhone 5 koncept rendering
iPhone 5 koncept rendering

 

Metalna Poleđina – Navodno da će ove godine Apple zamijeniti staklo na poleđini uređaja sa metalnim aluminijskim oklopom kao na prvom iPhoneu. Što se vidi iz slike ispod.

 

Liquid Metal Alloy – Već od 2010. od kako je Apple kupio prava na korištenje liquid metal aloja, za korištenje u tech gadgetima, se priča da će novi iPhone u sebi imati liquid metal. Aloj je kombinacija stakla i metala, te je puno čvršći od stakla, a može se izlijevati u bilo kakve oblike. Također aloj, izgleda plemenito tako da bi uređaji napravljeni od liquid metal aloja izgledali veoma moćno. Ovdje možete vidjeti koncept liquid metal iPhona.

 

2 nova modela iPhonea – Navodno se testiraju dva nova modela iPhona. Jedan obilježen kao N41AP ili iPhone 5.1 i N42AP ili iPhone 5.2. To naravno, ne znači da će Apple izbaciti dva modela, mada se nikad ne zna.

Novi CPU – Navodno da oba modela imaju u sebi puno brži silkon, koji je varijanta sadašnjeg iPad 3 A5X chipa, te u sebi sadrži ARM S5L8950X procesor duple jezgre. Ovo je bilo i za očekivati, te ne vjerujem da je ikakvo iznenađenje.

1GB Ram – Novi uređaj će imati 1GB RAM memorije, što je također potvrđeno na bazi dva uređaja, koja se testiraju u Appleu. Mislim da je i ovo potpuno za očekivati.

Novi GPU – Navodno novi silikon ima novi GPU, koji je od strane 9t5mac stranice obilježen kao “potpuno novi grafički sub sistem”. Novi GPU će navodno biti varijanta iPad 3 GPUa, ali napravljen u 32 nm tehnologiji. Ovaj GPU bi trebao biti brži nego već odličan postojeći GPU u iPhoneu 4S, te će koristiti puno manje baterije radi 32nm arhitekture.

HD Facetime Kamera – Apple Insider, kaže da će prema nekim kineskim analistima, novi iPhone dobiti prednju HD kameru (720p)  te će kamera biti prebačena u sredinu uređaja. Možda i znate, Apple nije ugradio prednju HD kameru do sada, zato što veliki broj mobilnih mreža ne mogu podnijeti live HD video transfer. Mislim da se to nije promijenilo od prošle godine.

 

Novi WiFi Chip – Novi model iPhonea navodno će imati Broadcomov novi BCM4334 chip, sa duplim bandom koji će dozvoljavati 802.11n WiFi Network, Bluetooth 4.x+HS te FM radio.

Za razliku od BCM4330, koji se može naći u iPhone 4S i iPadu 3, novi chip je napravljen koristeći 40 nm tehnologiju koja prema naznakama elektronskog bloga Anandtech koristi 3 puta manje baterije nego sadašnji čipovi.

Novi čip također ima dual band, te bi mogao dozvoliti AirDrop funkciju između Mac Racunara i iPhonea. Za one koji ne znaju, AirDrop dozvoljava bežični fajl share bez ikakve mrežne konfiguracije.

 

4G LTE – Naravno da bi novi iPhone trebao imati u sebi 4G LTE tehnologiju, mada se nikad nezna. Prema naznakama nekih analista i najmoderniji 4G chip momentalno koristi 5 puta više baterije nego 3G model. Neki čak govore da bi razlog za povećanje iPhoneovog kućišta mogla biti baterija, a ne zaslon. Jedno je sigurno, Apple neće smanjiti život baterije da bi dodao 4G, koji još uvijek nije veoma rasprostranjen u svijetu.

iOS 6

Osim novog iPhonea, WWDC 2012 treba nam donijeti i novu inačicu iOSa. Za razliku od prošle godine, ove godine nismo vidjeli previše glasina o novim funkcijama iOS-a sve do prošlog tjedna.

Intergracija sa Facebookom – Više sourceva na netu su potvrdili integraciju iOSa i Facebooka. Izgleda da se Apple napokon pomirio sa Facebookom. Kao što nam je iOS 5 donio integraciju sa Twitterom, iOS 6 bi nam trebao donijeti integraciju sa Facebookom. Ova integracija bi vam dozvolila da postate facebook statuse sa bilo kojeg zaslona na iphoneu, isto kao sada sa twitovima.  Osim toga mogli biste slati slike na facebook izravno iz kamera appa, te imati automatski pristup svim web stranicama, koje koriste Facebook access login. Osim toga, Facebook bi bio integriran kao share opcija u svaki native app uključujući, App Store, iTunes i iBooks.

 

Camera i Photo App – Navodno da ćemo ove godine vidjeti veliko poboljšanje sa Camera Appom. Nitko točno ne zna, što to znači, ali se priča da će novi app imati bolje video i photo sharing funkcije, te različite filtere kao Facebook Camera app.

 

SIRI na iPad 3 – Prema izjavama 9t5maca, SIRI bi ove godine trebala izać iz beta statusa, te se pojaviti i na novom iPadu.

 

Nove 3D Mape – Kao što smo već pisali u detalje izgleda da će Apple ove godine, stvarno odbaciti Google kao dostavljača Mapa, te se prebaciti na vlastiti software za mape koji bi također trebao dostaviti i 3D objekte.

 

Do Not Disturb – iOS 6 navodno treba dobiti “Ne uznemiravaj” funkciju, koja će vam omogućiti gašenje svih iOS notifikacija pritiskom na jedan gumb.

Mac

Prema izvješću 9to5mac, Apple se sprema na refresh, ne samo iMac računala kao što je prijavljeno ranije, već čitave flote Apple računala uključujući MacBook Pros, MacBook Airs, Mac Pros i Mac Mini’s. Ako se ovo desi, to bi bila najveća nadogradnja Apple proizvoda u isto vrijeme.

iPad Mini

Ovo je jedan od onih glasina koje nikako da umru. Kao i zadnje tri godine grupa Američkih analista kažu da će Apple ove godine definitivno izbaciti 7.85inch iPad Mini sa 1024×768 pixel zaslonom, koji bi također bio Retina, te bi na tržište izašao kao bolja alternativa svim malim i jeftinijim Android tabletima.

 

Gdje je “One more thing”

Sve je ovo fino i krasno međutim većina ovih updatea je bila i za očekivati. Gdje su glasine o nekoj skrivenoj funkciji koja će ponovo revolucionirati svijet pametnih telefona. Hoće li Apple Tv biti “next big thing”?. Da li Apple sprema nešto potpuno novo, što nitko ne očekuje? Gdje je poznati “one more thing” što bi rekao Steve Jobs na kraju svake konferencije, te pokazao još nešto revolucionarno. Mislite li da je Apple završio sa inovacijom za sada ili se možemo nadati još mnogim novinama iz teama Cook?

Javite nam što vi mislite? Što očekujete od novog iPhona? Što očekujete na WWDC 2012 konferenciji?

Izvori:  [9to5mac.com, macrumors.com, macotakara.jp]