Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Facebook nam sprema novu aplikaciju za iOS
facebook3

Facebook nam sprema novu aplikaciju za iOS

Kada po prvi put upalite App Store na vašem blistavom, novom iPhoneu, iPadu, iPod touchu, vjerujem da je Facebook aplikacija definitivno među prvih pet koje će te instalirati. Daleko od toga da osuđujem ikoga, društvena mreža svih društvenih mreža sastavni je dio većine naših života (u manjem ili većem obimu) pa je zgodno na svom gadgetu imati pripadajuću aplikaciju kako bi provjerili šta naši frendovi rade. Sve bi bilo divno i krasno da taj app radi kako spada ali okrutna realnost je drugačija. Facebook aplikacija, kao što ste se i sami imali prilike uvjeriti, prepuna je raznih bugova a njena sporost prilikom učitavanja sadržaja učinila vas je očajnim barem jednom.

Update koji bi promijenio ovaj status quo čeka se već dosta dugo. Mada ništa nije potvrđeno putem službenih kanala The New York Times je doznao da se velike novosti spremaju za naredni mjesec. Dvojica anonimnih softverskih inžinjera koji rade za Facebook priznali su kako se cijela aplikacija programira nanovo, iz samih korijena te da je osnovni zadatak poboljšanje brzine učitavanja. Naši bolje upućeni čitatelji možda znaju kako je trenutna aplikacija pisana u HTML5 programskom jeziku. Bila je to žrtva na koju se svjesno pristalo da bi se se većina programskih linija moglo iskoristiti za stvaranje Facebook aplikacija na drugim platformama. Što smo time dobili? Aplikaciju koja je ništa drugo nego zamaskirani browser. S obzirom na milijunske brojke u kojima se iUređaji prodaju i u svijetlu činjenice da velika većina ponosnih vlasnika ima instaliranu Facebook aplikaciju na njima, neko se je dosjetio da bi bilo mudro udovoljiti tolikom broju korisnika. Što se dešava sada? HTML5 izlazi iz igre a na pozornicu stupa Objective-C! Neću vas gnjaviti istorijatom ovog programskog jezika. Dovoljno je reći da je on jedno od Appleovih najdražih „oružja“ te da je osnova za iOS. Cijela aplikacija napisana je nanovo u ovom programskom jeziku a Nick Bilton, autor izvornog članka, posvjedočio je da je ona neuporedivo brža od one koju koristimo sada.

Sve promjene desile su se „ispod kože“ tako da će vizuelno nova aplikacija izgledati istovjetno trenutnoj. Brzina rada je, dakle, jedina promjena a ona je jako, jako, dobrodošla. Zaista jedva čekam da je isprobam.

Image credit: apple.com

  • Shyboy

    Nije govno neg se pas posro. :D

  • ma ispalia san na ovaj sadasnji fb… predugo ucitava, stalno nesto ucitava a nista ne radi.. na kraju upalin preko safari jer je app prespor