Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apps >>> Must have Cydia apps – aplikacije koje su neophodne za osnovni rad jailbreak-anog iPhone-a
Cydia

Must have Cydia apps – aplikacije koje su neophodne za osnovni rad jailbreak-anog iPhone-a

Većina od vas prilikom prvog susreta sa Cydia i jailbreak-anim iPhone-om ni sama nije svjesna mogućnosti koji vam pruža sama Cydia i aplikacije koje su u njoj sadržane, a koje vam u mnogome mogu olakšati korištenje vašeg  iPhone-a. U Cydia-i se nalaze aplikacije koje vam mogu pružiti podršku od grafičkog podešenja samog izgleda vašeg springboard-a pa sve do podrške za copy/paste na vaš iPhone bez korištenja iTunes-a. Da bi mogli koristiti sve prednosti i pogodnosti vašeg ljubimca potrebno je da instalirate na svoj iPhone neke od osnovnih aplikacija koje će vam pružiti podršku za željenje radnje i modifikacije. Mi smo te aplikacije nazvali MUST HAVE APPS da bi vama olakšali snalaženje u daljenjem tutorijalu.

Naravno da vas moram podsjetiti da za instalaciju buduće predočenih aplikacija morate imati jailbreak-an iPhone, ako to do sada niste uradili možete ovdje provjeriti i pravilno izabrati jailbreak alat za svoj iPhone.

Ako ste prvi put jailbreak-ali svoj iPhone prilikom prvog pokretanja Cydia na njenom home screen-u cete imati opciju koja je boldovana crvenim slovima i pisat će make my life easyerly. Obavezno tapnite na to da bi vam Cydia sama pohranila SHS na svoj server, te da bi se kasnije, ako pogreškom napravite ne željeni update iOS-a mogli vratiti na stari jailbreak-ani iOS. Nakon što ste to obavili možemo krenuti sa MUST HAVE aplikacijama.

Još jedna bitna stvar je da će vam Cydia također pri prvom pokreetanju pitati da se svrstate u koju grupu korisnika spadate i bit će ponuđeno:

1. User

2. Hacker

3. Deplover

Obzirom da je ovaj tutorijal namjenjem početnicima, vi izaberite pod 1., odnosno da ste samo User-i čime će vam biti filtrirane aplikacije i izostavljenje one kojima, ako niste napredni korisnik možete nanjeti više štete nego koristi svom iPhone-u.

Također će vas Cydia upitati za upgrade, da li COMPLETE ili ESSENTIAL. Vi tapnite na COMPLETE upgrade, da bi vam se učitali svi potrebni paketi i sourse-evi koje trebate za sigurni rad vašeg iPhone-a.

Ako ste sve uradili po prethodno navedenim uputama, dobit ćete idući home screen od Cydia-e:

CydiaTapnite na FEATURED gdje se nalazi i žuta zvjezdica i dobit ćete idući ekran, na kome se nalaze neke od osnovnih Cydia aplikacija koje su vam potrebne za osnove korištenja mogućnosti svog jailbreak-anog iPhonea.

Cydia

Od ovih aplikacija koje vidite za početak u grupu MUST HAVE sigurno spadaju biteSMS i Cycoder. Cycoder je aplikacija koja dozvoljava video zapis na iPhone 3g koji u svom iOS nema tu mogućnost. Znači, ako ste korisnici iPhone-a 3gs ili iPhone 4 ova aplikacija van ne treba. Tapnite na željenu aplikaciju, zatim na install u gornjem desnom uglu i uspješno ste instalirali željenu aplikaciju.

Scroll-anjem dalje kroz isti Cydia zaslon dolazite do sljedećih aplikacija:

CydiaOd gore prikazanih aplikacija sve ih možemo svrstati u MUST HAVE, a ja ću vam u kratkim crtama objasniti funkciju svake od njih.

