Friday, 20 May, 2022
Home >>> Apps >>> Nintendo igre sada možete igrati direktno iz Safarija na svom iUređaju!
webNES-1024x764

Nintendo igre sada možete igrati direktno iz Safarija na svom iUređaju!

U generacijama koje su danas u svojim kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama veliki broj nostalgičara za starim Nintendo, Sega i sličnim igrama. Njihov šarm vraća nas u djetinjstvo koje je (između ostalog) obilježilo prženje po 8-bitnim konzolama prikopčanim na TV uređaje koje bi današnji klinci teško identificirali kao takve. Upravo zbog toga rijetko propuštamo priliku da bilo kojim putem uđemo u ulogu Maria i drugih legenardnih junaka.

Od sada NES (Nintendo Entertainment System) igre možete igrati direktno iz Safari preglednika na svom iUređaju, bez ikakve potrebe za jailbreakanjem! Činjenica da ovdje nije riječ o aplikaciji je utješna i zbog toga što je Apple ne može ukinuti. Kako bi koristili webNES online emulator svoj mobilni browser morate uputiti na adresu webn.es. Na početku vam je dostupno nekoliko ne previše zanimljivih igara a prava zabava počinje kada tapnete na mali “+” u gornjem desnom uglu. Na ovaj način moći ćete povezati svoj Dropbox nalog u koji ćete ubaciti ROMove svih svojih omiljenih igara.

Resized-webnes-interface

Iz pravnih razloga ovdje nećemo raglabati o načinima nabavke NES ROMova ali smo sigurni kako ćete ih lako naći uz malo Googleanja. Iskustvo igranja varira. Nekad će igra biti tečna a nekad će nivo zastajkivanja doseći gotovo bolnu granicu. Valja napomenuti i kako zvuk igara nećete moći slušati putem zvučnika iUređaja nego samo pomoću slušalica. Pozitivno je to što igre možete igrati i u horizontalnoj i u vertikalnoj orijentaciji zaslona. Emulator nije ograničen samo na iOS i Safari te ga, naravno, možete koristiti i ako posjedujete Android uređaj.

webNES-games

Unatoč pomenutim nedostacima webNES je iskustvo koje mora oprobati svaki samoprozvani nostalgičar video igara. Kako se vama dopada ovaj online emulator?

Image credits: iDownloadBlog