Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Real Racing 2 igra za iPhone – Vrhunska trkaća simulacija
RealRacing2

Real Racing 2 igra za iPhone – Vrhunska trkaća simulacija

U posljednje vrijeme za vas smo obradili dosta ozbiljnih i korisnih tema, a sada je opet vrijeme za malo zabave.

Za poklonike trkaćih igara App Store je uvijek imao široku ponudu. Kao strastveni ljubitelj auta uvijek sam bio u potrazi za onom koja će mi najviše odgovarati ali prije ili kasnije svakoj bih našao manu. Bilo da su u pitanju bile aljkavo urađene komande, lošija grafika, izbor auta i staza na kojima će te se natjecati, uvijek je tu bilo nešto što pokvari zadovoljstvo. Kada sam prije nekoliko dana opazio da je na App Store-u objavljen nastavak iznimno popularne vozačke simulacije Real Racing pomislio sam da je to samo još jedna u nizu onih koje neće ispuniti moja očekivanja. Kako sam se samo prevario!

OK, priznajem Real Racing, u prvom nastavku, bio je najbolje ocijenjena igra širom foruma i najrazličitijih site-ova koje se bave iPhone tematikom a i sam sam dijelio to mišljenje, njen nastavak Real Racing 2 pomeo je moja očekivanja nakon prvog igranja! Morat ću biti objektivan pa unatoč ushićenosti priznati da i ovaj nastavak ima svoje mane ali o tome nešto kasnije.

Dakle, iTunes završava instalaciju, ja pokrećem igru i pojavljuje se uvodni trailer, da, odličan je, ali to nije ništa novo, traileri vozačkih simulacija uvijek izgledaju impresivno. Sljedeći korak, kupovina prvog auta i odmah se bacam u prvu trku i tu doživljavam pravo iznenađenje i to na dva polja. Prvo je grafička izvedba igre. Nevjerovatno, detalji na autu, dorađenost sučelja popratnih elemenata na trkaćoj pisti jednostavno ostavlja bez daha! GT Racing je do sada bio nenadmašiv u tome ali Real Racing 2 jednostavno mjerilo postavlja za nekoliko stepenica više! Druga tačka, i vjerovatno najvažnija za mene, su komande. Do sada apsolutno nisam imao priliku da vidim da je neka igra gotovo do savršenstva dovela kontrolu auta pomoću iPhone-ovog sensora ubrzanja. Uvijek je to nekako bilo usporeno i imalo osjećaj nedovršenosti, auta su reagovala na komande ili inertno, usporeno, ili previše brzo tako da jednostavno završite na travnatom dijelu pored staze ili u ogradi, ali sa ovdje je to potpuni užitak! Većina Gameloft i EA vozačkih simulacija nudi vam više mogućnosti kontrolisanja vozila, od rasporeda pedala, upravljanja senzorom ili virtualnim volanom na samom display-u a ta riješenja su implementirana i u Real Racing 2 tako da zaista svako može naći idealnu postavku za sebe.

Nakon kupovine auta od početnog kapitala na izboru vam je career mode, single race, time trial ili multiplayer. Sam career mode sastoji iz više vrsta utrka kao što su klasične cup utrke sa čak 16 natjecatelja, eliminacijske kao i utrke 1 na 1 ali i utrke u kojima je za pobjedu odnosno prolaz potrebno ostvariti najbolje vrijeme (time trial). Cilj je, kako to bilo drugačije, pobijediti ili makar potruditi se da budete drugoplasirani ili trećeplasirani jer su to pozicije koje vam donose novac potreban za kupovinu novih auta ili unapređivanje onih koje već posjedujete. Unaprijed vas upozoravam da se ne nadate da će sve ovo biti jednostavno, ali uvijek možete uzeti easy mode i ležerno se zabaviti. Career mode je sam po sebi koncipiran da vam pruži sate i sate zabave a kada ga jednom završite uvijek se možete trkati u single race ili time trial mode-u ali takođe možete online voziti protiv 15 drugih igrača širom svijeta ili protiv 7 drugih vozača preko dostupne wlan mreže. Na raspolaganju vam je ukupno 30 auta od kojih su neki prave poslastice poput Ford Shelby Mustang-a GT500, Nissan-a GT-R (R35), VW Golf-a GTI, McLaren-a MP4-12C i mnogih drugih, ali zašto da vam sada nabrojim sve, zar nije zanimljivije da sami otkrijete šta vas još čeka?  Sva ova čuda moderne tehnologije razvoja automobila u virtualnom formatu pokretat će te preko 15 trkaćih staza i to iz 5 različitih uglova pogleda kamere.

Obećao sam vam navesti i par mana. Ne, nisu one tako velike da bi vas odbile da isprobate ovu odličnu simulaciju. Lično, više bih volio da je svih 30 auta otključano da bi se slobodno mogli koristiti u single race mode-u umjesto da svaki auto morate kupovati od zarađenog novca. Kupovina auta je OK u career mode-u, ali za single race bi bilo lijepo da su svi dostupni. Možda je tu moglo biti i par auta više ali nećemo sada cjepidlačiti.

Moj konačni sud? Najbolja trkaća simulacija na App Store-u!!!