Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Games >>> This could hurt – Igra koja može povrijediti dosadu
thiscouldhurt3

This could hurt – Igra koja može povrijediti dosadu

Da izdavačka kuća Chillingo ima nos kad su u pitanju potencijalni hitovi u svijetu mobilnog igranja dokazala je kada je svojevremeno izdala “majku” svih zaraznih igara na App Storeu – Angry Birds. Uspjeha su imali i poslije toga a sada mi se čini da u rukama imaju još jedan potencijalni hit, igru pod imenom This could hurt.

Pojavila se na App Storeu krajem prošlog tjedna a ubrzo su je registrovali “radari” iOS gamera kao i kolega blogera. Ne bez razloga. Ulazite u ulogu mladog pripravnika za poziciju “zaštitnika hrasta” koji mora proći kroz, takozvani, put bola da bi postao zaštitnik Velikog Hrasta. Da, da, priča  je buđavija od kruha starog dva tjedna ali ona nije toliko ni bitna u ovom slučaju. Ono što jeste bitno je to da pripravnika morate provesti čitavog kroz seriju nivoa gdje vas čekaju zidovi koji bljuju vatru, ogromni čekići, pokoji bezdan i još dosta naprava čiji je cilj da vam nanese bol.

Sam mehanizam igranja je više nego jednostavan. Naš junak trči neprestano po zadanoj putanji na kojoj ga čekaju pomenute prepreke a na vama je samo da ga zaustavite dodirom na ekran. Jednostavno ali i genijalno. Igra će od vas tražiti solidan osjećaj za “timing,” te je potrebno zadržavati pripravnika dovoljno dugo da pored njega prođe rotirajuća motorna pila ili pričekati dok se pojavi lebdeća platforma koja će vas sigurno prevesti preko ponora. Tokom igranja možete skupljati žireve, svojevrsnu valutu igre, te pomoću njih kupovati nadogradnje koje će vam omogućiti da se lakše izborite sa preprekama. U trenutku pisanja igra je sačinjena od četiri različita svijeta a svaki od njih nudi po deset nivoa. Naravno, kako napredujete nivoi postaju sve teži a jedina mala zamjerka je to što tvorci nisu osmislili nikakav “checkpoint” sistem. U prevodu, ako pri kraju nekog kompleksnijeg nivoa padnete u bezdan vraćate se na sami početak, a to zna biti dosta frustrirajuće u pojedinim slučajevima.

Još jednom se dokazuje da su jednostavne ideje često i najbolje. This could hurt je jako zarazna i dobro promišljena igra od koje ćete teško dići ruke a zbog cijene od 0.99$ nećete se osjećati pokrano.