Saturday, 25 May, 2019
Home >>> JailBreak >>> Kako jailbreakati kao profesionalac
jailbreak

Kako jailbreakati kao profesionalac

Update: Ovaj člank je orginalno napisan u 2013, međutim smo ga ažurirali 6.2015.

Gledajući stotine sličnih i istih pitanja u našim komentarima, mnogi novi korisnici jailbreaka se susreću s različitim poteškoćama, koje naravno automatski dodjeljuju jailbreaku ili iOS firmwareu, iako u većini slučajeva odgovore na svoje probleme mogu naći prvilnim testiranjem jailbreak uređaja te detaljnim čitanjem uputstva za jailbreak.

Osim mogućih bubica u samom jailbreak alatu što je normalno za svaki novi software, a i hardware, problemi s kojima se mnogi susreću ne mogu biti dalje od iOS-a firmwara i jailbreak alata.

Jailbreak je komplicirana stvar

Prije nego što vam opišem kako pravilno koristiti i testirati jailbreak, vrijedno je napomenuti mnoge nove korisnike jailbreaka, da je jailbreak i unlock hackiranje vašeg uređaja i da ne možete očekivati, ni biti ljuti ako sve ne radi kao orginalni Appleov firmware koji nije hackiran. Što više Apple ima odličan razlog zašto je iOS zaključan operativni sustav u koji se ne mogu dodavati različite nestabilnosti.

Samo zato što je alat za jailbreakanje veoma jednostavan to ne znači da je implementacija jailbreaka koja se događa u pozadini također jednostavna.

taig 2

E sada, kad sam vam malo spustio očekivanja, to ne znači da jailbreak nije dobra stvar, te ga se morate riješiti što prije. Sve što trebate uraditi je poslušati par savjeta koje ću vam objasniti ispod s obzirom da imam dosta iskustva s ovim stvarima.

Par savjeta

No uzmimo ovaj scenarij kao primjer. Većina novih korisnika koji su jailbreakali telefon su, jedno ažurirali iOS firmware s neke niže verzije. Uradili jailbreak, te brže bolje instalirali neki broj tweakova od kojih mnogi nisu testirani na najnovijem firmwarau ili ne rade dobro jedan s drugim. A da ne spominjemo alate i programe za dodavanje piratskih aplikacija.

Zašto jailbreak nije ilegalan i zašto nije isto što i piratstvo aplikacija

Što se dogodilo? Nakon par sati ili dana, primijetili ste probleme. S baterijom, sa sinkanjem aplikacija, s aplikacijama koje ne rade kako treba, s padom operativnog sustava i mnogim drugim problemima. Neki se čude zašto piratske aplikacije ili hackirani tweakovi se ne sinkaju s iTunesom i zašto imaju ove probleme.

Naravno najjednostavniji odgovor je da je problem u jailbreaku. Međutim to u dosta slučajeva nije istina?

preparing-cydia

Zapitajte se, da li ste pratili upute i upozorenja koja smo stavili u jailbreak upute? Da li ste napravili ažuriranje preko iTunesa ili preko samog uređaja? Da li ste testirali iOS firmwarea prije jailbreaka? Da li ste testirali jailbreak prije skidanja tweakova? Da li ste kupili tweakove sa originalnih repozitorija? Da li ste testirali svaki tweak pojedinačno?

Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja NE, onda ste početnik s jailbreakom ili jako nestrpljiva osoba. Svaki iskusan jailbreaker će vam reci da prije svega vam je potrebno strpljenje.

Zašto strpljenje?

Kada je izašao novi jailbreak, ja sam naravno jailbreakao par svojih testnih uređaja koje koristim da bih mogao napisati upute i provjeriti kako sam alat radi. Međutim, moj osobni iPhone koji koristim svaki dan nije dobio jailbreak prvih 48 sati a Kile je jailbreakao svoj iPhone tek nakon 7 dana.

A evo i zašto?

