Friday, 22 October, 2021
Home >>> JailBreak >>> Dostupan je novi Pangu jailbreak za iOS 9.3.3 – Evo zašto ga mi nismo koristili
pphelper-ios-9-cydia

Dostupan je novi Pangu jailbreak za iOS 9.3.3 – Evo zašto ga mi nismo koristili

Nedjelja je dan za odmor i svi znamo kako se malo ili ništa dešava tim danom. Za Apple blogosferu je jučerašnji zadnji dan u tjednu bio nešto drugačiji jer smo poslije toliko čekanja dobili novi jailbreak alat koji je sposoban jailbreakati iOS 9.2 i 9.3.3! Iza njega ponovo stoji Pangu team.

Oprez

Ubrzo nakon što su detalji postali poznati došao je i hladan tuš. Riječ o, vjerovatno, najviše upitnom jailbreaku kojem smo imali prilike svjedočiti te ćemo vam, umjesto standardnih uputa, ovdje ponuditi razloge i objašnjenja zašto se mi držimo podalje ovaj put i zbog čega mislimo da i vi trebate učiniti isto do daljnjeg.

Semi-Tethered

Prvo, ovdje je riječ o semi-tethered jailbreaku. Ukoliko se još niste susreli sa tim pojmom radi se o sljedećem – vaš iPhone i iPad nakon svakog restarta gube Cydia-u i sve tweakove koje ste instalirali, te kako bi ih vratili nazad na svom uređaju morate pokrenuti posebnu aplikaciju koja će vas vratiti na jailbreakano stanje. Ovo je bolje od klasičnog tethered jailbreaka jer vam za povratak nije potrebno računalo, ipak, ovakvo stanje nije naročito praktično.

Komplikacije

Sam postupak jailbreakanja je potpuno zakomplikovan i obuhvata više od 20 različitih koraka! Da stvar bude još gora, u ovom trenutku novi Pangu alat dostupan je samo na Kineskom jeziku… Iako ovdje nije riječ o nuklearnoj fizici uviđamo da će korisnici koji su navikli na značajno pojednostavljen proces koji obuhvata poklikavanje par gumbova na računalu imati sigurno problema sa ovim, imaju ih i oni iskusniji.

Manjak Stabilnosti

Kad smo već kod problema… Ovaj jailbreak ih je pun te su se mnogi korisnici žalili na manjak stabilnosti nakon što su uspješno proveli proces. Sam postupak često ne uspije iz prve pa pojedinci javljaju kako je njihov iPhone ili iPad bio jailbreakan tek nakon osmog puta!

Podrška

Sa ovim jailbreakom su kompatibilni samo iUređaji sa 64-bitnim procesorima, dakle, iPhone 5s i noviji, iPad Air i noviji, iPad mini 2 i noviji te iPod touch šeste generacije. iPhone 5 na žalost nije podržan i Pangu Team je već potvrdio da 32-bitni jailbreak neće postojati. Osim toga ova prva inačica je na Kineskom i postoji samo za Windows računala. (Update 27.7.16: Izbačena je inačica koja dozvoljava jailbreak putem Safari pregledinika na samom uređaju. Sada također postoji i Engleska verzija koja radi i na Mac računalima ali i dalje ima ostale probleme objašnjene u ovom članku. ) Lista tweakova koji u ovom trenutku podržavaju novi jailbreak i iOS 9.3.3 se svodi na uski minimum od nekih desetak komada, mada će se to unaprijediti za tjedan dva, dok developeri naprave upgrade na svojim tweakovima!

Potvrde i Potpisi

Novi jailbreak alat, osim sto je Semi Teathered također zahtjeva potpis i potvrdu od Apple koja s ovim jailbreakom traje samo 7 dana. Što znači nakon 7 dana, jailbreak će prestati raditi i morate ga ponovno odraditi putem računala. Već se šuška da postoji i potvrda koja dozvoljava rad godinu dana, ali je legalno morate kupiti za $99 US dolara. Siguran sam da će netko naći neku mogučnost da se ovo dobije i besplatno.

