Friday, 20 May, 2022
Home >>> Apps >>> Dolphin Browser – odlična alternativa Safari browseru
Dolphin browser

Dolphin Browser – odlična alternativa Safari browseru

Probajte ovaj odličan browser koji ima potencijal da zamijeni Safari!

Većina nas svakodnevno koristi Safari na svom iUređaju za pregled raznih sadržaja širom neta. Većina nas je zadovoljna njegovo stabilnošću ali smatra da mu fali nekoliko sitnica da bi bio savršen. App Store je krcat alternativnim browserima za vaš iPhone, iPad ili iPod touch kao sto su SkyFire ili Mercury a ja sam se odlučio predstaviti vam mog ličnog favorita – Dolphin Browser.

Ovo ime bit će poznato svima vama koji ste imali priliku da se družite sa nekim Android uređajem. Ovaj naročito popularan browser među „droid“ zajednicom prije nekoliko tjedana pojavio se i na App Storeu pa smo odlučili i sami da ga isprobamo.

Nakon pokretanja aplikacije dočekat će vas speed dial sučelje koje vam dozvoljava da napravite kratice za neke od vaših omiljenih sajtova te tako skratite svoj put do njih, a sa sličnim interfaceom upoznati su korisnici Opera mini browsera. Pored speed dial, tu je i webzine opcija pomoću koje možete lakše da pratite dešavanja na svim socijalnim mrežama na koje ste učlanjeni, a ovo rješenje praktično je i ako pratite veliki broj blogova. Brzi swipe prstom sa lijeva na desno otvorit će sve vaše bookmarkovane sajtove a sa desna na lijevo različite mogućnosti prilagodbe i podešavanja, čišćenja cookies i što šta drugo, a važno je napomenuti da ova aplikacija dozvoljava i dowload različitih sadržaja. Komandni dock na dnu zaslona nudi standardne komande: forward, back, bookmarks, full screen i jednu poslasticu o kojoj ćemo više reći nešto poslije.

Ako vam je dosadio Safarijev metod otvaranja novih pojedinačnih stranica ka drugim web adresama Dolphin će vas počastiti pravim tabovima. Dizajnersko rješenje tabova donekle podsjeća na popularni Google Chrome tako da će se svi korisnici tog browsera osjećati „kao kod kuće“ surfajući pomoću Dolphina.

Najzabavnija ali i najpraktičnija značajka ovog browsera je surfanje pomoću ranih gesti – što je ujedno i poslastica koju sam vam obećao. U čemu je stvar? Znate za neku web stranicu koju namjeravate češće posjećivati u budućnosti, umjesto da dodate bookmark jednostavno za tu stranicu odredite neku gestikulaciju ili oblik koji ćete nacrtati na zaslonu. Sve gestikulacije i oblici sačuvani su među podatcima aplikacije i kada hoćete da tako zapamćenom sajtu pristupite tapnete na ikonu „ručice“ u komandnom docku i prstom ponovite odgovarajući oblik. Oni sa boljim sjećanjem sjetit će se Sleipnizer tweaka iz Cydiae koji slično iskustvo nudi i za Safari, ali istini za volju, Dolphin ovdje obavlja mnogo bolji posao.

Iako vam Dolphin nudi mnoštvo opcija, aplikacija ne djeluje pretrpana različitim komandama, ponaša se fludino i bez nekih spomena vrijednih bugova a u isto vrijeme uspijeva sajtove otvoriti za manje vremena nego što je to potrebno Safariju. Najbolje od svega – Dolphin Browser je potpuno besplatan! Ovaj browser definitivno zaslužuje da mu poklonite šansu.  Ako vam se svidi mozete ga staviti kao default browser preko BrowserChanger tweaka o kojem smo vec pisali. U tom duhu, trk na App Store ili klik na link!

Pratiti nas možete i putem naših Facebook i Twitter stranica.

 

 • Dalibor

  Upravo isprobavam i mogu reć da bi mogao postati glavni browser što se mene tiče

 • Darko_Omizio

  Svaka cast… App je odlican…
  Od sada koristim samo samo Dolphin… ;)

 • Tomo

  Odlican app za iPhone ali nema verzije za iPad ? Samo se moze instalirati iPhone verzija na iPad ali nije to to

 • Glenstelko

  Wuuuuuu ovo je pre odlicno!!!!
  Bravo Omizio

 • dinic

  Kako nema kad ja imam bas na ipadu? I radi savrseno, skinuo prvi dan cim je izaslo…

 • dinic

  btw zove se dolphin HD

 • gest2

  Jel brzi od safarija ili se to meni samo cini?

 • D Mateljic

  Browser je puno bolji od safarija…ali jedna stvar koja mi i nije baš ok,ali možda to ne znam uključit pa neću ništa gunđat….da li moguće kao i u safariju sliku snimiti u album kamere dužim pritiskom na  željenu sliku? Preko dolfina ga sprema u downloads….

 • gest2

  downloads–>stisnes na sliku–> save to album