Prije svega, kada podignete iOS firmware s niže inačice na višu, prvo trebate testirati uređaj par dana. Vidjeti kako se novi firmware ponaša, koliko vam traje baterija u usporedbi sa starijim, kako se puni, da li je sporiji itd. (Ovo je naročito bitno za starije iUređaje, ali i za nove) Ovo testiranje će vam osigurati da ste svjesni ako novi firmware ima kakvih problema. Novi firmware dodaje nove funkcije koje u nekim situacijama mogu promjeniti korisničko iskustvo. Tek kada dobro testirate firmware, onda je vrijeme za jailbreak.

U nekim slučajevima se možete vratiti na stariji firmware a upute za to možete naći u našoj downgrade sekciji.

Pročitajte sve detalje o novom jailbreak alatu koje možete naći na našim stranicama. Mi se uvijek potrudimo da stavimo sva upozorenja i potencijalne probleme s kojima se možete susresti. Znam da je to ponekad teško za čitati, dugo ili dosadno, ali postoji razlog iz kojeg smo to sve napisali.

iOS-9-main

Nakon što uradite jailbreak, vrijeme je za testiranje istog. Bez tweakova, bez hackova, bez hackiranih App Store aplikacija, bez ičega. Samo vaš iUređaj i jailbreak (Naravno normalno kupljene i preuzete App Store Aplikacije su ok. Što više, ovo testiranje morate uraditi s njima. )

Dajte si još dva, tri dana, te vidite kako se jailbreak ponaša sam od sebe. Iako svaki jailbreak alat na početku ima par mušica, za koje već znamo, u 99.9% slučajeva, ako ste pratili upute i upozorenja, jailbreakan iPhone će se ponašati isto kao i onaj koji nije jailbreakan.

Ne zaboravite, u pozadini jailbreak alata se događa velika magija. Hackanje iOS uređaja nije jednostavna stvar i ima stotine varijabli.  S obzirom da postoji tisuće konfiguracija računala na kojima radite jailbreak, postoji mogućnost problema druge prirode.

Ako se dogodi da imate problem, ponovite cijeli proces počevši s čistom instalacijom iOS-a čije upute možete naći ovdje. Ako vam poznate mušice zadaju probleme te ne možete koristiti iUređaj onda nemojte praviti jailbreak dok se sve ne popravi.

iphone

Za većiinu, iOS i Jailbreak će raditi savršeno i bez problema. Tek nakon par dana, i kada imate dobru ideju, koliko vam traje baterija, kako se uređaj ponaša, da li je usporio itd. Tek se onda bacite na dodavanje bilo kakvih drugih tweakova i hackova iz Cydiae ili s bilo kojeg drugog mjesta.

Čak i kada počnete dodavati tweakove, važno je da ih dodajete jedan po jedan, te testirate ponašanje uređaja nakon svakog tweaka. Ovo će vam dati bolju ideju kako se hackirani iPhone, iPad ili iPod ponašaju nakon dodavanje tweaka. Ako primijetite nove probleme onda znate da je do posljednjeg tweaka, te ga u tom trenutku možete izbrisati i naći alternativu. Ako instalirate 10 tweakova od jednom i onda imate problem, nećete znati koji vam tweak pravi problem. Naravno i za to postoje solucije.

Kako pronaći Cydia tweakove koji vam zadaju probleme?

Sve u svemu, iskusni jailbreakeri znaju da vam je za svaki novi jailbeak potrebno strpljenje. Bar ako želite da vam radi bez ikakvih problema.

Ako ste strpljivi te pratite ove korake i testirate iOS, Jailbreak i svaki tweak, kada se problem pojavi, onda ćete znati da li je vezan za iOS, Jailbreak ili neki tweak. Ako ažurirate iOS, napravite jailbreak i dodate pet tweakova, sve u istom danu biće vam jako teško pronaći korijen problema, pogotovo ako ste početnik i tu obično dolazi do frustracije.

Ako ste mogli čekati mjesecima na jailbreak, što je još par dana testiranja? Ne budite noobs, već  jailbreakajte kao profesionalac što će vam zagarantirati iUređaj sa svim novim mogućnostima i bez problema.

