Monday, 23 October, 2017
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 6.1.3 će zakrpati exploite korištene za evasi0n jailbreak
evasion-main

iOS 6.1.3 će zakrpati exploite korištene za evasi0n jailbreak

Svi smo znali da će se to dogoditi. Po starom scenariju kad mačka lovi piskutavog glodavca Apple je developerima proslijedio drugu beta verziju iOS 6.1.3 firmwarea koja “konačno” krpi exploite koji su neophodni za izvođenje evasi0n jailbreaka. UPDATE: Izašao iOS 6.1.3 i kao što smo i čuli, ubija Evasi0n Jailbreak.

Ako pitate mene, bilo je prilično darežljivo sa Appleove strane što spomenuti exploiti već nisu pokrpani u verzijama 6.1.1 i 6.1.2; zbog čega i kako, teško da ćemo ikada saznati. Appleovci sasvim sigurno imaju resurse te je to moglo biti učinjeno i ranije ali, po našu sreću, nije. Sam Planetbeing je pregledao iOS 6.1.3 beta 2 te potvrdio da taj firmware zatvara barem jednu rupu bez koje evasi0n ne može raditi. Exploit je bio vezan za podešenja vremenskih zona u samom OSu.

Planetbeing naglašava da bi jedan pokrpan exploit mogao biti zamijenjen drugim ali da on osobno vjeruje kako će do službenog puštanja iOS 6.1.3 u javnost, Apple zatvoriti i preostale sigurnosne rupe što bi značilo gotovo pa siguran kraj za prvi ovogodišnji jailbreak. Ipak, dobro je znati da se developeri ne predaju tako lako.

Što znači za vas i nas? Jednostavno, ukoliko još niste jailbreakali svoj iUređaj (a imate veliku želju da to učinite), sada je pravo vrijeme da se posvetite tome. Kada Apple pusti iOS 6.1.3 u opticaj na vaš uređaj nećete moći instalirati iOS 6.1.2 koji je moguće jailbreakati. I zbog toga, trkom na update i jailbreak.

Ukoliko ste već jailbreakani, nemojte da vam padne na pamet da uređaj nadogradite na iOS 6.1.3! Budite pažljivi i ako ste novi u jailbreak svijetu pročitajte članke linkane u nastavku prije nego što počnete sa bilo čim:

Kako pripremiti iUređaj za iOS 6.1 evasi0n jailbreak?

Kako jailbreakati kao profesionalac?

Upute za jailbreakanje iOS 6.1.2 firmwarea

 • Ђорђевић

  Значи што пре упдате на 6.1.2 и Јаилбреак, изашао је Јаилбреак 1.5…

 • Adry

  Ne usuđujem se nadograđivati!Ostajem na IOS 6.0.0

 • darko13

  A kako raditi restore na onu verziju firmwarea koju imam na phonu, ne najnoviju, ako nesto npr… “cikne” na iphoneu 5, a imam jailbreak :(

  • kozulko

   ako si koristio cydiu, trebali bi ti biti sacuvani shsh bloobovi, a pomocu njih mozes restorat na verziju za koju su ti oni i sacuvani…ako ne znas sta je to potrazi malo po omizio i skuzit ces ;)

 • demba

  pitanje:
  da li je moguce otkljucati 3gs na 6.1.1/6.1.2 ili kojem od ovih novih firmewareova? posto mi je nuzo potreban unlock i do sada sam ga uvijek radio preko ultrasn0w-a zanima me da li bi trebao updatati prije nego apple izbaci 6.1.3..
  btw trenutno sam jos uvijek na 5.1.1 (5.13.04)

  • kozulko

   ja sam jailbreakao iphone 3gs na 6.1.2 i otkljucao sa ultrasn0w-om na istom basebandu (5.13.04)…samo moras updateat tako da ti ne digne verziju basebanda(preserve baseband), za to najbolje koristi sn0wbreeze;)

   • demba

    hvala za savjet..sn0wbreze mozda je malo kompliciraniji od evasi0na ali jednako odradi stvar.. 6.1.2 unlocked

 • demba

  pitanje:
  da li postoji metoda unlocka 3gs na 6.1.1/6.1.2 ili bilo koji od iOS6?? posto mi je unlock potpuno neophodan i do sada sam ga uvijek radio pomocu ultrasn0wa zanima me da li je moguce uraditi jailbreak i otkljucati koji od novijih firmewareova prije nego apple izbaci najavljeni 6.1.3.

  btw trenutno sam na 5.1.1 (05.13.04)

 • Erni

  Dali se moze odkljucati 6.1.2 i kako pozz

 • Guest

  ??

 • grrrr

  Jao nikada kraja oko ovoga jailbreaka, stvarno nekak prelazi u dosadu….taman mislis da je sve ok ono prestane biti i tako stalno ukrug…., meni je ovo dosadno i naporno, svi mi govore da kupin android uredaj, mozda je tako najbolje….Evo sada ce i samsung 4!

  • Pa nemoj raditi jb ako ti smeta?

 • Jasko

  Imam 4s sa 6.0.1 pa da li cu moci JB uraditi nakon sto 6.1.3 izadje i exploiti se pokrpaju?

 • am3rr_

  zanima me , trebam dobiti iphone 4s koji radi na verziji 5.1.1 ili tako nesto uglavnom nije iOS6 , da li cu moci uraditi UPDATE na 6.1.2 ili 6.1 da ne idem na softver 6.1.3 zbog jaibreaka , jer radio sam na 4 jailbreak bez problema…???

 • molim vas za pojasnjenje:
  Kada izađe iOS 6.1.3 da li će se moći i dalje uraditi evasi0n jailbreak na iOS 6 i na kojoj verziji firmwarea. Kod mene je iPhone 4 SIM free.
  Molim vas da odgovorite.
  Hvala

 • Dzevad Sehic

  Kada izađe iOS 6.1.3 da li će se moći i dalje uraditi evasi0n jailbreak na iOS 6 i na kojoj verziji firmwarea. Kod mene je iPhone 4 SIM free.
  Molim vas da odgovorite.
  Hvala

 • Don_Quijote

  Pozdrav.. mozete li mi objasniti kako da prebacim aplikaciju koju sam skinuo sa the pirate bay-a prebacim na iphone.. preko itunes-a mi nikako nece…Unaprijed hvala