Friday, 28 January, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Dragon Dictation aplikacija dobila je podršku za hrvatski jezik!
dragondictation

Dragon Dictation aplikacija dobila je podršku za hrvatski jezik!

Dobre vijesti stižu nam iz tvrtke Nuance. Nuance? Da, čuli ste za njih. Riječ je o jednoj od vodećih tvrtki na polju softwarea za prepoznavanje govora a već neko vrijeme su u vlasništvu samog applea. A dobra vijest? Aplikacije ove tvrtke, Dragon Dictation i Dragon Search koje se nalaze u App Storeu već dosta dugo dobile su podršku za hrvatski jezik!

Ukoliko još niste čuli za ove aplikacije riječ je o besplatnim rješenjima koja vam omogućavaju glasovnu pretragu interneta (Dragon Search) te diktiranje teksta na vašem uređaju (Dragon Dictation). S obzirom da me je više zanimalo kako će Dragon Dictation funkcionisati sada kada je obogaćen podrškom za hrvatski jezik odlučio sam da ovoj aplikaciji zadam par brzih testova. Što je bit ove aplikacije? Sve što joj izdiktirate možete poslati nekome u vidu SMS poruke, maila te postaviti to kao status na Facebook ili procvrkutati to na Twitter.

Prvo druženje nakon instalacije nije prošlo obećavajuće jer sam zaboravio da ne bi bilo zgoreg u postavkama promijeniti jezik koji se koristi. Aha, znači, settings – language – hrvatski. Odlično, idemo ponovo! Odlučio sam se da za početak pričam sporo i ekstremno pazim na dikciju što je donijelo odlične rezultate te je moju rečenicu: „Ovo je Omizio test Dragon Dictation aplikacije“ prevelo u slova na zaslonu bez greške. Onda sam malo zabrzao, nisam pazio klinički na razgovijetnost mojih riječi (dakle pričao normalno) a to je donijelo par poteškoća. Glavnina rečenica je i dalje štimala ali neke riječi su bile promašene. Riba ribi grize rep – hm, nije toliko loše. Moram priznati da me je viđeno ipak zadivilo. Prepoznavanje hrvatskog jezika radi bolje nego odlično a sve greške koje Dragon Dictation napravi slobodno pripišite svom mumljanju a ne lošoj izvedbi aplikacije, još vam može i pomoći da poradite na svojoj dikciji.

Obje aplikacije potpuno su besplatne a možete ih naći ako kliknete ovdje i ovdje. Da bi bilo koja od njih radila potrebna je veza vašeg iPhonea, iPada ili iPod toucha sa internetom. Ako vam se ne da tipkati ili su vam ruke i oči okupirane nečim drugim (recimo volanom i stanjem na putu) iskoristite Dragon Dictation da pošaljete brzu poruku. Tvrtka Nuance zaslužila je svaku pohvalu za odlično odrađen posao!

 • Alexus

  Ne dozvoljava mi da skinem aplikaciju sa Hrvatskog store-a … Bezveze …

  • napravi US Store account…

   • Rijad

    ne mora, može se samo prešaltati na američki

    • Dado

     Kako?

     • marinxy

      U tunesima imas dolje desno ikonicu HR zastavice na koju kliknes i prebacis na USofA zastavicu..

 • Roberto

  Kako riješiti to šta ne dozvoljava na Hr storeu?
  Da se regam na Strani?

 • Davor22

  12. 10. U petak dolazi u hrvatski app store. Tako piše u Bag-u.

 • Stjepan

  Kako to presaltati na američki

 • Spike

  Odlicno radi aplikacija, stavlja i zareze i točke kak ih izgovoriš :)

 • dugixy1

  ova aplikacija radi jako dobro, ali radi u retina modu, kad ga pokrenem nije preko cijele str u ipadu, bez obzira ako odaberem x2 . jeli ima verzija bez retina moda da na ipadu radi preko cijele str, te dali se aplikacija može otvarati iz safarija ili nekog drugog preglednika, znaći da na njemu direkto bude ona tipka da se glazovno izgovori pretraga?

  ovako moraš otvoriti u samom dragon search, pa prebaci u safari, pa ako želiš novu pretragu van iz safarija i tako u krug.

  ovo bi bilo odlično da se da primjeniti u samom pregledniku,bez izlazaka i retina moda.

  možda ima neka jailbreak funkcija da dodaje glasovnu pretragu ili gumb u safari?

  hvala