Saturday, 26 September, 2020
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Sparrow – alternativni email klijent za iOS
sparrow3

Sparrow – alternativni email klijent za iOS

Korisnici Mac OS X vjerovatno su upoznati sa nazivom Sparrow. Već neko vrijeme to ime nosi jedan od najpopularnijih email programa za Appleov operativni sustav. Njegovi tvorci najavili su da rade na inačici za iOS još u kolovozu prošle godine, a danas je vrabac (na englesom – sparrow) konačno „dolepršao“ na App Store.

Developeri su naglasili kako će korisnici Sparrow aplikacije na iPhoneu i iPod touch uživati u punoj podršci za IMAP protokol (kakav koriste Gmail, iCloud, Yahoo). Ukoliko namjeravate aplikaciju koristiti sa više email naloga možda će vas radovati činjenica da ista koristi unificirani inbox, dakle, svi novi mailovi koje primite sa bilo kojeg od tih naloga prikazivat će se u jednom „poštanskom sandučetu.“  Vrapcem se, pored standardnih virtuelnih gumbića, „komanduje“ i pomoću niza gesti na zaslonu pa će te tako moći swipeati da odgovorite na mail i koristiti „pull to refresh“ opciju koja je jako praktična u Facebook i Twitter aplikacijama. Kad smo već kod društvenih mreža nije loše napomenuti kako postoji i opcija uvezivanja sa vašim Facebook profilom.

Sparrow nije savršena aplikacija. Ona ne podržava push notifikacije, (Sada postoji Cydia tweak koji dodaje push pod imenom Sparrow Push Cydia Tweak) što bi moglo pokvariti ugođaj mnogima. Trenutno ne postoji ni podrška za POP protokol tako da će je svi oni koji se kunu u Hotmail zaobići u širokom luku a stvar koja meni lično najviše smeta je izostanak landscape načina pregleda. Obećano je da će ove i još par drugih nepravdi biti ispravljeno putem budućih nadogradnji te da će na listu podržanih uređaja biti uvršten i iPad. Na žalost, da bi ste instalirali Sparrow vaš uređaj mora pokretati iOS 5 ili novije verzije.

Ukoliko ste spremni da na jedno oko zažmirite na pomenute nedostatke, za 2.99$ možete dobiti ozbiljnu alternativu za Mail aplikaciju. Moj brzinski test pokazao je da Sparrow brzinom učitavanja čak i većeg broja mailova dominira nad standardnom Mail aplikacijom a dotjeraniji izgled je još jedan plus. Želite li unijeti malo promjene u email komunikaciju na vašem iUređaju, a cijena od gotovo 3$ vam ne predstavlja problem, Sparrow zaslužuje da mu podarite šansu.

Sparrow možete kupiti ako kliknete ovdje (iTunes link)

UPDATE: Sada postoji Cydia tweak koji dodaje push za Sparrow pod imenom Sparrow Push Cydia Tweak

UPDATE 2: Službena podrška za push notifikacije se i dalje čeka. U međuvremenu, developeri su dodali opciju pisanja u horizontalnom modeu. Hvala Bogu!

 

 

Izvor: redmondpie.com