Sunday, 19 September, 2021
Home >>> Apps >>> Auto 3G – Cydia aplikacija za štednju baterije
auto3G

Auto 3G – Cydia aplikacija za štednju baterije

Iskoristio bih ovu priliku da svim čitateljima zaželim sretnu Novu 2011. godinu i sve najbolje u njoj. U ovo postu bih vam želio predstaviti jednu Cydia aplikaciju koja će vam itekako pomoći da sačuvate vašu bateriju i produljite njen radni vjek. Naime radi se o Cydia aplikaciji koja sama brine o vašoj 3G mreži i po potrebi gasi je u cilju štednje baterije. Aplikacija je jako jednostavna za korištenje, lako ćete podesiti sve parametre na njoj, a ja ću vas u ovom postu provesti i kroz korisnički interfejs. Aplikacija radi na principu, da kada zaključate svoj iPhone, automatski sama gasi 3G mrežu, te ostaje u EDGE i time omogućava da vam je internet konekcija u pripravnosti,a sa druge strane štednja baterije je velika, jer i sami znamo da je 3G mreža jedan od najvećih potrošača baterije. Znači radi se o aplikaciji koja umjesto vas razmišlja i sama gasi 3G mrežu kada nema potrebe za njenim korištenjem, te vas tako oslobađa same brige da svoju 3G mrežu gasite manualno svaki put prije zaključavanja iPhonea. Vrijedno je  napomene također i to da čim se iPhone otključa, aplikacija ponovno pali 3G mrežu i time vaš telefon vraća u stanje u kakvom je bio prije zaključavanja. Doista korisno, ne znam za vas, ali ja naprosto obožavam aplikacije poput ove koje me oslobađaju tereta stalnog razmišljanja tipa “DA LI SAM URADIO OVO ILI ONO”.

Prije nego krenemo u slikoviti tutorijal i upoznavanje sa ovom aplikacijom, moram vam napomenuti da za ovu aplikaciju morateimati jailbreak-an iPhone. Ako do sada niste jailbreak-ali svoj iPhone možda je sada pravo vrijeme za to, obzirom da je izašao i untethered jailbreak za iOS 4.2.1, tako da su sada svi iOS pokriveni trajnim jailbreakom. Oni neodlučni mogu na našim stranicama upoznati razloge i prednosti jailbreak-a.

Prva stvar koju trebate uraditi je, kao i do sada, otvoriti Cydia te u Search baru utipkati Auto 3G:

Auto 3G

Kao što i sami vidite ova aplikacija se nalazi u Cydia repo-u BigBoss, i nije besplatna. Cijena ove aplikacije je 5,99$, ali smatram da je cijena više nego simbolična za prednosti koje ova aplikacija nosi sa sobom. Ušteda baterije korištenjem ove aplikacije zna biti i preko 50 %, što znači da će vam baterija trajati duplo duže i to bez potrebe da se vi brinete o tome. Kada se uporede cjena i ono što dobivate mislim da je ova aplikacija pravi izbor. Za sve koji nisu navikli plaćati aplikacije, moj savjet je da google-ate i pronađete više repo source-a za Cydia-u, jer navodno ova aplikacija je besplatna na nekim repo source-vima.

Bilo kako bilo, izbor je na vama, ali sigurno nećete pogriješiti izborom ove aplikacije.

Tapnite na aplikaciju, a zatim na install u gornjem desnom kutu zaslona:

Auto 3G

Nakon instalacije, Cydia će zahtjevati restart springboard-a. Nakon restarta, spremni ste koristiti aplikaciju.

Na zaslonu će vam se pojaviti ikonicasa imenom Auto 3G, tapnite na nju i otvorit će vam se grafičko sučelje ove aplikacije:

Auto 3G

Pod opcijom Charging možete izabrati u kom modu konekcije će biti vaš iPhone kada se nalazi na punjaču. Možete izabrati između 3G i EDGE mreže. Ja osobno držim ovu opciju na 3G jer mi nije toliko bitna štednja baterije kada mi se mobitel nalazi na punjaču.

Opcija Timeout vam omogućava da podesite vremensku odgodu gašenja 3G mreže nakon zaključavanja vašega iPhone-a. Ponuđena odgoda je od 5 sekundi do 1 sata.

Auto 3GAuto 3G

I posljednja u nizu opcija, je opcija koja ovu aplikaciju izdvaja daleko iznat konkurentskih je opcija Application White List. Ovo vam omogućava da sami izaberete aplikacije koje će imati prednost nad aplikacijom 3G, te kada one rade u background-u neće se gasiti 3G opcija kada zaključate vašeg iPhone-a. Ovo je recimo korisno da na ovu listu dodate torrent aplikaciju, te da se 3G mreža ne gasi kada download-ujete neki torrent.

Auto 3G

Nakon što ste jednom podesili parametre ove aplikacije, više ne morate brinuti jer će ona raditi u backgroundu i više je nikada ne morate ponovno aktivirati.

Ne propustite priliku te nam svoje povjerenje ukažite jednim like-om na Facebook-u ili Twitter-u i time nas učiniti dostupnijim ostalima koji još uvjek nisu čuli za Omizio.com.

 • Dario Lerinc

  Molim vas da mi pomognete kako da platim aplikaciju AUTO 3G preko Cydie, ako nemam kreditnu karticu. Može li se platiti na način da se skine sa mobilnog računa direktno ili preko mail računa ( ja imam mail adrsu preko Optima telekoma ). Imam iPhone 3GS 16GB sa iOS 4.1.

  • Darko_Omizio

   App preko Cydia mozes kupiti preko Peypal-a…. Pa potrazi po drugim repo…

 • Gordan

  Ja imam iphone 5s. Skinuo sam i platio auto 3g i umjesto da mi prebaci na edge, on mi svaki puta prebaci na 4g. Kada se vratim natrag on ostavi opet 4g. Nikako ga ne mogu namjestiti. Što da radim. Platio sam, a ono ništa!