Monday, 13 July, 2020
Home >>> JailBreak >>> iPhone 4 jailbreak pomoću PwnageTool-a – iOS 4.3.1 (Mac tutorial)
pwnagetool-4.3.1

iPhone 4 jailbreak pomoću PwnageTool-a – iOS 4.3.1 (Mac tutorial)

iPhone Dev Team je objavio tri jailbreak alata za iOS 4.3.1. u zadnja 24 sata. Objavljeni su PwnageTool za Mac, RedSn0w za MacRedSn0w za Windows te u zadnjih par sati i SnowBreeze za Windows. U ovom postu možete naći upute kako da jailbreakate iPhone 4 pomoću PwnageTool-a za Mac. PwnageTool Radi samo na Macu. Ako vam treba jailbreak iOS 4.3.1  za Windows, možete koristiti RedSn0w tutorial.

Ovo je dugoočekivani untethered iPhone jailbreak, kojeg je napravio Nijemac, hacker i0n1c u suradnji sa iPhone Dev Team-om.

PwnageTool 4.3.1 može jailbreakati sve uređaje koji rade na iOS 4.3.1 osim iPad-a 2. Dakle, iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 4G, iPod touch 3G, iPad 1 i Apple TV 2.

VAŽNO: Ako vam treba unlock za iPhone nakon sto ga jailbreak-ate sa Sn0wBreeze-om mozete ga otkljucati sa UltraSn0w-om 1.2.1 ako ste na jednom od otkljucanih baseband-ova. Ako želite sačuvati svoj postojeći baseband, onda koristite ovaj jailbreak a ne RedSn0w jer vam RedSn0w podiže baseband na najnoviju verziju. Jailbreak vam poništava garanciju uređaja. Pratite ovaj tutorial na osobni rizik.

Također je vrijedno napomenuti da PwnageTool pravi custom firmware koji je jailbreakan. Kada vam PwnageTool jailbreaka firmware, onda ga morate prebaciti na iPhone preko iTunes-a. Detaljne upute za to možete naći ispod.

iPhone 4 Jailbreak Upute: (Ove upute rade i za ostale gore navedene iUređaje)

Prije nego počnete:

 • Skinite posljednju verziju iTunes-a.
 • Skinite iOS 4.3.1 firmware za vas iUređaj sa naše download sekcije.
 • Skinite PwnageTool 3.2.1 za Mac sa naše download sekcije.
 • Spojite uređaj na Mac i otvorite iTunes
 • Ako želite, napravite back up (sync) uređaja u slučaju da nešto krene krivo. (Ovo nije obavezno)

Korak 1: Otvorite PwnageTool aplikaciju koju ste skinuli ranije te pritisnite “OK” na upozorenje koje vam se pokaže.

Korak 2: Kliknite na “Expert Mode” na toolbaru aplikacije.

Korak 3: Kliknite na vrstu iUređaja koju imate i kliknite plavu strelicu u donjem uglu za dalje.

Korak 4: Na ovom koraku kliknite “Browse” dugme te izaberite iOS 4.3.1 firmware koji ste skinuli sa naše download sekcije prije nego ste počeli.

Korak 5: Sada ćete vidjeti 4 opcije. Kliknite na “General”  (General opcija vam dozvoljava da aktivirate iPhone ako ste na ilegalnoj mreži, te da instalirate mnoge Cydia aplikacije uz sam jailbreak. Ilegalna mreža je ona za koju vam treba unlock da bi ste mogli koristiti iPhone.)

Korak 6: Ako ste na ilegalnoj mreži i potreban vam je unlock da bi vam radio telefon izaberite opciju “Activate the iPhone”. Ako ste na legalnoj mrezi i ne treba vam hacktivacija te nemojte birati ovu opciju.

Korak 7: Na sljedećem koraku možete izabrati i instalirati aplikacije iz Cydia-e.  Ja osobno ovo nikada ne radim nego samo pritisnem plavu strelicu.

Korak 8: Sada pritisnite “Build” opciju te pritisnite plavu strelicu. PwnageTool će vas pitati gdje želite spremiti novopečeni jailbreak file koji ćete poslije staviti na iPhone. Izaberite lokaciju i pritisnite Save. Ne zaboravite gdje ste spremili ovaj file. Trebat će vam u 12 koraku.

Korak 9: PwnageTool će sada odraditi svoju magiju te će vam napraviti iOS 4.3.1 sa jailbreakom. Ovaj proces  traje 5-10 minuta ovisno o brzini vašeg Mac-a i dodatnim aplikacijama koje ste odlučili instalirati. Mac vas može pitati (a ne mora) za administratorsku lozinku prije početka ovog procesa. Upišite je i kliknite ‘ok’.

Korak 10: Nakon što PwnageTool završi, dobit ćete upute da spojite iPhone 4 na računalo te kako da ubacite iPhone 4 u DFU Mode. Ako nikada niste ubacivali iPhone u DFU mode, možete pogledati kratki tutorial na našem jeziku.

Ugasite uređaj. Pritisnite “home i lock/power” dugme 10 sekundi. Nakon toga pustite lock/power dugme a nastavite držati home dugme (15 sekundi) dok vam uređaj ne upadne u DFU mode.  iUređaj koji je u DFU mode-u nema ništa na ekranu i izgleda kao da je ugašen. Ako pogriješite, probajte ponovo.