Ne zaboravite da u 99% slučajeva problemi s iUređajom nakon jailbreaka su radi različitih tweakova a ne iOS’a ili samog jailbreaka.

Za kraj

Ako ste već napravili jailbreak i instalirali tweakove pogledajte, Kako pronaći (Troubleshoot) probleme s instaliranim Cydia tweakovima?

Ako i dalje imate problema potražite odgovor na našim stranicama putem tražilice. Ostavite pitanje u komentarima i napišite detalje o vašem problemu, vrstu uređaja, operativnog sustava i drugo. Ako vam pitanje glasi ” Pokušavam sve i stalno neki error” nemojte se začuditi ako ne dobijete odgovor s obzirom da nitko ne može pogoditi o kojoj se grešci radi, koji uređaj imate itd.

Kao i uvijek nadam se da će i ovaj članak pomoći i riješiti vas kojekakvih glavobolja s jailbreakom.

 • Master

  Toliko dugo je moj iphone 5 bio bez JB-a da sam se i navikao na to da vam budem iskren. Jailbrejko sam ga ali mi to više ne predstavlja neki must have, prije jest, ali sada baš i ne. Jedino od tweakova što sam instalirao je NCsettings i WeeKillbackground da nemoram stalno ici u postavke i gasiti i paliti wifi iz postavki e da i umalo zaboravih infinifolders da mogu uredit springboard da bude lijepo organiziran a ne da moram imat dvije mape s igrama i tako to. Kada bi apple napravio u novom iosu barem jednu mogucnost koji ti tweakovi nude nebi ni jailbrejko uređaj. Nadam se da ce novi iOS donjeti neke novitete jer dodavanje passbuka i panorame su po meni bedastoće.

 • Cito

  Odlicno napisan uredak svaka pohvala kratko i jasno.

 • Ivan

  Odlican post sada mi je tek jasno kako to rade prfesjonalci. Imam iPhone 4 sa iOs 6.1, JB sam ga sve radi odlicno istalitam 10 tw. svakih sat vremena i tek drugi dan se pojave problemi << Kada istaliram aplikaciju iz app stora ona se istalira ali ostane i dalje u poziciji za istaliranj, moram dva puta na nju stisnuti kako bi se odmrzna i završila instaliranje. Nije to veliki problem ali ne mogu naci izvor tih grešaka.
  Tweakovi koje koristim:
  Activator, adBlocker, auxo, appLocker, infiniboard, NCsetings, NowNow, sprigtomize, zepyhe, zeppelin
  Hvala u naprijed.

  • Prlenbg

   Meni je ovalvu gresku pravio tw BRIDGE. Kad sam ga sklonio sve je pocelo da radi kako treba

   • Ivan

    Platio sam taj tw. pa mi ga je glupo brisati jer nije velika greška i nadam se da ce se s vremenom ispraviti ta greška i puno hvala.

 • veddo

  Omare ja sam uradio JB na iPhone-u 5 tek kada je izasao prvi update samog jailbreaka, primjetio sam da mi ne radi Weater app znaci prije bilo kakvog tweaka. Stvar koja me je najvise nervirala je to da kada izadjem vani na svetlost sada moj uredjaj sam pocne da pojacava osvjetljenje do maximuma a i situaciji kada sam u mraku on ga smanjuje do kraja.

  Bilo je jos tu dosta sitnih problemcica i odlucio sam da uklonim JB, medjutim i nakon restore-a na iTunes-u problem sa osvjetljenjem je i dalje prisutan !:( Uvijek kada sam vani il u potpunom mraku moj iphone vrsi lude postavke osjetljenja ?!:(

  Ne znm sta da radim, jel’ imas ti neku ideju ?

