Saturday, 26 September, 2020
Home >>> Apps >>> iProtect – Odlična aplikacija za zaštitu vašeg iPhone-a
iprotect

iProtect – Odlična aplikacija za zaštitu vašeg iPhone-a

Moja lična filozofija je da zaštite nikad ne može biti previše. Ukoliko svoj kompjuter dijelite sa vašim ukućanima sasvim je normalno da će te poželjeti da neke privatne datoteke zaštitite od znatiželjnih pogleda onih koji će namjerno ili slučajno na njih nabasati, zašto onda i svoj iPhone ne bi zaštitili od radoznalaca? Cydia vam u tu svrhu nudi više rješenja a ja sam se odlučio da vam danas predstavim jako kvalitetnu aplikaciju koja se zove iProtect.

Da bi instalirali ovu aplikaciju potrebno je da vaš iPhone, iPod Touch ili iPad budu jailbreak-ovani. Ako to još niste učinili, pogledajte ovdje kako da izaberete pravi jailbreak za vaš iUređaj.

Otvorite Cydia-u, kliknite na „Search“ tab, ukucajte „iprotect“ i samo instalirajte aplikaciju. Nakon instalacije odobren vam je trial period od 10 dana nakon kojeg trebate aplikaciju kupiti po cijeni od 8.99$. Zvuči zaista puno i zasigurno je ovo jedna od skupljih aplikacija koje se na Cydia-i nudi ali siguran sam da ima onih kojima će vrijediti svakog centa.

Nakon što ste instalirali i pokrenuli aplikaciju, iProtect od vas traži da izaberete i utipkate svoju šifru, kao i svoju sigurnosnu riječ (safety word). Ako ste se ikad našli u situaciji da pola sata vraćate ikone na njihovo staro mjesto nakon što vam je nepažljivi prijatelj napravio džumbus na springboard-u onda će vam dobrodošla biti opcija koja ne dozvoljava pomjeranje ikona na vašem iPhone-u bez unošenja sigurnosne šifre koju ste odredili u iProtect. Pored ove, imate i opciju da zabranite brisanje aplikacija sa vašeg uređaja. Dakle, app će tek biti obrisan kada se unese lozinka. Ovo su jako poželjne opcije iz razloga što nisu baš svi vaši prijatelji vični korištenju iOS-a, a s druge strane su jako radoznali da vide kako to čuveni iPhone funkcioniše, te upravo tim neznanjem mogu vam zagorčati život slučajno brišući aplikacije i pomjerajući ikone. Pored ovoga iProtect nudi vam mogućnost da šifrom zaštitite pokretanje pojedinih aplikacija. Vruća prepiska sms-om ili mailom sa vašom djevojkom i radoznali drugari nisu zahvalna kombinacija i tako za čas možete postati zezancija večeri. Ako ne volite slušati šale na svoj račun zaključajte sms i mail aplikacije iProtect-om. Isto tako možete zaključati App Store, Notes ili bilo koju drugu aplikaciju (čak i one iz Cydia-e) i spriječiti njuškanje po vašim bilješkama te kupovinu i download na App Store-u u vaše ime. Ovo su samo neki praktični primjeri jer, kao što sam napomenuo, zaključati možete baš svaku aplikaciju, bilo jednu po jednu ili sve od jednom. Za kraj ću vam spomenuti još jedan odličan vid zaštite a to je „SIM Card Lock.“ Ovdje možete uključiti opciju da se sve aplikacije zaključaju u slučaju da vaš voljeni iPhone bude, ne daj Bože, ukraden, a nemila štetočina zamijeni SIM karticu a postoji i opcija da na nakon promjene SIM kartice iPhone automatski šalje poruku na broj koji ste odredili, a koja sadrži broj nove SIM kartice koja je umetnuta. Ovo može biti od stvarne koristi da vratite vašeg ljubimca u svoje vlasništvo nakon krađe. Ipak, najvažnije je da svi budemo pažljivi i smanjimo mogućnost da do krađe uopšte dođe.

Ne mogu vam reći da li se za ovu aplikaciju isplati ili ne isplati istresti 8.99$ jer je to jako individualno, mogu vam samo reći da je aplikacija zaista kvalitetna i da nudi priličan paket zaštite a svako će za sebe odlučiti da li da je kupi ili ne.

Treba vam jos zastite na iPhoneu? Pogledaj te post o VirusBarrierAppLocket aplikacijama.