Korak 11: Nakon što ste ubacili iPhone u DFU mode, PwangeTool će vam reći da zatvorite PwnageTool i otvorite iTunes te da napravite “restore” sa novim jailbreakanim firmwareom koji vam je PwnageTool upravo napravio.

Korak 12: Otvorite iTunes te kliknite “Options” + “Restore” te nađite i izaberite novopečeni jailbreakani iOS 4.3.1 firmware. Ovaj file ste spremili u osmom koraku.

Korak 13: iTunes će sada napraviti restore, koji traje oko 10 minuta. Nakon toga iPhone će se rebootati i – to je to! Čestitamo! iPhone 4 je jailbreakan na iOS 4.3.1.

Uživajte koristeći novi i brži Safari, kao i u boljoj trajnosti baterije.

Ako vam treba sada mozete otkljucati iPhone preko UltraSn0w-a 1.2.1 ako ste na jednom od otkljucanih baseband-ova.

Javite nam u slučaju da imate ikakvih pitanja.

Ako vam je ovaj tutorial pomogao, pomozite i vi nama, te ga podijelite sa prijateljima putem Facebooka i Twittera.

 • Info

  išao sam step by step, no zapelo je na samom kraju, dakle restore nikako da završi…na 99,9% stane

 • Info

  pošto nemogu izaći iz recovery mode…pokušao sam i sa recbooth i sa tinyumbrella izaći … ali ne ide.gdje sam zabrijao HELP!!!!!!

  • Bushaa

   koju gresku ti izbaci?

   • Info

    sve živo error 21, 1510, 1656…pokušao i iz windovsa i sa mac os…nema šanse…išao u hosts i u system32 i u macu…dođe na logo itunes i f…off

    • Bushaa

     a stvarno neznam ako si sve to odradio…sorry…decki iz Omizia pomagajte decku …

     • Info

      hvala…ovo je čisti zaj…b jer na netu ima istih problema…redovno sam koristio sve pwnage tools i sve je bilo ok.niti nemogu napraviti restore čistog 4.3.1. dođe na 60% i stane.da, malo su mi nevidljivi Omizio dječaci….

     • Izvini Info, Omizio djecaci rade na poslu po cjeli dan pa onda pisu tutoriale za Blog. Ponekad nemaju vremena do odgovore svako pitanje izmedju bloga, FB i Twitter-a cim ga neko postavi. Nas blog je napravljen da cijeli community moze biti ukljucen u pomoc. Nadam se da razumijes. Nisam siguran zasto dobivas sve te greske. PwnageTool je stvarno odlican alata ali sve zavisi od razlicitih konfiguracija. Ja imam iPhone 3GS sa kojim sa odradio ovaj isti JB bez problema. Par svari na koje bi trebao pripaziti:

      Da nisi na 06.15 BB?
      Imas li dobru verziju iOS za svoj uredjaj? Da nisi skinuo iOS za neki drugi uredjaj?
      Jesi izbrisao host fajlove?
      Jesi probao restore bez jailbreaka? Radi li to?

     • Info

      hvala…ovo je čisti zaj…b jer na netu ima istih problema…redovno sam koristio sve pwnage tools i sve je bilo ok.niti nemogu napraviti restore čistog 4.3.1. dođe na 60% i stane.da, malo su mi nevidljivi Omizio dječaci….

 • Info

  još detalj – radi se o iphone 3gs

 • Sgojun00

  bok, ja iman iphone 4 4.2.1 bb 3.10.1 pa me zanima jel postoji ikakva mogucnost za unlock osim one kartice?? odnosno jel mogucnost da ga uploadam na 4.3.1 i onda ga otkljucam??? ako moze bilo kakva pomoc ili info bia bi zahvalan…

  • Info

   mislim da ne..imam ga i ja…a sada muku mučim sa oživljanvanjem 3gs

  • Bushaa

   ne nepostoji unlock za 3.10 a sa podizanjem iosa na 4.3.1 podizes i bb na 4.10 za koji tek nece doci unlock…

 • Info

  još ništa.alo omizio?help!

 • Ffatko

  ja imam problem za restorom. kad udjem u df mode i itunese, trebam uci i restore i odabrati file koji sam napravio sa pwnage, i problem mi je taj sto itunsi kazu da mogu napraviti restore takav da mi vrati iphone na tvornicke postavke odnosno na zadnju verziju. i nidje mi ne nudi da odaberem file od pwnage koji sam kreirao :( moze neka pomoc?

  • Info

   kod restore, u itunes ( kada su otvoreni a telefon u DFU mode ) klikneš na alt+cmd i onda tražiš file koji si kreirao sa pwnage tool…i onda ti itunes izbavi prozor na kojem jasno piše na koji restore te diže…a ne nudi originar restore…bar koliko ja znam…i sada caka koju sam slučajno skužio…kada restore krene, ako sve ne završi kako treba, odnosno ako zablokira, na cca 95%, upali ponovo pwnage tool i čekaj da se restore zavši…bar kod mene to tako radi.eto

   • Ffatko

    ok uspio sam naci taj file za restore i kad ga pokrenem javlja mi error 1600 i sve stane.kako da to popravim

  • OPTION + Restore, a ne samo restore. Pogledaj upute jos jednom.