Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> HypedMusic – Nova konkurencija za Spotify
hyped-music-main

HypedMusic – Nova konkurencija za Spotify

Moram priznati da se moja navika slušanja muzike drastično promijenila od kako sam počeo koristiti Spotify. Bila je to revolucija jednaka onoj sa prelaza sa kaseta na CDove te sa CDova na mp3-ice. Internet servisi koji nude stream muzike u velikom su uzletu a sada se na App Storeu pojavilo još jedno značajno ime – HypedMusic.

Kao i drugi slični servisi, HypedMusic, streama muziku sa interneta na vaš iUređaj, potpuno je besplatan a sama iOS aplikacija ne košta ništa. Spominju se na milijuni pjesama koje legalno možete preslušavati i to odmah postavlja pitanje da li je sve to legalno? S obzirom da servis funkcionira putem interneta te se može naći na hypedmusic.com a i na Android Market Placeu već  posljednje dvije godine pitanje legalnosti je manje upitno (inače bi davno bili ugašeni).

hyped-music-1

Po instalaciji aplikacija vam daje mogućnost da se prijavite putem Facebooka ali to, srećom, možete odbiti ukoliko vam predstavlja problem. Logiranje putem ove društvene mreže donosi vam prednost sinhronizacije playlisti između HypedMusic web stranice i vaših iUređaja.  Interface je jednostavno izrađen ali se uvije čini kao da nešto nedostaje. Osim polja koje vam daje informacije o pjesmi koja trenutno svira, album artu, postoje i polja za vaše playliste te, najvažnije, pretraživanje pjesama. Na žalost, aplikacija ne nudi nikakvu opciju dodatnog podešavanja i prilagodbe što je, u najmanju ruku, čudno.

Pjesme koje sam pretragom pronašao reproducirale su se u solidnoj kvaliteti i ali tu i tamo je bilo problema sa kočenjem. Najveći problem ovdje mogao bi biti i presudan (barem iz mog ugla). Priličan broj izvođača, pjesama i albuma mi nisu bili prikazani u pretrazi. Ovdje moram napomenuti da je moja muzika izbora većinom rap stare škole ali i pojedine pretrage prema nekim mainstream izvođačima nisu urodile plodom dok sam neke morao debelo preformulisati. Ponuda muzike je, ipak, značajno manja nego na Spotify te iz tog ugla HyperMusic ne može biti punokrvan konkurent ovom servisu. Ali šta se može, činjenica da je cijela stvar besplatna ipak popravlja dojam.

hypedmusic2

S obzirom da koristim Spotify besplatno te mu ne mogu pristupiti sa svog iPhonea (barem ne svim funkcijama kao što je pretraživanje), nadao sam se da ću iskustvo streamanja muzike na mobilnim uređajima moći upotpuniti pomoću HyperMusic. Šteta. Ipak, autori servisa obećali su dodavanje novih funkcija (nadam se i više muzike) u skorije vrijeme.

Vas ništa ne koštate da isprobate HyperMusic aplikaciju koju možete preuzeti ovdje. Uspijete li naći muziku po svojoj želji sa ovim servisom ćete biti jako, jako zadovoljni.