Sunday, 1 August, 2021
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Google Search aplikacija uskoro dobija update za borbu protiv Siri
googlesearch

Google Search aplikacija uskoro dobija update za borbu protiv Siri

Kada dva tehnološka giganta zarate na polju inovacija od toga profitirati možemo mi kao krajnji korisnici. Appleovo predstavljanje Siri pokrenulo je trend i sada niko ne želi da izgubi kupca jer mu ne može ponuditi virtuelnog asistenta. Prije par dana čuli smo da duhovni roditelji Siri, tvrtka Nuance, pripremaju novi set alata za glasovno prepoznavanje a sada se javlja i Google sa najavom kako će Google Search aplikacija iz App Store biti updateovana najveći novitet bit će kontekstualno prepoznavanje glasa.

Nije čudo da je kao uzor korištena Siri, kao što je situacija slična i za Google Now. Tapnete ikonicu mikrofona i postavite pitanje kao što bi ga postavili “živoj” osobi. Ako se na vaše pitanje može dobiti direktan odgovor onda će vam ga aplikacija i saopštiti (kao i kod Siri) a kada to nije moguće dobit ćete normalne rezultate pretrage. Zbog primjene kontekstualne svijesti aplikacija će znati ko joj se obraća te će se s vremenom sve više prilagođavati vama. Naravno, nije moguća sistemska integracija koju ima Siri i koja vam dozvoljava da SMSate, dodajete kalendarske stavke i ostalo, ali pokaže li se ova aplikacija dobrom mogla bi biti “utješna nagrada” za sve one čiji uređaji ne podržavaju Siri a željni su razgovora sa svojim uređajem.

Update Google Search aplikacije desit će se u nadolazećim tjednima, a kao i do sada moći ćete je nabaviti besplatno.

  • Miha

    već imam sVoice i kad pitam koji je najbolji smartphone, ne kaže mi kao na iphoneu, onaj koji držiš u ruci.. jest da je sporiji, ali uspio sam napisati fejsbuk status, staviti reminder, uključiti glazbu, otovoriti kameru i poslati poruku.. jest da nije toliko brz kao siri, ali jebg, samsung galaxy s3 uništava iphone pogotovo 4.8 inča naspram 3.5 hahaha za apple.. smartphone s 3.5 inča u 2012 OMG..

  • sa

    dali je taj video koncept ? jer skinuo sam hoogle search i mogu samo voice pretrazivati a on mi nista ne prica