Mogućnost Malware-a

Privatnost je još jedna stavka koja ovdje škripi. Nakon instalacije novog Pangu alata na računalo nemali broj korisnika je prijavio prisutnost malware-a. Najškakljivije pitanje sigurnosti se pojavljuje kada u toku jailbreak procesa morate unijeti svoj Apple ID i lozinku. Ukoliko ste tokom godina uložili novca u kupovinu glazbe, filmova ili aplikacija/igara sa Apple digitalnih dućana onda sigurno morate razmisliti nekoliko puta o tome koliko se isplatiti anonimnim kineskim developerima ostaviti podatke pomoću kojih mogu pristupiti vašoj riznici.

Upozorenje

Zbog ovih krupnih, i još mnoštva manjih razloga ni mi u uredništvu se nismo odlučili jailbreakati naše uređaje koje koristimo na dnevnoj bazi. Isto ne bismo preporučili ni vama, barem ne na iPhone ili iPad uređajima o kojima ovisi vaša svakodnevna komunikacija i nikako sa vašim Apple ID nalogom koji planirate koristiti u budućnosti. Ako vas ipak zanima kako novi jailbreak šljaka zaputite se na ovaj link i skinite alat sa službene stranice. Mi ćemo nastaviti pratiti razvoj situacije pa ako se neki od gore navedenih problema riješe vratit ćemo se sa prigodnim uputama. Što vi mislite o svemu?

 

Update: Izašla je nova inačica jailbreaka koja dozvoljava proces putem Safari preglednika na samom uređaju.

Update 2: Korisnici prve inačice iOS 9.3.3 Pangu jailbreak alata prijavljuju hakirane kreditne kartice i PayPal!

 • alen

  ja iskreno nisam primjetio nikakve poteskoce sa radom uredjaja. takodjer nakon restarta uredjaja ne gubim cydiu niti tweakove. Imam osjecaj da vam se neda prevoditi sa kineskog te odraditi upute pa ste samo sibnuli link. samo vi uzivajte na moru, ali ne morate plasiti ostale koji su jedva docekali jb. slobodno skidajte, sve normalno sljaka :) btw imam iphone 6s

 • john

  Jedino sto mi nedostaje na iph bez JB je activator. Osim njega mi apsolutno vise nista ne treba :)

 • Fikret

  Mozda da ste malo zagrebali ispod povrsine znali bi da je vec moguce uraditi jailbreak samo preko mobitela… Sve radi super, i nigdje ne trazi itunes podatke… Semitether se svodi na jedan klik i restart telefona… Sto ovaj ispod kaze uzivajte vi na koru pustite jailbreak nekome drugom

  • Fikret

   Moru*

   • Vladimir Jovan

    Mozes li mi dati link za jailbreak preko telefona?

 • p0p0l@

  Jailbreak nije kompliciran za napraviti možda malo neuobičajen kad se usporedi sa ranijim načinima jailbreaka,ali sta je tu je. Istina da se traži Apple account ,napravite neki novi sa lažnim podatcima), tako da taj dio (ne)sigurnosti vrlo lako riješite, sto se tiče samog reboot-a uređaja ne gube se tweakovi i instalirane app, kao ni sursevi koje ste dodali u cydiu (u principu, ne briše se ni cydia kao app pri Reboot-u nego jednstavno nisu uspijeli napraviti da se moze ponovo startati, pa se mora pri svakom restartu uređaja aplikacija cydie popraviti). Podrška za tweakove malo kasni, ali vrlo vjerovatno developeri ce to sve updejtati u skorije vrijeme, a vrlo vjerovatno ce uskoro izaći i inačica jailbreaka na Koji smo navikli. Jer velika većina developera je vec odavno našla rupe u iOS-u , samo eto nisu htjeli da nama daju plodove svoga truda koji sada vec polagano trune jer je Pangu svoju jabuke pustio u promet ( malo je nezrela ali nije neukusna)

 • mitar

  Kreirao sam drugi apple ID i te podatke unio kad me aplikacija to tražila, sve je prošlo u najboljem redu. Activator za sad ne radi ali proradit će, ali ima još mnoštvo drugih zanimljivih tweakova koji rade najnormalnije npr. Instant Touch ID, Alarm Volume, UnlockVol, Anemone i još puno drugih, postoji i spisak svih aplikacija koje rade, ne rade ili djelomično rade na iOS 9.3.3. Da se osvrnem na taj semi-untethered, ne vidim uopće gdje je problem? Tko to svako malo radi reboot telefona? Pa i da radi opet je JB za pol minute instaliran i sva podešenja ostaju tako da je to po meni skoro jednako kao i untethered. Moja preporuka svima kojima treba JB da ga slobodno naprave.