Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Google Translate iPhone App – Recenzija
gt_main

Google Translate iPhone App – Recenzija

Popularni Google Translate internet alat je jučer dobio vlastitu iPhone aplikaciju. Premda je Google Translate postojao i kao HTML5 mobile web verzija, Google Translate app je mnogo bolji, a i mnogo brži, što je  još važnije.

Aplikacija vam dozvoljava prevod sa/na preko 40 različitih jezika na isti način kao što to čini i browser verzija, a hrvatski je jedan od postojećih jezika.

Ako ste ikada koristili browser verziju onda će vam ovaj app biti jako poznat i moći ćete ga koristiti bez ikakvih uputa.

Aplikacija  ima veoma “clean” izgled, nalik na obični Google app i veoma je jednostavna za korištenje.

Ono što se se meni jako sviđa je mogućnost da možete izgovoriti riječ, a Google će je je pretvoriti u text pa zatim prevesti na odabrani jezik.

Nažalost, govorni prevod je za sada dostupan za 15 jezika, a  Hrvatski nije jedan od njih. Međutim, Google navodi da će slijedeća verzija sardžavati podršku za još više jezika. Kao i u običnoj verziji, još uvijek možete utipkati riječ ili rečenicu koja vam je potrebna i Google će ju prevesti.

Također postoji opcija za izgovor date riječi odnosno rečenice na 15 jezika. Ova opcija može biti veoma korisna za snalaženje u stranoj zemlji.

Dakle, moguće je napisati rečenicu čiji vam je prevod potreban, a Google Translate App vam nudi i izgovor te rečenice. Ova opcija je veoma korisna i za učenje stranih jezika, posebno za izgovor.

App vam isto tako dozvoljava umetanje zvjezdice pored riječi ili fraze koje su vam često potrebne, tako da vam ovo može znatno uštedjeti vrijeme.

Pored toga, postoji i “fullscreen” mode na kojem je riječ prikazana preko cijelog zaslona, u slučaju da pokušavate razgovarati sa nekim. Obzirom da su riječi napisane velikim fontom nikada nećete morati davati svoj uređaj nekome nego ga samo možete pokazati. :)

Recite nam šta vi mislite o ovom Appu u komentarima. Google translate se može naći na App store-u besplatno i naravno ne treba vam jailbreak-an iPhone da bi ga koristili.