 • robee

  Prodao svoj i4 i kupio po super cijeni full novi i4s :) (jest da nije najnoviji ali meni veliki korak u odnosu na i4)….Jos ce neko vrijeme raditi bez JB, posto je isti jos nestabilan, ali sam zato JB napravio na iPad2 i na njemu ga testiram…ima jos tweakova koji nisu prilagodjeni za iOS 6.1 no nadam se da ce s vremenom to biti rijeseno…

 • Ђорђевић

  Прави професионалац не залеће се одма да ради јаилбреак него сачека једно 10-15 дана од изласка да би се појавили недостаци и да би се они отклонили новим верзијама. Па тек онда се ради јаилбреак… Јаилбреак није компликована ствар постоје кораци који нису на кинеском језику па да не може да се дешифрује једноставно је направљен да би био лак за извођење…

 • Dejan

  Ja sam ga na i5 stavio prvi dan i sve radi superiška. Bio problem u springtomize i njega maknuo i sad je ok. BiteSMS radi super, auxo radi isto ok i lockaliders radi ok. Jedino SBS Settings sam primjetio da se neda isključiti u notifikacijskom centru.
  Zanima me jel probao tko neki dodatak kao što je nekad bio Resupporter, naime htio bi streemat filmove s Xbmc-a preko original kabla. Ako je netko upoznat s time nek javi.

 • marac_

  pro jailbreakeri su i dalje na 5.1.1 sa spremljenim blobovima za 6.1 ;)

  • i4s

   Istina…i čekamo da poprave sve bugove koji se pojave nakon svakog Apple updatea i novog JB alata

 • secondo

  imam Iphone 5, nakon jailbreaka i instaliranja tweakova appsync,sbsettings,infinifolders,multiiconmover,nonewsisgoodnews iphone mi je često nedostupan.nakon nekog vremena dobijem sms o propuštenim pozivima.jel netko ima sličan problem?ne trebam govoriti da bez jailbreaka sve radi ok…

 • Kico

  dali netko zna kako riješiti problem imessage? Imessage mi je aktiviran a ne želi poslati poruku,onda sam ja zvao tele2 pošto sam njihov korisnik i oni kažu da tele2 ne podržava imessage,dali postoji neko drugo riješenje? imam 3GS iOS 6.1 jailbreake.Hvala.

 • Vito Prgin

  Ja svoji iPhone 5 nisam jailbreakao. Imam garanciju na 1.god.,a bojim se što bi se moglo dogoditi iPhone-u ako ga jailbreak-am prije nego što prođe garancija.

 • kosta

  uh još jedan adroidalni borac u svetom ratu protiv ios-a

  kako samo prate sajtove namijenjene apple korisnicima XD

  i da te odmah prekinem u komentarima, koristim i android i ios, ne mrzim niti jedan ni drugi, svaki ima svoje prednosti i mane. Istina je da ios nije više toliko svjež ili revolucionaran, ali majstore ios RADI i ne ruši se svako malo

 • King

  Veze o zivotu ovaj nema!!! Sigurno masta o ios, pa se tjesi sa drndoid smecem

 • King

  Ovaj nema veze o zivotu, masta o ios-u zato i cita sve o njemu, jer mu se ocito drndoid ogadio!!!

 • Bla bla

  Ako je tako kao sto kažeš zašto onda svaki malo napredniji korisnik Androida roota svoj OS…?? Koliko sam ja primijetio Jailbreakan iOS je daleko stabilniji od rootanog Androida.

 • kosta

  Cekaj ti si dao nekome 300 kn za jb?!!!! E sad mi je jasnije

 • kosta

  A i nije bas ista stvar root ili jailbreak. Ali ajmo “u grubo” reci da je jailbreak i root isto, kako mislis da bi ovaj decko uspio rootati i staviti custom rom na android ako nije shvatio kako napraviti jailbreak, i da je morao nekome platiti 300 kn da mu to napravi. Ali ozbiljno, svako ko je imalo objektivan priznaje da je ios stabilniji od androida milijun puta. Opet, android ima puno svojih prednosti ;p
  Samo hocu reci da ne volim taj pristup “ios i iphone su smece” pogotovo ne od onih koji nisu koristili ios ili ga ocito nisu dobro savladali(koliko god to glupo zvucalo, jer ne znam da postoji neki jednostavniji os za smartphone)