Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Downgrade >>> Kako downgrade iPhone 4, 3GS, iPad, iPad 2 ili iPod Touch sa iOS 4.3.4 na nižu verziju iOS-a kao 4.3.3, 4.3.2, 4.3.1 i niže
iOS-4.3.4-downgrade

Kako downgrade iPhone 4, 3GS, iPad, iPad 2 ili iPod Touch sa iOS 4.3.4 na nižu verziju iOS-a kao 4.3.3, 4.3.2, 4.3.1 i niže

Ovaj tutorijal će vam objasniti kako spustiti iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 1  i iPod Touch sa iOS 4.3.4 na niže verzije iOS-a (iOS 4.3.3, 4.3.2, 4.3.1, i niže)

Kao sto vec znate Apple je prosli tjedan izbacio iOS 4.3.4 koji zatvara PDF jailbreak exploit pronadjen u Jailbreakme.com 3.0 jailbreak alatu, odnostno jedinom alatu koji moze jailbreakati iPad 2.

Osim toga, Apple je promijenio dosta stvari koje utiču na untethered jailbreak i kao što smo vam već javili, ne očekujte iOS 4.3.4 jailbreak u skoroj budućnosti, a najvjerovatnije i nikada. Kao i uvijek, usprkos svim upozorenjima, uvjek se desi da netko na neki način, ili namjerno ili sa greškom, podigne svoj uređaj na verziju koja nema jailbreaka.

Ako ste jedan od onih koji su podigli firmware na najnoviju verziju iOS 4.3.4 a sada vam nedostaje jailbreak, ne brinite. Ovdje možete naći  veoma jednostavne upute kako se spustiti (downgrade) sa iOS 4.3.3 ili bilo koju drugu nižu verziju iOS-a za koju imate spremljene SHSH blobove.

VAŽNE NAPOMENE:

 • Molimo vas da dobro pročitate ove upute prije nego sto odlučite da napravite downgrade. Iako je ovo jednostavan proces koji se nije promijenio već nekoliko godina, mnogi imaju problema jer ne prate ove upute detaljno.
 • Najbolje vam je da idete korak po korak sa uputama.
 • Ove upute ne vrijede za iPad 2 3G+WiFi, posto za sada ne postoji nacin da se spusti iPad 2 baseband. Ako ne znate sto je baseband, procitaj te ovaj post.
 • Spustanje iOS-a na nizu verziju ne spusta baseband na nizu verziju. Sto znaci da ce vam baseband ostati na istoj verziji na kojoj je sada.
 • Za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch 3G and iPod Touch 2G (MC) morate imati spremljene SHSH Blobs od starije verzije iOS-a na koju želite da se vratite.  Ako ne znate što je SHSH blob prije no što počnete, svakako pročitajte post Što je SHSH Blob i zašto je važan. Možete downgrade samo na verziju iOS-a za koju imate SHSH BLOB.

Ako niste sigurni da li, ili koje imate SHSH blobove, možete pogledati u Cydia-u, ili čak provjeriti pomoću TinyUmbrella-e koja će vam pokazati sve sačuvane SHSH blobove. Ne zaboravite ove upute rade samo ako spustate iUredaj na verziju iOS-a za koje imate SHSH blobove.

Na sreću, ako ste imali iPhone na starijoj verziji koji je bio jailbreakan pa ste onda upgradeali, Cydia vam je najvjerovatnije sačuvala verziju SHSH bloba i možete nastaviti sa ovim tutorijalom. Ovaj tutorial radite na sopstveni rizik i Omizio.com nije odgovoran za probleme sa vašim iUređajem.

Tiny Umbrealla pokazuje verzije SHSH Blobova

Upute za iPhone Downgrade sa iOS 4.3.4 na nižu verziju:

Što vam sve treba:

 • iTunes 10 ili viša verzija
 • Skinite TinyUmbrella sa njihove stranice
 • Skinite stariju verziju iOS koja vam treba, sa naše download sekcije. (Ovo je verzija iOS firmware-a za koju imate SHSH Blob-ove o kojima smo pričali gore, i na koju cete spustiti iOS Verziju).
 • Windows računalo

Korak 1. Ugasite iPhone te ga spojite na računalo. Pokrenite iTunes te stavite iPhone u DFU Mode. Ako niste nikada stavljali iPhone u DFU mode pogledajte ove upute prije nego počnete. Jako je bitno naglasiti da ako ne stavite telefon u DFU mode, ove upute neće funkcionisati. iUređaj koji je u DFU mode-u ima potpuno crn zaslon i izgleda kao da je ugašen. Ako vidite bilo što na vašem zaslonu, niste stavili telefon u DFU mode. Probajte ponovo sve dok vam ne uspije.

