Saturday, 26 September, 2020
Home >>> Apps >>> AppLocket – Još jedna aplikacija za zaštitu vašeg iPhone-a
AppLocket5

AppLocket – Još jedna aplikacija za zaštitu vašeg iPhone-a

Kada sam vam prošle sedmice predstavio iProtect pomislio sam ono što je sasvim sigurno pomislila i većina vas: „8.99$, stvarno je preskupo!!“ Tako sam, nakon što je istekao trial period od 10 dana, teška srca deinstalirao tu aplikaciju koja nudi mnogo, ali, ruku na srce, i mnogo traži. Potom sam se dao u potragu za jeftinijom alternativom koja bi bila podjednako dobra za osjetno manje novca a rezultat te potrage je AppLocket. Ova aplikacija pružit će vam razuman nivo sigurnosti po prilično razumnoj cijene, tačnije, za 1.99$.

Za slučaj da još niste jailbreak-ovali svoj iPhone, preporučujem vam da to uradite odmah jer urađen jailbreak je i ovdje osnovni preduslov da bi mogli instalirati AppLocket. Uđite u Cydia-u i na search tab-u utipkate: “applocket” te instalirajte aplikaciju nakon kupovine.

Osnovna ideja i ovdje je zaključavanje pojedinih aplikacija na vašem iPhone-u. Da se ne biste zbunili odmah na početku, ova aplikacija nema svoje ikone na sprinboard-u nego ima vlastiti odjeljak u settings kao neke druge aplikacije koje instalirate. Po samom ulasku u Setting odjeljak same aplikacije čekaju vas četiri mogućnosti: preference, mogućnosti aktivacije zaključavanja, izbor za korištenje samo numeričke tastature i help. O help opciji samo ime govori sve i tu ćete naći informacije o aplikaciji i malo uputstvo za korištenje. Ako uključite korištenje samo numeričke tastature to će vam olakštati tipkanje vaših šifri, ukoliko su one samo brojčane. Što se tiče metoda kojima se pali zaključavanje, tu imate najrazličitijih kombinacija, od korištenja home, volume i sleep tipki vašeg iPhone-a, povlačenja prsta u raznim smjerovima po ekranu kao i protresanje telefona. Preference su najvažniji dio i tu možete mijenjati sve postavke aplikacije, mijenjati njen password, po želji paliti i gasiti zaštitu aplikacija koje ste odredili, staviti zabranu na spotlight search ili pomjeranje i brisanje aplikacija ali i zabranu gašenja iPhone-a. Bitno je napomenuti da sam ulazak u odjeljak preferenci traži pristupnu šifru tako da niko ko nabasa na ovo u podešavanjima ne može mijenjati vaše postavke.

Zapamtite da je default šifra „alpine“ (tipkate je bez znakova navoda) a kasnije je možete po želji mijenjati.

Kao i kod iProtect možete zaključati bilo koju aplikaciju, bilo sistemske, bilo one koje ste sami instalirali, jednu po jednu, ili sve od jednom. Ako u preferencama uključite opciju „DirectPass,“ onaj koji pokuša da otvori zaključanu aplikaciju dobit će malu obavijest (sličnu preview sms poruke) i mogućnost da tipka sigurnosnu šifru. Ako izostavite ovu opciju u istom scenariju neće biti dozvoljeno kucanje šifre nego će se samo pokazati obavijest da je aplikacija zaključana od strane administratora.

Za nepuna 2$ sa ovom aplikacijom dobijate širok opseg zaštite vaših aplikacija, pa, ako vaš iPhone češće diraju radoznale ruke možda bi bilo pametno tu lovu uložiti u kupovinu AppLocket.

Treba vam jos zastite na iPhoneu? Pogledaj te postove o VirusBarrier i iProtect aplikacijama.

Pored naše stranice Omizio.com, možete nas pratiti na Facebook-u i Twitter-u.

  • Imme

    ima i locktopus potpuno mukte aplikacija i vrlo jednostavna