Monday, 16 May, 2022
Home >>> Glasine >>> TSMC je već počeo sa proizvodnjom Apple A8 čipova? (UPDATE)
TSMC

TSMC je već počeo sa proizvodnjom Apple A8 čipova? (UPDATE)

Tajvanska inačica publikacije Commercial Times objavila je izvještaj prema kojem je kompanija TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) već počela sa proizvodnjom Apple A8 čipova za narednu generaciju iUređaja.

TSMC ne samo da proizvodi Touch ID modul za iPhone 5s nego se već neko vrijeme šuška kako će ova kompanija postati ekskluzivni Appleov partner u proizvodnji čipova za mobilne uređaje nakon što je Samsung imao problema sa proizvodnjom A7 čipova posljednje generacije. Kao i uvijek, ovi čipovi se proizvode prema Appleovim originalnim nacrtima baziranim na ARM arhitekturi.

Sumnja se kako će Apple A8 čip objedinjavati quad core 64 bitni procesor te quad core grafiku (za razliku od A7 kojeg čine dual core CPU i quad core GPU). U daljem tekstu se navodi pretpostavka kako će A8 čip biti iskorišten prvo u iPhoneu 6 koji će imati zaslon od 4,7″ a stići će u kasno ljeto ili ranu jesen ove godine.

UPDATE:

Nakon što je ova vijest odjeknula neimenovani direktor Samsunga dao je izjavu za ZDNet Korea. Prema njegovom navodu Samsung je već potpisao ugovor za proizvodnju Apple A8 čipova. Vrše se posljednje pripreme pred masovnu proizvodnju A8 čipova u tvornici ove tvrtke smještenoj u gradu Austin (Texas).

  • ivo

    Cekamo tooooooo!

  • Luka

    Ja se samo nadam da ce specifikacijama biti bolji od samsung galaxy 4-rke ili 5-etice, ako ne bude bolji odustajem od iphona…