Korak 2. Ovaj korak je za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch 3G and iPod Touch 2G (MC), iPad 1 i iPad 2. Ako ovo radite na jedom od starijih uređaja, možete preskočiti ovaj korak.

 • Kao Administrator na Racunalu nađite ovaj folder u Windowsu “C:\Windows\System32\drivers\etc\”. U tom folderu ćete naći file pod imenom “hosts”.  Otvorite ovaj file sa notepadom i dodajte na kraj text fajla ovo: “74.208.105.171 gs.apple.com” (bez navodnih znakova)
 • Spremite promjene na ovom fajlu. (CTRL+S)
 • Otvorite “hosts” fajl jos jedan put i provjerite da li se je fajl ispravno spremio sa novom linijom texta. Ako nije onda niste administrator na racunlu. Otvorite ovaj fajl ponovno kao Administrator i ponovite postupak ako vam nije uspjelo.
 • iTunes će sada misliti da je povezan sa Apple-om ali je u stvarnosti je povezan sa Saurikovim Cydia serverom… Ovo će vam omogućiti da napravite downgrade koji inače nije moguć.

Korak 3. Otvorite iTunes i Shift + Restore na firmware verziju koji ste skinuli na početku ovog tutoriala

 • Pritisnite “Shift” i kliknite na “Restore” u iTunes-u u isto vrijeme
 • Nađite iOS verziju koju ste skinuli ranije i kliknite na taj file. Ovo je verzija iOS firmware-a na koju spuštate operativni sistem vašeg iUređaja i za koju imate SHSH blobove. Jako je bitno da skinete pravu verziju za vas uređaj. Ako skinete nižu verziju iOS-a za iPad a vi imate iPhone, susrest ćete različite greške na kraju. Budite oprezni da skinete točno onu verziju koja vama treba.
 • Nakon 5-10 minuta zavisno o uređaju koji imate, iTunes će vam prijaviti grešku (1015, 1013 or 101 ili bilo koju drugu zavisno o verziji iTunes-a) Samo kliknite OK.

Korak 4. Sada će vam uređaj biti u “recovery” modu.  Da ga izbacite iz recovery moda otvorite TinyUmbrella koju ste skinuli gore i kliknite na ”Kick Device Out of Recovery”. I to je to, uživajte u starijoj verziji iOS-a. 4.0.x.

Ne zaboravite da izbrišete 74.208.105.171 gs.apple.com iz host filea ako želite nastaviti dobijati automatske update preko iTunes-a. Ako ne izbrišete 74.208.105.171 gs.apple.com iz host filea, dobivat ćete greške i kada pokušate podići iOS na najnoviju verziju. Ne zaboravite da izbrišete tu liniju koda.

Sada možete uraditi jailbreak pomoću jednog od postojećih jailbreak alata. Upute za bilo koji postojeći jailbreak, možete naći pomoću naše jailbreak selektor stranice.

Ovaj proces je isproban na iPhone-u 4, iPhone-u 3GS i iPad-u 1. Ako budete imali nekih problema koji nisu navedeni u ovim uputama, probajte ponovo. Vjerovatno ste promašili jedan od koraka.

Ne zaboravite da, ako bilo što krene po zlu, uvijek možete vratiti telefon na najnoviju verziju pomoću iTunes restorea i početi ispočetka. (naravno ako ste izbrisali liniju koda iz host fajla)

Sve sugestije i komentare možete uputiti na našoj FaceBook stranici.

 • Macka

  Vezano na ono što sam već pitala.
  Ureaj mi je na 4.2.1 i nikad nije bio na višem a cydija kazuje da ima blobove za 4.2.1, 4.3b2, 43b3, 4.3.3
  Mogu li ja sad po ovoj proceduru ići na 4.3.3. štone bi bio downgrade, negu upgrade, ali blob po cydiji imam ???

