Thursday, 24 September, 2020
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Games >>> Hector: Badge of Carnage (Episode 1) – Vrlo zabavna igra za vaš iPhone
hector

Hector: Badge of Carnage (Episode 1) – Vrlo zabavna igra za vaš iPhone

Neka dignu ruke oni koji su nekada uživali u igranju point and click avantura na svojim konzolama i računarima. Koncept da jednostavnim klikovima možete postići interakciju sa gotovo svim predmetima i drugim likovima u igri te tako rješavati pojedine zadatke kroz priču našao je dosta poklonika. Međutim kako je došao, tako je brzo taj žanr igre i pao u zaborav, usuđujem se reći kako bi sasvim sigurno i umro da nije bilo smartphone revolucije koja ga je ponovo učinila zanimljivim. Te davne 1998. proveo sam sate i sate uz „Grim Fandango“ i upamtio je kao najbolju point and click avanturu a ni najmanje nisam slutio da će poslije cijelih 12 godina doći nešto što bi se moglo mjeriti sa tom sjajnom igrom. Da, „Hector: Badge of Carnage – Episode 1“ je jedna od najboljih igara za iPhone koje su se prošle godine pojavile na App store-u i apsolutno osvaja jednim svježim konceptom sarkastičnog humora.

Da bi u potpunosti uživali u ovoj igri morate ispunjavati par predispozicija: umjereno poznavanje engleskog jezika i sklonost prema sarkazmu i ironiji kao komičnim formama :) Glavni junak ove igre, Hector, je sigurno tip osobe u koju vaša mama nije željela da izrastete, ali efikasan policijski rad je njegova jaka strana. Priča počinje u Hectorovom gradu negdje u Velikoj Britaniji, otmičar se sa taocima zabarikadirao u nekoj zgradi, odstrijelio je policijske pregovarače tako da detektiv inspektor Hector preostaje kao zadnja nada da spasi dan. Svoje noći Hector provodi uz potoke whiskey-ja sa ledom u zatvorskoj ćeliji njegove policijske stanice koja služi kao njegov dom i koja baš ne odiše pedantnom čistoćom.

Da bi naš heroj dobio šansu da riješi talačku krizu morat će te ga sa dva klika probuditi iz njegovog sna, ozbiljno podebljanog alkoholnim isparenjima, i to samo da bi ustanovili da je on zaključan u svojoj sobi/ćeliji i da na sebi nema hlače. Sad ćete se prvo potruditi da klikanjem na razne objekte dobijete informacije, neke da prikupite u svoj inventar, te ih kombinujete jedne sa drugima kako bi izveli Hectora iz ćelije. To je i osnovna dinamika igre, interakcija, prikupljanje, kombinacija i dijalog. Klikanjem upoznajete okolinu, prikupljate predmete, kombinujete ih i razgovarate sa drugim likovima. Evo jedan primjer: policijski auto kojim trebate dovući se do mjesta zločina je apsolutni krš, remen ventilatora fali a rezervnog remena nema ni za lijeka tako da morate improvizovati. Srećom, „dama sumnjivog morala“ koja stoji u blizini ima na sebi podvezicu impresivne veličine koja bi vam pomogla tako što će biti remen umjesto remena, eh sad je na vama da tu podvezicu prisvojite.

Neću vam otkrivati šta sve trebate uraditi kako bi ste riješili pojedine scene ali ono što ću vam otkriti je to da se nisam prestajao smijati svo vrijeme igranja. Nabusiti i sarkastični komentari, dijalozi koji vas tjeraju da vrištite od smijeha, nekonvencionalni predmeti i rješenja pojedinih scena, sve je to dokaz da se neko dobro pomučio da napiše scenarij za ovu igru i to je vidljivo na svakom koraku, odnosno kliku.

Ako bih morao naći neku manu za ovu igru to bi bio mali broj misija, ali kao što sam naslov kaže, ovo je tek prva epizoda i njen osnovni cilj je da ispita tržište i navuče publiku za opširniji nastavak. Mene su uspjeli zainteresovati i stvarno jedva čekam da vidim čime će me tvorci nasmijati u nastavku Hectorovih avantura. Za jedan od najboljih naslova prošle godine u App Store-u morat ćete izdvojiti 3.99$

Za vas trudimo se prenijeti najznačajnije novosti iz Apple svijeta i testirati najbolje aplikacije i igre, ako vam se sviđa naš rad, ne zaboravite da kliknete “like” na našoj novoj Facebook stranici i da nas pratite na Twitteru.