Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> VLC player se konačno vratio na App Store!
vlc

VLC player se konačno vratio na App Store!

U slučaju da sami ne koristite VLC player na svome računalu onda je bar gotovo pa nemoguće da za njega niste ni čuli. Riječ je o jednoj od najpopularnijih aplikacija za konzumiranje video sadržaja koja je dostupna kako za Windows, tako i za Mac OS X. Oni koji se duže druže sa iUređajima sjetit će se kako se VLC već nudio na App Storeu prije nekoliko godina ali je vrlo brzo povučen zbog pravnih zavrzlama.

vlc3

Nakon nekoliko godina izbivanja VLC se prije nekoliko dana vratio na App Store kao potpuno nova, iz samog temelja ponovo kodirana open source aplikacija. Najveća prednost VLC računalnih aplikacija prisutna je i u njegovoj iOS izvedbi – ovaj player progutat će skoro svaki video format kojim ga nahranite a ova inačica za iOS (za raliku od stare) sada podržava i MKV te H264 formate.

Mora se priznati da VLC ne oskudijeva sa opcijama. Tu je podrška za titlove, stream, mogućnosti podešenja svjetline, kontrasta, podrška za AirPlay ali i još pregršt zgodnih sitnica poput zaštite lozinkom, Dropbox integracije i jako praktične mogućnosti prebacivanja video fajlova sa računala na uređaj putem WiFi mreže i uz pomoć browsera.

vlc1

Nakon nekoliko dana korištenja moji su utisci dosta izmiješani. S jedne strane bogat izbor opcija ne ostavlja prostora za raspravu, osim možda opcije za zaključavanje orijentacije zaslona koju nisam uspio pronaći a koja je zaista prijeko potrebna! Moj dojam bi bio daleko pozitivniji da aplikacija nije u nekoliko navrata pokazala izraženu tendenciju da usporava i “cjepka” video tokom reprodukcije, nešto što se uistinu rijetko dešava kada koristim odlični AVPlayer.

Ipak, ne treba izgubiti iz vida da je ovo tek prva inačica ove aplikacije nakon povratka te da se pojedini bugovi mogu očekivati. Uistinu se nadam da će nedostaci biti ispravljeni u budućim verzijama. Kao što ste i očekivali, VLC player možete potpuno besplatno preuzeti sa App Storea. Javite nam vaše dojmove! Druge zanimljive aplikacije pronađite u nastavku:

  • mario

    od kada ovo postoji na androidu…..

  • gogo

    malo ti kasniš s tim vijestima …. ovo je staro već nekoliko dana