  • Darko_Omizio

   Ovaj tutorial je za one koji žele spustiti iOS na nizu verziju u slučaju da su instalirali iOS 4.3.4 koji se nemoze JB at…

   • neznalica

    Ovako, imao sam na iphone 4 verziju 4.3.3. Uradio sam jailbreak na jailbreakme.com. Nisam skidao ni redsnow ni greenpoison(ne znam sto je to, ali uglavnom nisam ih skinuo). Kasnije sam uradio restore na itunes i evo ga na 4.3.4. E sad, zanima me da li ovaj postupak downgradea vazi i za mene. Prije restore-a imao sam cydiu na ekranu, a vise nemam. Tako da ne znam imam li spaseno shsh. Hvala

    • Darko_Omizio

     Svakako skini program TinyUmbrella i preko nje ces moci vidjeti da li imas spremljene SHSH Blobs… Ja se nadam da imas jer jedino tako mozes koristiti ovaj postupak vracanja iOS na nizu verziju…?! Svakako javi kako je proslo… ;)

     • neznalica

      Kad pokusam pokrenut umbrellu pise: no jvm could be found on your system…please define exe 4jjava home. to point to an installed 32bit jdk or jre download jre from java. com…. jel to znaci da nema sanse da spustim verziju? ne moze ni neki serviser/hacker to sredit?

     • Goranamadeus

      Jaooo ljudi pomozite. Sledio sam vase upute i hteo da vratim iPhone 4 od verzije IOS 4.3.5 na IOS 4.2.1. Ajd sto nisam uspeo manje vazno ali sto sada nikako ne mogu da mu napravim restore na 4.3.5, pokazuje mi neki ”error occured(1)” Najgorije od svega je sto se nalazim u Afghanistanu i nemami spasa ako vi ne pomognete. Hvala puno i izvinjavam se na postu…

     • Omizioblog

      Ne mozes downgrade ako nemaš shsh blobove. Da bi restore preko itunesa moraš izbrisati onu liniju sa host fajle. Nakon toga mozes restore.

     • Goranamadeus

      Hvala puno na pomoci ali imam jedan problem zasto kad podignem TinyUmbrella uopste mi ne pokazuje nisto sve je prazno a pre toga sam imao IOS 4.2.1 i jeilbrekovan valjda cidia je imala usnimano shs, ali uopste nisto ne pokazuje probao sam sa dvije razlicite verzije i nista. Hvala na pomoci!

     • Gogych

      Izgleda da se ipak može napraviti downgrade na nižu verziju softwera i bez spremljenog shsh ako je vjerovati ovom tutorialu ovdje
      ajde ako je kome uspjelo neka malo pojasni
      http://www.iphonehowtojailbreak.com/downgrade-4-3-5-without-saved-shsh-blobs.html

      i pitanje,da li se može iskoristiti i kako shsh file sa drugog iphonea?

     • Gogych

      vidi upute na linku u postu prije ovog,nisam pokušavao al to bi mi trebalo….

 • Lemon

  Moze li mi neko objasniti, otkud mi u Cydia-i (SHSH: iOS 4.3.5) ako nisam ni podizao na ovu verziju?

  hvala

  • Darko_Omizio

   To ti Cydia sprema potpise verzija da ako slučajno odes na neku veću verziju a htjeo bi se vratiti na stariju onda ti je to dobra stvar… Cydia potpisuje verzije dokle god Apple izbacuje nove…

   • Lemon

     ah, to je onda nesto novo :-) jel to znaci da ne moram, sa tinyumbrella-om praviti backup?

    hvala

    • Darko_Omizio

     TinyUmbrella ti moze poslužiti kao sigurnost da ako slučajno nesto bude s Cydia serverom da ti uvijek imas spremljene SHSH Blobs bez obzira… Isto ja npr. koristim iSHSHit app za to…

 • Igor

  znaci ako NEMA SHSH zapisa možemo zaboraviti vraćanje na nižu verziju iOS-a?

  • Darko_Omizio

   Upravo tako… Zato svaki puta Omizio Team upozorava i obavjestava da na vrijeme spremite SHSH Blobove upravo iz tog razloga… ;)

 • Mario Janjić

  Pozdrav.. Imam jedan problem.. Imam spremljene SHSH, imao sam 4.3.3 i htio sam napraviti restore pošto sam imao puno gluposti na njemu i na samom kraju kad mi izbaci 1013 error, kliknem OK i trebam sa umbrellom izaći iz recovery moda samo se restartira i dalje stoji ikona itunes i kabl. Nakon toga sam napravio restore na original 4.3.5 i pokušao ponovno cijeli postupak, ali opet ne mogu izaći iz recovery moda. Pa me zanima postoji li kakvo riješenje za moj problem pošto mi je jailbreak potreban?

  • Darko_Omizio

   Skini RecBoot program pa probaj preko njega izaci iz recovery moda…

  • Mariodjukic

   ja sam to isto radio i ne mogu izaći iz recovery moda ali se više ne mogu ni preko restora vratiti na 4.3.5. izbacuje mi neku grešku? jel si ti imao problema ili si bez beda ošao na orginal 4.3.5.??

