Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> DON’T PANIC Croatia – Hrvatska iPhone App za cestovnu navigaciju
DON'T PANIC Croatia

DON’T PANIC Croatia – Hrvatska iPhone App za cestovnu navigaciju

Tvrtka Mireo d.d. nedavno je predstavila hrvatsku iPhone aplikaciju za glasovno navođenu „turn-by-turn“ cestovnu GPS navigaciju. Za početak, Mireo d.d. je uspješna hrvatska tvrtka koja iza sebe ima desetogodišnje iskustvo u razvoju navigacijskog software-a i kartografske podatke. Kako su prepoznali sve češću potrebu za cestovnu navigaciju korisnika s područja Hrvatske, odlučili su pretvoriti svoje dugogodišnje znanje u aplikaciju za pametne telefone koja je trenutno dostupna samo iPhone korisnicima. U dogledno vrijeme DON’T PANIC cestovnu GPS aplikaciju moći će okušati i korisnici Android i Samsung Bada mobilnog OS-a. Sudeći po svježim informacijama koje nam je ustupila tvrtka Mireo, DON’T PANIC Croatia App nakon dva tjedna otkako je izbačena u Cro Apple Store-u drži prvo mjestu po broju download-a i pregleda iste, a cijena je zaista pristupačna ( $9,99 ) u odnosu na ostale navigacijske aplikacije. Navode također da je njihov software i do 100 puta brži u određivanju ruta nego što je to slučaj kod konkurencije.

Kako bi koristili DON’T PANIC Croatia App cestovnu navigaciju nije potrebno da uređaj bude jailbreak-an!

Kupnjom aplikacije dobivate instaliranu kartu Hrvatske koja teži svega nešto malo više od 16 MB, a također su tu i instalirani jezični paketi Hrvatski i Engleski UK za glasovno navođenje. Važno je napomenuti da se aplikacija i instalirane mape pohranjuju u memoriju uređaja, što znači da nećete imati potrebu za spajanje na internet vezu s iPhone-a kako bi je mogli koristiti. Većini od nas nisu potrebne karte više država jer neke od njih nećemo ni posjetiti, upravo za tu stvar pobrinuo se developer koji vam nudi mogućnost kupnje karti za određene zamlje, takozvana opcija “In-App Purchase” gdje možete pronaći dostupne karte pojedinih država za kupovinu.

Osobno sam testirao DON’T PANIC Croatia navigaciju i mogu reći da sam izrazito zadovoljan prije svega brzinom izračunavanja rute, kao i POI točaka gdje sam u svom malom gradu pronašao recimo broj telefona obližnje pizzerie za koju nikada ne bih rekao da bi se mogla nalaziti u POI točkama jedne navigacije, stavljam napomenu na to da tu istu pizzeriu nisam pronašao prilikom korištenja Navigon aplikacije za navigaciju, jednu od svjetski poznate i priznate GPS aplikacije kojom sam se poslužio kako bih testirao brzinu i razlike DON’T PANIC App.

Male zamjerke idu na stranu preračunavanja rute gdje sam kod testiranja u više navrata namjerno skrenuo u drugi smjer nego što je to određivala ruta, te sam dobio poruku da se polukružno okrenem i vratim na planiranu rutu, što je zaista nezgodno kada ste u velikom gradu u velikoj gradskoj gužvi gdje je upravo nemoguće napraviti polukružno okretanje, no isto tako u par navrata aplikacija je ispravno preračunala rutu. Također bi bilo dobro kako bi se sljedećim update-ima poradilo na samom korisničkom sučelju aplikacije kako bi bila preglednija za korištenje. Ono zbog čega je DON’T PANIC po meni bolje rješenje nego ostale navigacijske aplikacije za korisnika koji se nalazi u Hrvatskoj je brzina proračuna rute, malo zauzeće memorije telefona jer imate samo onu kartu koja vam je potrebna dok većina ostalih navigacijskih aplikacija može zauzeti ogromnu količinu memorije zbog pretrpanosti raznolikih karti koje vjerojatno nikada nećete ni koristiti, vremenski vrlo precizno glasovno navođenje, 2D i 3D karta te snimanje rute. Ono što je sigurno da za otprilike 54 kn ovakve kvalitete cestovnu navigaciju s glasovnim navođenjem gotovo je nemoguće pronaći. Aplikaciju DON’T PANIC Croatia možete pronaći na Apple Storeu, a trenutno podržani uređaji su iPhone, iPod Touch i iPad s minimalno 3.0 ili novijem iOS-u.

Pratite Omizio.com blog na Facebook-u ili Twitter-u jer vas uskoro očekuju nova iznenađenja :)

  • Stevica Posao

    Bravo za Mireo! Nisam je jos isprobao, ali cijena stvarno odlicna.

  • Tihomir

    Neki dan sam kupio app don’t panic i mogu vam reći da sam jako zadovoljan. Puno bolje i brže me navodi nego Garminova navigacija. Jedino nisam zadovoljan što se tiče velikog nedostatka adresa do kojih bi me navigacija trebala dovesti. Trebalo bi nadograditi i usavršiti kartu.