Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Mercury Web Browser Pro – Odlična alternativa za Safari browser
mercury

Mercury Web Browser Pro – Odlična alternativa za Safari browser

Vratimo se malo u 2007. godinu. Najavljen je prvi iPhone a ubrzo su televizijske stanice bile preplavljene reklamama za to čudo tehnike za koje je teško bilo ko sa sigurnosti mogao reći da će pokrenuti ovakvu revoluciju. Bili vi zaljubljenici u tehniku ili ne, nakon što ste svojevremeno pogledali tu prvu reklamu vjerujem da vam se vilica spustila blizu podu. Različite prikazane, danas već ominozne funkcije, rijetko koga su ostavile ravnodušnim. Baš na toj reklami gledate sretnog vlasnika kako se koristi Safari browser-om kojem u to vrijeme sigurno niko nije mogao parirati. Nakon što je prvi val oduševljenja splasnulo počele su se uočavati i određene mane. Tako, na primjer, niste bili u mogućnosti da stranice pregledate preko cijelog ekrana, download bilo kakvih file-ova i danas je stran pojam kao i opcija koja štiti privatnost prilikom pregleda. Da bi ste te stvari dobili bili ste osuđeni da sa Cydia-e skidate zakrpu po zakrpu da bi unaprijedili funkcionalnost Safari-ja. Danas na App Store-u postoji gomila alternativa, uprkos manama, sjajnom Safari pregledniku a ja ću vas upoznati sa jednom od kvalitetnijih, Mercury Web Browser Pro.

Kada tek otvorite aplikaciju možete ostati razočarani grafičkim sučeljem, međutim, postoji izbor određenih tema kojima izgled možete prilagoditi onako kako to vama odgovara, dakle, nije još vrijeme da dižete ruke, jer najbolje se nalazi ispod površine. Kada se malo zadubite u razne mogućnosti koje vam ovaj preglednik pruža sigurno ćete razmisliti dva puta prije nego što ga deinstalirate. Prvo što vidite na donjoj polovini ekrana je traka sa alatima. Osim uobičajenih komandi kao što su forward i back tu je nekoliko ikona koje će vam nakon klikanja pružiti došta šire mogućnosti. Tako vam je dostupno privatno surfanje internetom koje neće ostaviti tragove koje ste sve stranice posjetili a tu je mogućnost i da sačuvate sadržaj neke stranice da bi je kasnije mogli pregledati kada vam internet konekcija nije dosupna, što je korisno za one koji nemaju određeni 3G paket od svog operatera te se najčešće koriste wifi mrežom za surfanje. Podešavanje osvijetljenosti ekrana je još jedna pogodnost kao i mogućnost printanja određene stranice. Baš kao i u Safari browser-u stranice možete pregledati u landscape ili portrait mode-u a aplikacija omogućava zoom koji radi jednako dobro kao i vaš default preglednik. Download određenih file-ova je još jedna stvar koju vaš Safari može „naučiti“ samo putem tweak-a iz Cydia-e, ovdje dolazi već integrisan, PDF, muzika, slike, sve je to moguće download-ovati. Ako ste koristili Opera Mini preglednik, i svidjelo vam se njegovo rješenje glavnog ekrana koji vam omogućava da pojedine stranice snimite u vidu većih ikona, to rješenje naći ćete i ovdje a zove se dashboard.

Settings ekran pruža vam zaiste velike mogućnosti prilagodbe. Ovdje možete definisati da li će vam se pokretanjem Mercury-ja otvoriti vaš homepage, dashboard ili slično, možete uključiti blokadu za reklame, izabrati vaš omiljeni internet pretraživač ali i omogućiti da ovu aplikaciju zaštite šifriranim pristupom tako da niko osim vas joj ne može pristupiti. Ako vas nervira mobile view opcija na pojedinim stranicama, ovdje za to postoji zgodno rješenje da odredite kako će određeni site prepoznati ovaj browser, pa tako možete izabrati pored Mobile Safari (iPhone ili iPad varijantu) i Firefox, Google Chrome, Internet Explorer i druge. Mercury preglednik vam dozvoljava da odredite i određene multitouch geste od kojih svaka može imati različitu komandu, ako sa dva prsta pređete preko display-a prema gore možete otvoriti prethodnu stranicu, protresanjem iPhone-a otvoriti dashboard i slično.

Za pregled stranice preko cijelog ekrana ovdje je dovoljno kliknuti samo jednu ikonu. Moguće je otvoriti do 10 tabova koji stranice mogu učitavati u isto vrijeme a sasvim praktično je to da klikom na link u okviru neke stranice Mercury otvara novi tab, baš kao na običnom računaru. Kada tipkate neki pojam za pretragu prijedlozi koje vam ovaj preglednik nudi mnogo su izdašniji nego kod Safari-ja a moje iskustvo je pokazalo da ova aplikacija u prosjeku četiri do šest sekundi brže otvara apsolutno isti site nego Safari, nekad čak i više.

Za instalaciju nije potreban jailbreak pošto je riječ o App Store aplikaciji, ali moja je preporuka da, ako već niste, obavezno jailbreak-ate svoj iPhone. Trenutno, ovaj odličan browser koštat će vas samo 0.99$, toliko će te platiti samo jedan tweak u Cydia-i da bi dobili jednu novu mogućnost u Safari-ju koju ovaj preglednik nudi sam po sebi. Moje preporuke sigurno zaslužuje zbog gotovo beskrajne liste korisnih opcija. Kako se vama svidjela? Pišite nam u komentarima  :)