 • Vito i Tony

  Sinoć sam pokušao jailbrekati iphone 4, fw 4.3.5 po uputama sa ove stranice
  http://www.iclarified.com/entry/comments.php?enid=16252&laid=33#commentsanchor
  Jailbreak je čini mi se uspješno prošao, uredno sam dobio cydiu, dodao source…

  Prvo što sam instalirao bio je barrel, pa install0us, zatim je na
  iphoneu pisalo reset (čini mi se, trebalo ga je ugasit pa upalit),
  pojavio se onaj crni ekran i kružić i poslije čekanja 1-2 min (bila je
  kasna noć a nisam imao vremena) počeo sam pritiskati tipke off i home
  samo da proradi iphone….

  Nije proradio, upao je u recovery mod, pa sam ga jedva uspio dići opet na 4.3.5 preko restore…

  Dali je još netko imao ovakva iskustva sa jailbreakom sa ove stranice
  jer nigdje na hrvatskim stranicama nisam vidio da se može jailbrekati
  iphone 4, fw 4.3.5

  • Darko_Omizio

   Ovako prije svega da kazem da je taj JB koji si radio tethered…. Evo pogledaj link http://www.omizio.com/jailbreak/razlika-izmedju-tethered-i-untethered-jailbreak-a/

  • Ako imas SHSH blobove mozes se vratit na iOS 4.3.3 i verziju koja nije tethered, inace ces morati jailbreakati telefon svaki put kada ga ugasis ili ti nestane baterije. Moj savjet ti je da probas ovo http://www.omizio.com/jailbreak/kako-downgrade-iphone-4-3gs-ipad-ipad-2-ili-ipod-touch-sa-ios-4-3-4-na-nizu-verziju-ios-a-kao-4-3-3-4-3-2-4-3-1-i-nize/

  • Mariodjukic

   kako si ga uspio opet dignuti na 4.3.5.? meni je u recovery modu i pokušam preko restore al ne uspije, izbaci neku grešku i ne može. sad ne mogu niš s njim. ne znam šta raditi? :)

 • Mariomarinkovic88

  da li mogu na iphone 4 4.2.1 da instaliram 4.3.3 bez shsh i na koji nacin?

  • Omizioblog

   Ne ne.

 • Gogych

  Lijepi pozdrav!Ako može pomoć,molim
  Imam
  problem sa iphoneom 4 pa da vidim može li mu se pomoći,bilo ovako ili
  slanjem vama u servis,dosta duga priča je ali idemo redom.Kupio sam ga
  aktiviranog kupljen negdje vani i koristio uz pomoć gevey kartice na t
  mobile,jailbreakovao sam ga i sve je bilo ok dok ga nisam spojio sa
  kompom i itunes je preko noći povukao noviji softwer te ga sada nemogu
  aktivirati jer nemam pravu sim…pokušao sam ga restoreati ali izbacuje
  neku grešku,mislim 1013 i mob stalno stoji u recovery modu i nemogu
  ništa osim ugasit a kad se ponovno upali opet ga itunes prepoznaje u
  recovery modu.Da li mu ima lijeka?Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.E
  da,nadogradio se je na 4.3.5 a baseband je bio 4.10.01 mislim.

  • Darko_Omizio

   Samo skini s naše stranice TinyUmbrella ili iREB i izbaci iz recovery moda… Ali isto tako provjeri jel imas SHSH Blobs za neku nizu verziju npr. 4.3.3 jer za 4.3.5 jos uvijek nema untethered JB… Tako da bih ti ja svakako preporučio da prvo provjeris SHSH pa ako imas spusti na nizu verziju i to je to….

 • Gogych

  nadopuna,uspio sam  se vratiti na 4.3.5 i upali se ali sad treba aktivirati iphone a nemam kako…ima li pomoći?

 • Raligno

  Imam ipod touch 4gen. i sumanuto glupo uradim restore,al mi on podigne na 4.35 verziju,i sad ne mogu da uradim jailbreak,..pomozite mi kako da ga bar downgrade sa 4.35 na 4.33,ipod je total prazan,kao iz radnje :-(

  • Darko_Omizio

   Mozes jedino ako imas SHSH blobs od niže verzije… ;) Kao sto i pise u uputama…

 • F Kotorac

  de bajo pomagaj, imam ipod touch 4g, kupio nedavno, digo sam frimware na 4.3.5 i želim ga spustit na 4.3.3 da ga jailbreakam. help!!!

  • Darko_Omizio

   Slijedi ove upute jedino ako imas spremljeni SHSH blobs on niže verzije… Dobro pročitaj upute i to je to…

 • Demom1996

  Molio bih omizio team da provjere je li moguc downgrade bez SHSH blobova za ios 4.3.5 ili 4.3.5
  Ja sam nesto guglao ali bih zeli da to provjeri netko strucniji….

