Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Nintendo eksperimentira sa iOS aplikacijama
iphone_mario

Nintendo eksperimentira sa iOS aplikacijama

Nintendo, Japanski gigant koji se proslavio (između ostalog) i ručnim konzolama, u zadnjim godinama gubi bitku nad pametnim telefonima. Njihova aktuelna prenosiva konzola, Nintendo 3DS, ne može se nazvati promašajem ali prodajne brojke su daleko od onih u kojima su uživali njegovi prethodnici – Gameboy i Nintendo DS.

No i zašto bi kupili zaseban uređaj kako bi na njemu igrali dok ste u pokretu kad već imate iOS ili Android uređaj koji otvaraju prozor u ekosisteme pune kvalitetnih igara? Svi smo godinama zagovarali to da Nintendo konačno prizna poraz i da kultne Mario i Zelda igre izbaci na App Store i Play store. Što je dobro za nas bilo bi loše za ovu kompaniju jer bi je to stavilo na listu za odstrijel. Istina je da Nintendo može bolje iskoristiti potencijal mobilnih platformi bez da kompromitira svoj poslovni model.

U nedavnom intervjuu Reggie Fils-Aime, predsjednik Nintendove divizije za SAD, rekao je kako eksperimentiraju sa mobilnim platformama. Kompanija je svjesna milijunskih brojki pametnih telefona i tableta koji se nalaze u rukama korisnika širom svijeta, te kako je cilj kompanije Nintendo da te korisnike zarazi manjim fragmentima Nintendo iskustva kako bi ih usmjerio na kupovinu zasebnih konzola ovog proizvođača.

U prevodu to znači da ne očekujemo prave pravcate Mario naslove na iPhoneu nego jednostavnije igre koje će pratiti igre dostupne za Wii U ili 3DS, te im na taj način praviti efikasnu reklamu. Kao što kolege s drugih blogova ističu, Nintendova poslovna strategija u mnogome je uporediva sa samim Appleom. Nintendo pravi sinergiju između softwarea i hardwarea te na taj način korisnicima pruža kompletno igraće iskustvo. Scenarij po kojem bi Nintendo svoje igre licencirao za druge platforme te se prestao baviti samim hardwareom bio bi jednak onome po kojem bi Apple prestao proizvoditi iPhone a sam iOS dao u ruke drugih proizvođača.

Koliko vas ima koji, poput mene, osjećate privrženost ka kompaniji Nintendo?

Story credits: King5.com

  • Mrki

    Ima nas kojima je nintendo ostao drag… no uvjek oni izbace nesto super i privlacno :) imam wii konzoli duze vtijeme i bez obzira na slabiji hardware od konkurencije iskustvo igranja je uvijek na. Nivou

  • Saudin Aljowic

    Ima li neka aplikacija za sega igrice?? :D