Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Sleep Cycle alarm clock – Probudite se naspavani
sleep-cycle-main

Sleep Cycle alarm clock – Probudite se naspavani

Alarm aplikacija u AppStoreu ima bezbroj, također imamo i standardnu u samom iOSu. Po čemu se onda Sleep Cycle alarm clock razlikuje? Prvenstveno zbog toga što aplikacija koristi ugrađeni akcelerometar vašeg iPhonea da „sazna“ u kojoj ste fazi spavanja.

Zašto nam se spava ujutro?

Ukratko, ljudi kada spavaju „prolaze“ kroz različite faze spavanja: lagana faza, duboka faza i faza budnosti. Da biste se probudili naspavani i odmorni, trebali biste se probuditi iz lagane faze ili faze budnosti. Suprotno tome, ako se probudite iz duboke faze, onda se osjećate nenaspavano, umorno, tromo. Tu uskače Sleep Cycle koji kao što sam spomenuo koristi akcelerometar te prati vaše okretanje i položaj tijela tokom spavanja da dobije informaciju u kojoj ste fazi spavanja.

Sleep Cycle Screenshot 2

Probudite se naspavani svaki dan

Nakon instalacije Sleep Cyclea, pokrenemo ga, te odaberemo kad da nas aplikacija probudi. Aplikacija ima takozvani „Wake up phase“ (faza buđenja) koji je standardno namješten na 30 minuta. Znači ako navijete alarm u 7:00, Sleep Cycle će vas probuditi između 6:30 – 7:00, ovisno o tome kada budete u najidealnijoj fazi za buđenje. Fazu buđenja je moguće namjestiti maksimalno do 90 minuta ili je kompletno isključiti, ali s time se gubi svaki smisao aplikacije. Nakon što smo odabrali u koliko da nas Sleep Cycle probudi, uređaj stavimo na krevet blizu jastuka s ekranom okrenutim prema krevetu. Na taj način aplikacija bilježi tokom cijele noći koliko smo se često micali ili okretali tokom sna. Kako se bliži vrijeme buđenja Sleep Cycle će „čekati“ dok budete u najidealnijoj fazi za buđenje da se probudite odmorniji nego što biste to u slučaju sa običnim alarmom.

Sleep Cycle Screenshot

Od ostalih opcija Sleep Cycle vam nudi da vam pokaže grafikon faza tokom spavanja (znači koliko dugo ste bili u fazi budnosti, te laganoj ili dubokoj fazi, koliko ste dugo spavali…), snooze, odabir melodije, vibracija, vremenski raspon faze buđenja itd.

Jedna od zanimljivosti koju valja napomenuti jest da ljudsko tijelo drukčije spava ako je prije spavanja konzumiran alkohol ili kava (kofein), te ćete to sve moći vidjeti u grafikonima Sleep Cyclea nakon takvih noći.

Sleep Cycle je kompatibilan sa iPhone, iPad i iPod Touch uređajima na iOSu od verzije 4.3 na dalje i možete ga kupiti u AppStoreu za $0.99. Vrlo povoljna cijena za kvalitetnije jutarnje buđenje.

 • odlicna recenzija!

 • Bojan

  Šteti li ovo bateriji ?

  • Ne… iphone se punu preko noci. Zaslon se sam ugasi cim ga stavis na krevet. Dobra fora.

 • Tristan

  vrlo dobra aplikacija…ali držite uređaj u kutu pokraj nogu…zašto?..iako stavite iphone u “airplane mode” on i dalje zrači elektromagnetske valove po vašoj glavi što je naravno vro opasno…

  • Buraz ako nama smetaju elektromagnetski valovi onda smo svi naj…., s obzirom da su svuda oko nas, od radio, tv, wifi.

   • Tristan

    istina…no magnetsko polje izazvano protjecanjem struje kroz mobitel JEST opasno…postoje pokusi na miševima…tako da stavite iPhone kraj nogu…aplikacija će raditi jednako..naravno stavite ga pod plahtu koja je zategnuta i na sam rub tako da ga ne odgurnute nogom :)

 • DjBeNI

  Koristim ju ni sam nz koliko dugo i moram reci da je fenomenalna…takoder ima naj snooze opciju ikad :D samo tapnem po njemu :)

 • Jura

  Mora li uređaj biti spojen na punjač tokom noći ili može normalno funkcionirati ako ima dovoljno baterije? Hvala!

  • Pa trosi bateriju. Moze on i bez punjaca al onda nes imat dosta za ostatak dana ako nisi kuci

 • matek2011

  koj je source?

 • Ali

  Krasno je držati iPhone pored glave cijelu noć i to na struji.