Saturday, 21 May, 2022
Home >>> JailBreak >>> Kako jailbreakati iPhone iOS 4.2.1 sa PwnageTool-om 4.2 za Mac
PwnageTool-main

Kako jailbreakati iPhone iOS 4.2.1 sa PwnageTool-om 4.2 za Mac

Ove večeri je izišla nova verzija PwnageTool-a 4.2 koja vam dozvoljava da jailbreak-ate iOS 4.2.1 bez podizanja basebanda. Naravno, ovo je odlican alat koristan za sve one koji još uvijek nisu jailbreak-ali iphone sa GreenPoison-om i podigli baseband na najnoviju verziju koja se još uvijek ne može otključati. Ako i dalje posjedujete stariju verziju iOS-a ili ako još uvijek imate jedan od starijih basebandova kao naprimjer 01.59, PwngeTool će vam omogućiti da otključate uređaj pomoću postojeće verzije UltraSn0w-a 1.2 tako što vam neće podići baseband na noviju verziju.

Ako ne znate koja je razlika između jailbreaka i unlock-a, možete pogledati ovaj post.

PwnageTool je alat kompatibilan za Mac računala. Verzija PwnageTool-a za Windows se zove Snowbreeze i obično izađe par dana nakon PwnageTool-a.

Ako ste već jailbreak-ali uređaj sa GreenPois0n-om prošlog tjedna, onda nema potrebe da koristite PwnageTool ili da čekate na SnowBreeze budući da vam je baseband već podignut na verziju koja se ne može otključati.

Svi ostali mogu pratiti ove upute. Kao i uvijek jailbreak vam poništava garanciju koju ste dobili za uređaj i ove upute pratite na sopstveni rizik.

PwnageTool 4.2 moze jailbreakati sljedeće iUređaje:

iPhone 3G
iPhone 3GS
iPhone 4
iPhone 4 Verizon
iPod touch 3G
iPod touch 4G
iPad
Apple TV 2G

PwnageTool 4.2 iPhone Jailbreak Upute

Prije nego otpočnete proces, morate skinuti sljedeći software:

 • Najnoviju Verziju iTunes-a sa Apple.com. (ako vam je nakon instalacije upaljen iTunes, ugasite ga prije nego što počnete ovaj jailbreak)
 • iOS 4.2.1 firmware za vaš uređaj sa naše download sekcije.
 • PwnageTool 4.2 sa naše download sekcije ili sa iPhone Dev Team bloga.

Korak 1: Spojite uređaj na računalo i zatvorite iTunes, ako već niste. Otvorite PwnageTool i odaberite  “Expect mode” te kliknite na vaš uređaj. Nakon toga kliknite plavu strelicu.

Korak 2: Sada kliknite “Browse” i pronađite iOS 4.2.1 firmware koji ste skinuli sa naše download sekcije prije nego ste počeli sa ovim tutorialom.

Korak 3: Kliknite na “General” dugme te onda na plavu strelicu za dalje. Ako vam iPhone nije na jednoj od legalnih iPhone mreža, kliknite na “Activate the phone” za aktivaciju iPhone-a.  Ako vam je iPhone na legalnoj mreži, onda uncheckirajte ovu opciju budući da možete uraditi legalnu aktivaciju putem vaše mreže.

Korak 4: Sada ste u Cydia settinzima. Ovdje možete automatski instalirati različite Cydia aplikacije. Ja ovu sekciju obično ne diram i samo nastavim dalje. Plava strelica.

Korak 5: Na sljedećem ekranu “Custom packages settings”  ćete vidjeti da je Cydia selektirana. Ako nije pritisnite “check” gumb da bi vam se instalirala Cydia te onda plavu strelicu za dalje.

Korak 6: Kliknite “Build” dugme pa opet plavu strelicu

Korak 7: Odaberite gdje želite da spremite “custom firmware”. Ja ga obično stavim na Desktop.

Korak 8: PwnageTool će vam sada napraviti verziju custom IPSW firmware-a koja neće podići baseband na novu verziju. Ovo traje par minuta, ovisno o brzini vašeg računala.

