Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Skenirajte stare fotografije putem Photomyne Aplikacije
Photomyne Scanner

Skenirajte stare fotografije putem Photomyne Aplikacije

Većina nas koristi digitalnu fotografiju već bar desetak godina. Vrlo dostupne digitalne kamere i mobilni telefoni s kamerama su nam omogućili da napravimo veliki broj uspomena za nas i nadolazeće generacije. DropBox, iCloud i drugi cloud servisi i razni backup servisi će osigurati da ove uspomene ostanu zauvijek spremljene na sigurno mijesto kako ih ne bismo izgubili.

Kako napraviti backup uređaja uključujući fotografije, putem iClouda ili iTunesa.

No, što je sa starim paprinatim fotografijama koje vam stoje u albumu ili negdje u nekoj kutiji, gdje čekaju da uhvatite vremena da ih rasporedite i složite. Za razliku od digitalnih forografija, papirnate polako stare, žute i raspadaju se bez obzira gdje ih čuvate. Pogledajte u one stare fotografije kad ste bili djeca ili možda kada su vaši roditelji bili mlađi. Šteta bi bilo da propadnu, zar ne?

To je bar bio moj zaključak nakon što sam prilikom selidbe našao kutije pune starih albuma i fotografija, te zaključio da ih moram digitazirati prije nego što ih izgubim, prije nego što strunu ili požute. Isto tako, ako ih imate u digitalnom obliku, možete ih pogledati puno češće nego ako vam stoje negdje u ormaru.

U svakom slučaju, ako želite spremiti svoje stare uspomene, ovdje ću vam pokazati najbolju aplkaciju na App store-u za to.

U potrazi

Iako imam skener, vrlo brzo sam shvatio da skeniranje fotografija s flat bed skenerom može trajati godinama. Skeniranje jedne po jedne traje dugo. Skeniranje više od jedne traje kraće, ali onda ih morate razdvajati koristeći photoshop ili neki drugi softver,  što također traje dugo. Tko ima vremena za sve to? Tražeći rješenje, ustanovio sam da sada postoje i brzi skeneri upravo za stare fotografije, ali su iznimno skupi. Tko bi trošio vrijeme i novac za sve to, kada iPhone ima kameru veće razlučivosti nego skener!

U potragu na App Store! Iako već koristim nekoliko odličnih aplikacija za skeniranje dokumenata kao Scanner Pro, ipak, papirni dokumenti i fotografije nisu ista stvar. Nakon što sam isprobao 6 različitih aplikacija za skeniranje fotki, jedna je isplivala na površinu kao definitivni pobjednik a to je Photomyne Album Scanner.

Photomyne

Skeniranje

Prije svega, ova aplikacija vam dozvoljava da skenirate do četiri fotografije odjednom. Naravno, što ih više skenirate, to je manja razlučivost digitalnih fotografija i, nakon nekoliko testova, zaključio sam da je najbolje (za mene) skenirati po dvije odjednom. Ovo je moja osobna preferencija, vi sami možete odrediti što vam bolje paše, što ovisi o broju fotografija koje želite skenirati, koliko imate vremene, te o razlučivosti vašeg zaslona na kojima će te ih kasnije gledati.

Crop

Ova aplikacija sama podrezuje jedan sken (1-4 fotografije), te ih jednu po jednu sortira u virtualni album. Besplatna inačica dozvoljava jedan album, a plaćena neograničen broj albuma (što meni nije trebalo).

Jedna od vrlo važnih funkcija je da, iako se ovo razdvajanje događa u pozadini, aplikacija i dalje daje vizualnu potvrdu da se određeni broj fotografija razdvojio. Tako da, ako skenirate četiri, a obavijest vam kaže da je razdvojeno 3 fotke, odmah znate da postoji neki problem koji trebate provjeriti. Ostale aplikacije nemaju ovu funkciju, što znači da se morate pitati da li je sken uspio (što je besmislneo), ili morate provjeravati svaki sken (što može trajati satima). Poanta je da to napravite što brže, a da niste izgubili kvalitetu.

Photomyne

Brzina

Što je najvažnije, za razliku od drugih aplikacja za photo skeniranje koje sam testirao, ili obično fotografiranje sa iPhone-om, gdje morate sami napraviti crop za svaku fotografiju, Photomyne ima najbolju logiku za crop fotografija i definitivno je brža od ostalih. Ovo je jako bitno, zato što vam dozvoljava da skenirate veliki broj fotografija jednu za drugom. Dok vi postavljate i scanirate dvije nove fotografije, one prijašnje su već razdvojene i složene. Znači, ne morate čekati na samu aplikaciju da završi razdvajanje i slaganje. Ovo nije slučaj sa ostalim aplikacijama koje sam testirao, nije čak ni na iPhonu 7.

Ako neke fotografije nisu razdvojene kako treba, što se zna dogoditi (u mom slučaju nekih 10%), imate opciju da ih ručno odvojite kako vama odgovara. Crop najbolje radi ako ostavite 1cm prostora između fotografija za vrijeme skeniranja.

