Saturday, 21 May, 2022
Home >>> JailBreak >>> Geohot potvrđuje da evasi0n7 nema nikakvih virusa
geohot-main

Geohot potvrđuje da evasi0n7 nema nikakvih virusa

Ako pratite Omizio ili druge iPhone tech blogove, vjerovatno ste već upućeni u internet dramu koja se desila s izlaskom novog iOS 7 evasi0n7 jailbreak alata o kojoj smo pisali u detalje.

Naime, po prvi put do sada neka Kineska firma je platila određeni broj $$$, kako bi Kineska verzija evasi0n7 alata došla s drugom vrstom Cydia storea na Kineskom jeziku za Kinesko tržište. Mnogima se to naravno nije svidjelo iz više razloga. Jedno što su Evad3rs grupa hackera koji su nam donjeli ovaj alat po prvi put plaćeni unaprjed za svoj rad, a drugo zato što taj navedeni dućan navodno uključuje piratske aplikacije i tweakove što ide protiv moralnog koda jailbreaka.

Definitivno bih vam preporučio da pročitate Što je trulo u državi Danskoj – Drama oko Evasi0n Jailbreak alata.

Nakon čitanja detalja oko ove drame, veliki broj korisnika se oglasio na Redit-u i drugim mjestima navodeći kako ovom alatu nije za vjerovat pošto su se Evad3rsi prodali za novce, te da alat najvjerovatnije ima viruse i neki backdoor pošto se ovdje radi o Kini kojoj nije vjerovati itd. Kao što rekoh već sam pisao o detaljima.

Evad3rsi su u svom pismu korisnicima predložili da slobodno pregledaju kod i da takve optužbe nemaju nikakvog smisla niti su istina. I danas, dva dana kasnije imamo i potvrdu. Poznati hacker Geohot čovjek koji nam je donio orignalni unlock i nekoliko jailbreak alata te nije dio grupe koja je napravila Evasi0n7, je pregledao binarni kod alata te potvrdio da alat kao ni do sada ne sadrži nikakve viruse ili bilo kakve back doorove povezane s Kinom ili bilo kim drugim. Optužbe su bile obična glupost.

Cijelo pismo i postupak je objavio na svom twitteru te ako ste zainteresirani za više detalja možet ih pročitati tu.

Sve u svemu, nemate se razloga bojati novog jailbreaka i ako želite jailbreakan iPhone za božić upute za iOS 7 jailbreak možete naći ovdje. Ako ste još uvijek na iOS 6. Upute za iOS 6.x.x jailbreak možete naći ovdje.

 

  • Ivo

    super ;)