Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Apps >>> GBA4iOS 2.0 je Game Boy Advanced emulator koji radi bez jailbreaka!
gba4ios2_devices

GBA4iOS 2.0 je Game Boy Advanced emulator koji radi bez jailbreaka!

Prije par dana predstavili smo vam online emulator za NES igre a danas nostalgičari dobiti još veće iznenađenje. Od ranije poznati (i na žalost neko vrijeme nedostupni) Game Boy Advance emulator za iOS – GBA4iOS, nadograđen je na inačicu 2.0, potpuno je redizajniran za iOS 7 te donosi podršu za MFi kontrolere!

Ono što je ovdje specifično je da je riječ punokrvnoj aplikaciji, ne online emulatoru, koji se može na iPhone ili iPad instalirati bez potrebe za jailbreakanjem! Uz pomoć ovog emulatora je na iUređajima moguće igrati Game Boy Advanced (GBA), Game Boy Color i Game Boy igre (romove). Instalacija je moguća zbog činjenice da ekipa koja stoji iza ovog projekta aplikaciju distribuira pomoću Apple Enterprise certifikata (služi kompanijama za internu distribuciju aplikacija). Time je izbjegnuto lansiranje aplikacije na App Store koju bi Apple uklonio u kratkom roku! Osim podrške za MFi kontrolere aplikacija se isporučuje sa ugrađenim browserom za donwload ROMova (igara), a podržava i različite cheat metode kao što su Action Replay ili Game Genie, a tu je i Dropbox integracija.

gba4ios2_game-horz

Zanimljiv detalj su i različiti skinovi za vrituelne kontrolere na zaslonu. Emulator je potpuno besplatan a procedura instaliranja je krajnje jednostavna:

 1. Vratite vrijeme svoj uređaja na datum 18.2.2014
 2. Zaputite se na službenu stranicu te preuzmite i instalirajte emulator. Pokrenite ga.
 3. Sada možete datum na svom iUređaja vratiti na aktuelnu vrijednost.

Poslije nekoliko sati prašenja GBA klasika na ovom emulatoru za njega imam samo riječi hvale. Riječ je o stabilnom proizvodu koji omogućuje nepatvoreno iskustvo igranja starih Game Boy naslova bez ikakvog zastajkivanja. Ukoliko vam se desi da aplikacija nekad neće da se otvori potrebno je opet vratiti datum uređaja na gore pomenuti i pokrenuti aplikaciju. Isto ćete morati napraviti poslije svakog reboota uređaja ali to je mala cijena koja se mora platiti za ovakvo nešto.

Kako vam se čini do sada?

 

 • Denis Kerep

  ZAKON!! Jedno pitanje: kako instalirati Action Replay ili ovaj drugi da rade?

  • Drazen Kisic

   Kada pokreneš neku igu u opcijama, između ostalog, imaš i cheats. Tu možeš unositi Action Replay kodove (mogu se naći na netu).