Naravno ukoliko se na blogu izrazi želja posjetitelja da se neka od ovih aplikacija detaljnije objasni, molio bih vas da u komentarima ispod posta ostavite prijedloge, pa ćemo za svaku zasebno napraviti kratke tutorijale za početnike.

Prva u nizu je Categories. Ova aplikacija služi za kreiranje foldera na samom zaslonu, te kasnije u te foldere možete pakirati željene aplikacije. Prije nego je počnete koristiti pročitajte obavezno upute koje dolaze uz samu aplikaciju.

Druga po redu je Cycoder. O njoj je već gore bilo riječi i ona je potrebna samo vlasnicima iPhone-a 3g ili starijeg. Služi za pravljenje video zapisa.

Treća u nizu je dTunes. Ovo je vrlo bitna aplikacija i služi za download željene glazbe sa interneta. Znači preko nje možete poslušati i download-ovati bilo koju pjesmu, a aplikacija će sama iz svojih source-va je pronaći i pohraniti u vaš mobitel.

Četvrta po redu je MxTube. Ova aplikacija vam služi da željeni video zapis koji ste pogledali ili pronašli na YouTube-u, možete downloadovati na vaš iPhone, te idući put možete taj isti video zapis pogledati bez korištenja interneta. Ovo je jedna od željenijih aplikacija svih grupa korisnika iPhone-a. Takodjer mozete pogledati recenziju slicne aplikacije YourTube.

Peta je Searcher. Ova aplikacija treba samo korisnicima koji u svom iOS nemaju zaseban zaslon SEARCH. Aplikacija služi za pronalaženje fajlova koji su pohranjeni na samom iPhoneu. Znači za brzo nalaženje nekog fajla po njegovom imenu.

Šesta u nizu je iFile. O ovoj aplikaciji postoji i tutorijal na blogu te ga možete pogledati ovdje.

Dalje ako scroll-ujete ukazat će vam se sljedeće aplikacije:

Cydia

Na ovom zaslonu se nalazi po meni, a i po mnogima najželjenija aplikacija, možda čak i razlog zbog koga je Cydia i nastala, a to je Winterboard. O aplikaciji Winterboard Omizio  team je već napravio kompletan tutorijal koji možete pronaći ovdje. U kratkim crtama radi se o aplikaciji koja vam dozvoljava promjeniti bilo koji grafički element na svom zaslonu od ikona, preko wallpaper-a do samoga lockscreen-a.

Swirly MMS je aplikacija za korisnike iPhone-a 3g ili starijeg koji nemaju mogućnost slanja MMS-a. Jedino želim napomenuti da se ova aplikacija plaća.

OpenSSH je aplikacija koja bi vam se sa Cydia-om trebala sama instalirati, ali ako pak nije instalirajte je ručno. Ova alikacija vam dozvoljava kasnije slobodan pristup fajlovima u vašem iOS. Ova aplikacija je i aplikacija MobileTerminal je za naprednije korisnike, te moja preporuka je da ove aplikacije instalirate, ali da ih ne koristite dok ne budete sigurni da znate šta radite.

To bi u kratnim crtama bio uvod u samu Cydia-u, te MUST HAVE aplikacije bez kojih Cydia ne bi bila to što jeste i ne biste mogli koristiti njene potpune mogućnosti. Za dodatne prijedloge ili detaljnije tutorijale o nekoj od ovih aplikacija možete nas kontaktirati putem komentara ispod.

Ako vam se tutorijal dopao, te ga smatrate korisnim i smatrate da će još nekome pomoći i otvoriti vrata u potpune mogućnosti svog jailbreak-anog iPhone-a možete nas like-ati na Facebook-u ili Twitter-u te tako omogućiti da nas što više ljudi kojima je potrebna naša pomoć vidi.

  • Ines

    hej, imam iphone 3g, jailbrejkan je, preko cydie sam instalirala ACH, cycorder i eWiFi i niti jedno od njih mi se ne zeli otvoriti.. sto trebam uciniti?

    • robi

      bacit iphone i kupit novi…