Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> FireChat aplikacija mijenja poimanje komuniciranja porukama!
FireChat_feat

FireChat aplikacija mijenja poimanje komuniciranja porukama!

Koliko je ideja uistinu originalno a koliko ih je u manjem ili većem dijelu reciklirano od neke druge. Originalne ideje mijenjaju pogled na svijet a u današnjem vremenu su najčešće u IT svijetu. Jednu takvu ideju, aplikaciju o kojoj blogosfera bruji danima, predstavljamo vam danas – FireChat.

Na prvi pogled FireChat vam se učiniti kao još jedna u beskrajnom nizu IM aplikacija. Ipak, od aplikacija tipa Whatsapp, Viber, Facebook Messenger, Telegram i sličnih se razlikuje po tome da za razmjenu poruka nije potreban nikakav vid internet konekcije! Njen koncept i namjena su drugačiji od onog što poznajemo. Kada je pokrenemo tu je chat soba pod nazivom “Everyone,” što znači da tu mogu komunicirati korisnici iz cijelog svijeta. Paradna opcija je pak “Nearby” i ona vam dozvoljava da komunicirate s korisnicima u vašoj neposrednoj blizini, odnosno blizini WiFi ili Bluetooth dometa i to bez ikakvog povezivanja na 3G ili WiFi mreže! Kako bi ovo bilo moguće, FireChat se veže na malo poznatu Appleovu iOS 7 tehnologiju – MCF (Multipeer Connectivity Framework). Na istom principu funkcionira i AirPlay koji omogućava dijeljenje datoteka između dva kompatibilna iOS uređaja (Bluetooth veza pronalazi uređaja, putem WiFi mreže se podaci šalju).

FireChat

Implikacije su strašne. Ne samo da FireChat omogućava jako privatnu konverzaciju za koju nije potrebna konekcija. Praktično je to u slučajevima kada želite komunicirati sa osobom koja se nalazi u istoj prostoriji u kojoj je prijem signala na niskim granama. Takođe, komunicirati možete i sa udaljenim ljudima (na većim udaljenostima od 10m koliki je domet WiFi i Bluetooth antena) u slučaju da je dovoljan broj uređaja uvezan u ovu mrežu u vidu čvorova. Zamislite prednosti ovakvu mogućnost komunikacije u slučajevima težih vremenskih nepogoda kao što su požari ili poplave koji oštećuju telekomunikacijsku infrastrukturu.

FireChat možete besplatno preuzeti sa App Storea putem ovog linka i sami isprobati odličnu ideju koja stoji iza ove aplikacije. Naravno, kako bi je koristili morate imati AirDrop kompatibilan iUređaj kao što je iPhone 5 i mlađi. Javite nam kako vam se dopada.

 

  • iphone 4s

    Da li ovaj app radi i na iphone 4s.