Korak 9: Kada je custom firmware napravljen PwnageTool će vam pokazati upute kako da ubacite telefon u DFU mode. Ako to nikada niste radili, ja bih vam savjetovao da pogledate ove upute na našem jeziku. Telefon je u DFU modu kada mu je zaslon potpuno crn i izgleda kao ugašen. Ako to odradite kako spada, dobit ćete poruku da ste u DFU modu. Otvorite iTunes.

Korak 10: Kada otvorite iTunes, dobit ćete poruku da vam je uređaj u “recovery mode-u” i da morate uraditi restore. Kliknite OK.

Korak 11: Veoma važan korak. Da biste napravili restore sa novokreiranim custom firmware-om od PwnageTool-a,  morate pritisnuti Alt/Option na tipkovnici i u isto vrijeme pritisnuti restore dugme. Ovo će vam otvoriti novi prozor koji će vam dozvoliti da nađete novopečeni firmware. (koji smo u sedmom koraku spremili na desktop). Izaberite ga i kliknite na OK.

Korak 12: Sada će iTunes, ne znajući da je prevaren, napraviti restore sa jailbreak-anim firmware-om napravljenim preko PwnageTool-a. Ovo traje 5-10 minuta ovisno o brzini vašeg računara.

Nakon što je sve gotovo, trebali biste vidjeti Cydia ikonicu na zaslonu. To znači da vam je uređaj jailbreak-an i da ima isti baseband koji ste imali i prije izvođenja jailbreaka.

Kao što sam ranije rekao, ako imate jedan od starijih baseband-a moći ćete otključati uređaj sa UltraSnow.

Uživajte u novom jailbreaku.

Ako vam je ovaj tutorial pomogao, pomozite i vi nama! “Lajkajte” nas na Facebook-u kako bi nas i drugi primijetili i podijelite (“share”) našu stranicu sa prijateljima koji imaju iPhone. Sada nas možete pratiti i na FaceBooku,TwitteruYouTubeuRSS Feedu ili preko dnevnih email-ova koje šaljemo svako jutro uz kavu.

 • Imam iphone 3G 4.2.1 bb 6.15 (nije na legalnoj mrezi), zadnji jailbreak sam radio sa redsnow… i naravno imao onaj standardni problem sa baterijom, pa sam instalirao SAM i ostalo sto ide uz to(problem sa baterijom se nije riješio). ehhh pitanje… vjerovatno mogu opet uraditi restore na 4.2.1 sa custom FW napravljenim sa PwnageTool-om 4.2!? Da li znate da li ce mi prilikom novog restore na 4,2,1 sa custom FW (PwnageTool 4.2) itunes javljati kakve greske i da li ima ce problem sa baterijom biti opet prisutan? hvala puno?

  • bionda_omizio team

   Mozes uraditi update na 4.2.1 sa Pwnage toolom, iTunes će ti javiti sigurno grešku zbog BB. Kad ti javi grešku klikni na Ok i izaći iz iTunes. Onda imaš za skinuti sa naše download sekcije program koji se zove RecBot za Mac i sa njime upali telefon. Nakon toga ces morati cijeli postupak aktivacije ponovno uraditi sa redsnow-om. Isti koji si radio.
   Ne bi trebao imati problema sa baterijom, ali to ti nitko ne moze sa sigurnošću potvrditi.
   Pozzz…
   ;-)))
   B

   • zasto opet aktivacija sa redsnow??? (pa zar nema u PwnageTool 4.2 opcija “activate phone”) moze li to?

 • Imam iphone 3G 4.2.1 bb 6.15 (nije na legalnoj mrezi), zadnji jailbreak sam radio sa redsnow… i naravno imao onaj standardni problem sa baterijom, pa sam instalirao SAM i ostalo sto ide uz to(problem sa baterijom se nije riješio). ehhh pitanje… vjerovatno mogu opet uraditi restore na 4.2.1 sa custom FW napravljenim sa PwnageTool-om 4.2!? Da li znate da li ce mi prilikom novog restore na 4,2,1 sa custom FW (PwnageTool 4.2) itunes javljati kakve greske i da li ima ce problem sa baterijom biti opet prisutan? hvala puno?