Podešavanja

Nakon što su fotografije odrezane i složene, ova aplikacija automatski popravlja boju fotografija putem restore filtera koji imate i u besplatnoj verziji. Plaćena verzija dodaje još više filtera koji će vam osigurati da fotografije izgledaju najbliže onima u stvarnom životu. Ovo nisu instagram filteri. Filteri su podešeni kako bi smanjili odsjaj sjajnih fotografija, te poboljšali svijetlo, sjene i boju u samim fotografijama.

screen-shot-2016-11-13-at-1-58-29-pm

Cijena

Što se tiče cijene, postoji besplatna verzija i puna verzija za $5. Besplatna verzija omogućava spremanje neograničenog broja fotografija u samu aplikaciju, ali možete napravit samo jedan album i spremiti do 100 fotografija na vaš iOS uređaj. Ako želite više albuma i više fotografija, morate platiti $5, što definitivno nije puno s obzirom na broj sati koji će vam ova aplikacija uštedjeti. Na kraju krajeva, možete je dobro testirati sa 100 skenova. Na taj način ćete jednostavno zaključiti da li vam je besplatna verzija dovoljna ili biste možda platili za punu verziju.

Ako mislite da je $5 previše, probajte skenirati fotografije putem skenera ili slikati ih putem kamera aplikacije na iPhoneu i napraviti izrezivanje sami. Uvidjet ćete da je $5 sasvim pristojna cijena i da će vam uštedjeti dosta vremena. Osim toga, plaćena verzija dodaje desetak extra filtera koji će vam pomoći da skenirane fotografije izgledaju u nekim slučajevima i bolje nego orginali.

Meta, spremanje i djeljenje

Photomyne također dozvoljava da dodate meta data, odnosno imena ljudi na fotografijama, datume, mjesta gdje su fotografije napravljene itd.

Na kraju skena imate opciju prebacivanja fotografija u punoj rezoluciju u vašu photo aplikaciju na iPhone-u,  ili da ih djelite putem raznih društvenih mreža. TBT – Throw Back Thursday, više nikada neće biti isti. Meta data će vam pomoći pri sortiranju fotografija u različitim softverima.

Aplikacija ima opciju da dodatno platite za njihov cloud servis, kako biste pohranili ove fotografije, ali ga ja nisam platio, testirao ili koristio zato što mi nije trabao. Osim toga je i prilično skup.

screen-shot-2016-11-13-at-2-01-18-pm

Par Savjeta

Par stvari koje bi trebali primjeniti kako bi dobili najbolju kvalitetu slika:

Pod jedan, skenirajte fotografije bez blica i na dnevnom svjetlu, odnosno ne pod lampom ili bilo kojem drugom izvoru svjetlosti koji bi mogao promjeniti boju fotki ili dodati neku neprirodnu sjenu. Bitno je da slikate po danu, kako ne biste imali odsjaj ili sjene s vašeg iPhone-a na digitalnim fotografijama.

Za najprecizniji crop fotografija, odvojite fotografije bar 1cm jednu od druge kako bi ih softver preciznije rasporedio.

Ispunite cijeli zaslon iPhone-a s fotografijama, kako biste dobili najveću razlučivost skeniranih fotografija. Približite se slikama i ne skenirajte pod kutom, nego okomito (90 stupnjeva) iznad fotografija. Skeniranje iz nekog manjeg ugla će vam izobličiti fotografije.

Ako vam se ne dopadne rezultat, probajte staviti drugu vrstu filtera. Iako standardni filter funkcionira za većinu fotografija, neke definitivno zahtjevaju drugu vrstu filtera, a neke najbolje izgledaju bez filtera.

Za kraj

U svakom slučaju, ovo je za sada najbolja aplikacija za skeniranje starih papirnih fotki na App storeu. Nije savršena i još uvijek se zna dogoditi da crop fotki nije 100%. Zna se dogoditi i da filter koji je apliciran na fotke nije najbolji za tu vrstu fotografije, pa ga morate sami promjeniti, ali sve u svemu, puno je bolja i brža od ostaih aplikacija koje su na ponudi. Besplatna verzija je dovoljna za većinu korisnika, a ako imate stotine fotki, plaćena verzija ima pristojnu cijenu. Što je najvažnije, aplikacija je vrlo brza, učinkovita i korisna,  i osigurat će preživljavanje vaših foto uspomena zauvijek.

Ja sam uspio skenirati preko 500 fotografija, sortirati ih, dodati datume i imena i prebaciti ih na iPhone za jedno poslijepodne. Sad više ne moram misliti o tome, a dijeleći ih na društvenim mrežama sam se povezao s ljudima sa tih fotografija sa kojima nisam bio u kontaktu godinama.

Možete naći obje verzije na App Storeu pod Photomyne – Album Scanner, u vašem lokalnom App Storeu.

https://photomyne.com/

Ova recenzija je moje osobno mišljenje i nisam bio plaćen za pisanje ovog članka.