  • Demom1996

   4.3.5 ili 4.3.4*

   • Nije. Upute za iOS 435 su iste kao I za 433 I 434.

    • Demom1996

     Hvala…

 • Igor

  Evo javljam se samo da kazem da kad sam ja prije 2 mj imao preblem s errorima i s recovery modom na iPhoneu4 kad sam htio se spustit na nizu verziju,nesto sam zeznuo i zaglavio u recovery modu i nista nisam mogao 2-3 dana i odlucio sam da ga posaljem na servis pa sto bude da bude,i dali su mi NOV iPhone nakon 2 tjedna.. :D

 • Matija_1991

  Ja sam imao verziju 4.3.3 i htio sam na istu verziju restorat i dobio sam error 1013 da nemoze restorat, skinuo sam zadnji tinyumbrella i stisnuo exit recovery mode ali uporno ga vraca u recovery

  • Matija_1991

   oke, iz bezbroj pokusaja umbrele i ostalih programa odjednom je sa umbrelom proradilo

  • Matija_1991

   oke, iz bezbroj pokusaja umbrele i ostalih programa odjednom je sa umbrelom proradilo

 • Antonio

  Meni stalno radi ipodtouch coulnd be restored an unknown error occured(3194) prati sam korake alli nisam uspio htio bi staviti verziju 4.3.3 i imam ipdo touch 4 generacija

 • Rassacvet

  ljudi,imam verziju 4.3.5 na iphon 4 i ne mogu da koristim ni jednu karticu i ne smem da ga gasim jer moram da radim reboot svaki put. dajte neki savet sta da radim????

 • bronx

  Pozdrav.

  Kupio sam prije 2 tjedna od frenda Iphone 4G. I jučer sam ga išao podignuti na IOS 5 (do jučer je bio na IOS 4.3.3) i skužio da nemam cydiu i installus. Pokušao sam napraviti downgrade al mi je izbacilo grešku (-1). Nevezano pitanje: Dal da opće pokušavam ponovno napraviti downgrade ukoliko nemam na računalu SHSH blobove spremljene od 4.3.3? Koliko sam shvatio, to je nemoguće?Hvala!LP, Davor

 • Stjepan1rakarec

  Imam jedan problem slične  prirode imao sam jailbreak  na 4.3.5 verziji na iphone 4 i spremiju sam shs blobove putem  maila na računalo za 4.3.5, Nakon toga sam otišao restorat iphone i na pola procesa mi izbaci problem 1 tj kod wifery restoring frimware. Iphone je ostao u i tunes modu i probo sam ga izbaciti sa svim recovery programima ali ništa. Preko itunesa 10.5 sam restorao iphone tako da sam kliknuo shift i 4.35 frimware koji sam i do sad koristio.

  • Darko_Omizio

   iPhone mozes iz mode izbaciti i metodom da drzis home tipku i tipku za paljenje 10-ak sec i trebao biti se resetirati tj. upaliti normalno…
   A sto se tice ovoga prvo otvori TinyUmbrella program te stisni save SHSH pa ces vidjeti koje SHSH blobse imas spremljeno na serveru… Isto tako obrisi u host file sve gdje ti pise gs.apple.com i brojeve one ispred ili upisi kako pise u uputama…

 • Filipbagaric

  Tutorial je dobar sve je napravljeno detaljno svaka cast. Pokusao sam napraviti downgrade ali uvijek izbaci error occured(3194) po 100-ti puta. iPhone je bio na 3.1.3 pa sve do najnovijeg iOS 5.0.1 i nikako ga nemogu downgradeati. Postoji li neko drugo rijesenje?

  • Darko_Omizio

   A iz kojeg razloga ga zelis downgradeati…?
   Jesi li provjerio da ti je save host file prosao i da li si prijavljen kao administrator ako je sve od toga onda probaj na drugom compu…

 • lelo

  Ajme nemogu riješit grešku 1015! molim vas pomozite, na neki naaajlakši način!!!
  Početnik sam i nemam pojma :(

  • Darko_Omizio

   Jesi li probao preko iReb programa… Imas na nasem blogu post o tome…

 • Tamara

  ovo je katastrofa…pa jel ikome uspijelo? ima netko ovlašten tko se time bavi, pa da mu svi odemo poštelat mobitele i platit koliko to košta, kad čitam komentare bojim se pokušat sama, jer ću pokvariti djetetu mobitel iPhone 3G