Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> NFS Hot Pursuit – Najnoviji nastavak popularnog serijala za vaš iPhone
hotpursuit1

NFS Hot Pursuit – Najnoviji nastavak popularnog serijala za vaš iPhone

Vrijeme ima tu nezgodnu naviku da prolazi pored nas u brišućem letu.Tako mi nevjerovatno zvuči da je od izlaska Need For Speed III: Hot Pursuit prošlo već trinaest godina. Bio je to prvi naslov koji sam igrao na PC-ju, pa je možda i zbog toga ta vozačka simulacija, po mom mišljenju, zaslužila ulazak u „hall of fame.“ Jedno je sigurno, da mi je tada neko rekao da će poslije desetak godina postojati mobilni telefon s kojim ćemo ne samo obavljati pozive nego će biti i platforma za igru koja će grafički nadmašiti tada odličnu III-ku, pogledao bih ga kao da je lud. Ipak, dok danas vrtim svoj iPhone s lijeve na desnu stranu, igrajući Need For Speed Hot Pursuit u nekoj sasvim novoj izvedbi jasno mi je da je razvoj najčešće teško prognozirati.

Dobro, sada kada sam se otresao malo nostalgije vrijeme je da se bacimo na najnoviji naslov jednog od najdugoročnijih igraćih serijala ikad. Kada je EA krajem minule 2010. izbacio Hot Pursuit verziju NFS-a za iPhone mnogi su im zamjerili ne samo nedostatak online multiplayer mode-a nego i činjenicu da se karijera mogla igrati samo u ulozi policajca. Zanimljiv je to pristup ali ipak ne sanja baš svaki dječak da jednog dana obuče plavu uniformu. Vapaji fan-ova bili su sve glasniji te je EA brže bolje izbacio update u kojem možete izabrati i trkaći career mode. Izaberete li bilo koju od ove dvije varijante princip igranja je manje više istovijetan, osvajanjem novca kroz trke, bježanjem od policije u zadanom vremenu, hvatanjem prekršitelja otključavate bolje, brže, snažnije, skuplje aute ali i nova takmičenja kroz koja napredujete, dakle, prilično lineran pristup razvoja karijere. Da se razumijemo, NFS nikad nije bila navjernija simulacija vožnje u kojoj je fizika upravljanja četverotočkašima dovedena do vrhunca, ne, NFS je uvijek bilo ime za akciju i adrenalin. Raspali po gasu i upravaljaj princip ne razlikuje ovaj najnoviji naslov od bilo kojeg NFS-a iz prošlosti ali i danas ima velik broj poklonika. Igra od vas ne traži milimetarsku preciznost već vam nudi zabavu kroz visoke brzine, razbijanja, stalno postavljajući prohtijeve da završite određeni zadatak na stepenicu više. Nekad je potrebno da kroz trku ostvarite određenu prosječnu brzinu, nekad je potrebno da u trci pobijedite prijateljskog kolegu policajca koji vas je izazvao, ali sasvim sigurno je to da zabave neće nedostajati i da će vas neki zadaci ipak dovesti do ludila, čak i ako niste velike zaluđenik za autima poput mene.

Što se grafičkog rješenja tiče, najbolje ga je opisati poštenim. Postoje igre koje su i više vizuelno dotjerane, ali je mnogo i onih koje nisu na nivou NFS Hot Pursuit. Neka auta izgledaju usklađena do u detalje, neka pak djeluju nedovršeno. Ovo može biti i subjektivno sa moje strane zbog činjenice da razvoj auta i autoindustriju pratim manijakalno te lakše mogu primjetiti neke greške u interpretaciji dizajna, ali, sve u svemu, Electonic Arts uradio je dobar posao. Što se samih auta tiče, tokom igre, između ostalih, dostupni su vam: Mitsubishi Lancer Evolution X, Ford Shelby GT500, BMW M3 E92, Koenigsegg CCX, Bugatti Veyron 16.4, Lamborghini Reventon. Dakle, riječ je o jurilicama snova većine smrtnika. Iako sam naveo da NFS serijal nikad nije bio oličenje realnosti stanja na cesti ipak mi je neobično zabavno vidjeti 1,2 miliona eura vrijedan Bugatti u policijskom izadnju. Na takvu nabavku teško će pristati i državni vrh emirata Dubai ali sve je to dio šarma koji NFS nudi.

EA za najnoviji nastavak NFS-a na App Store-u traži 4.99$. Da li će tu lovu odvojiti samo fan-ovi serijala ili će privući i druge, ostaje da vidimo. Kao i uvijek, vaš glas za ili protiv kupovine je zadnji. Dok čekamo izlazak ovog ili onog jailbreak alata ili nokte grizemo zbog nadolezećeg unlock-a, ovom igrom možemo učiniti da vrijeme brže prođe :)

Šta mislite o NFS Hot Pursuit, koji je nastavak, po vama, najbolji, pišite nam u komentarima, na Facebook-u, Twitter-u, ili na našem forumu.

  • iKyzo

    Igram ju cijeli dan:)