Thursday, 17 October, 2019
Home >>> Downgrade >>> Kako napraviti downgrade sa iOS 5.x.x na iOS 4.3.3
iphone-downgrade

Kako napraviti downgrade sa iOS 5.x.x na iOS 4.3.3

Nisam siguran zašto ali dosta posjetilaca našeg bloga šalje upite vezane za mogućnost downgradea sa iOS-a 5.x.x na iOS 4.3.3. Naravno, kao i ranije, moguće je napraviti downgrade sa iOS-a 5.x.x na iOS 4.3.3 ako imate spremljene SHSH Blobove za iOS 4.3.3.

Što je SHSH blob?

iOS 4.3.3 je posljednja verzija iOSa koja trenutno ima untethered jailbreak.

Ovaj downgrade se NE preporučuje onima koji imaju otključan telefon. Ove upute takodjer ne vrijeda za iPad 2 (3G+WiFi)

Prije nego počnete, za svaki slučaj napravite backup.

Za ovaj downgrade su vam potrebni:

 • Posljednja verzija iTunesa
 • Posljednja verzija TinyUmbrelle
 • Gore navedeni SHSH blobove za iOS 4.3.3
 • iOS 4.3.3 firmware za vaš uređaj koji možete skinuti sa naše download stranice.

Upute za downgrade iOS 5.x.x na iOs 4.3.3:

Korak 1: Stavite uređaj u DFU mode. Ako ovo već niste radili, možete pogledati video tutorial ovdje.

Korak 2: Otvorite Host file (Win “C:\Windows\System32\drivers\etc” ili “/etc/” na Macu) te dodajte ovu adresu na dno koda: (74.208.10.249 gs.apple.com). Ne zaboravite izbrisati ovu adresu nakon što sve završite.

Korak 3: Otvorite iTunes te Kliknite “Shift + Restore” (ili Option + Restore na Macu) te otvorite iOS 4.3.3 firmware koji ste skinuli ranije.

Korak 4: Dobit ćete error 1 ili 1013 ili neki 10xx error. Ne brinite. Otvorite TinyUmbrellu koju ste skinuli ranije i kliknite na “Exit Recovery”.

To će riješiti problem sa iTunes greškom te upaliti iUređaj. To je to. Sada ste na iOS 4.3.3. Naravno, ove upute vrijede i za druge verzije iOS 4 softwarea ako imate snimljene SHSH blobove za tu verziju.

Kao i uvijek,  javite nam ako imate nekih problema. Ne zaboravite izbrisati 74.208.10.249 gs.apple.com iz host filea da biste kasnije mogli napraviti iTunes upgrade nazad na puno bolji iOS 5.x.x. Ako ne izbrišete tu adresu, prijavit će vam error 3194.

Alternativne upute pomoću RedSn0w alata:

Ako vam slučajno ne uspije gornji proces, postoji i alternativni način downgradea koji je nešto duži.

Za ovaj downgrade su vam potrebni:

Prije nego počnete, odite u Host file te izbrišite sve tragove Apple addrese (74.208.10.249 gs.apple.com) te spremite file. Host file možete naći na većini Windows računala u “C:\Windows\System32\drivers\etc” folderu.

Alternativne Upute:

Korak 1: Otvorite RedSnow te kliknite na “Extras” te na “Pwned DFU”. Pratite upute kako da stavite uređaj u DFU mode. Ako niste sigurni, ovdje možete vidjeti upute i video na našem jeziku. Ne zaboravite da, kad vam je uređaj u PWD DFU modu, nemate ništa na zaslonu i uređaj izgleda kao da je ugašen.

Korak 2: Otvorite TinyUmbrellu, te kliknite na “Start TSS Server”

Korak 3: Nakon što je TSS server aktivan, otvorite iTunes the kliknite na Shift+Restore na Windowsima ili Option + Restore na Macu te izaberite iOS 4.3.3 firmware file koji ste skinuli gore.

KOrak 4: Nakon što iTunes odradi svoje, na kraju ćete dobiti “error 1″ te pop up da morate napraviti restore. Ne brinite, kliknite ok te zatvorite iTunes.

Korak 5: Veoma bitak korak. Sada odite u TinyUmbrellu i kliknite na “Advanced” tab te ugasite opciju za “Set Hosts to Cydia on Exit”. Ova opcija mora biti unchecked.

Korak 6: Otvorite RedSn0w, te ponovno kliknite na “Extras” te na “Recovery Fix”. Uređaj će izgledati kao da pravite jailbreak i nakon par minuta će se vratiti na potpuno crni zaslon.

Korak 7: Kada se uređaj ponovo vrati na potpuno crni zaslon, odite nazad u RedSn0w te kliknite na “Extras” pa onda na “Just Boot”. Za par trenutaka ćete vidjeti PWnapple logo i uređaj će se ponovo upaliti te će vam firmware biti vraćen na iOS 4.3.3.

Korak 8: Upalite iTunes da aktivirate uređaj.

To vam je to.

 

 • Adilicious555

  Ja kada uradim ovo dobijem Error 2005. Ima li neko rijesenje za to? Pokusao sam vise usb portova i vise razliciti kablova za iphone.

  • Darko_Omizio

   Taj error se dogadja ako nije originalni kabal ili ako portovi zezaju ali ako sve to si probao onda ti ne preostaje nista drugo vec probati na nekom drugom compu…

 • Anonymous

  Kako se riješiti errora 1, bez sačuvanih shsh blobova? Pokušavam s iosa 5 vratiti na 4.3.x, iphone 4. Hvala.

  • Darko_Omizio

   Nikako to nemozes napraviti jer je bitno imati SHSH

 • Denka_2

  Jel mogu napraviti downgrade sa ios 5.0.1 na 4.2.1 bez SHSH?

  • Darko_Omizio

   Ne, potrebno je imati SHSH od verzije na koju želite napraviti downgrade….

  • Darko_Omizio

   Ne, potrebno je imati SHSH od verzije na koju želite napraviti downgrade….

   • Denka_2

    nemoguce je skinut SHSH..

 • Duke

  Napravio sam downgrade sa ios 5.0.1 na 4.3.3 imam i SHSH i sve sam napravio kako pise ali nemogu izvuc iphone iz recoveria pa cak ni sa fixrecovery43 (prođe instalacija ali se opet u recovery vrati) sve sam probo a ovisim o unlocku jel imam gevey ak ima ko kakvu ideju bio bi zahvalan

  • Si probao odraditi sa RedSn0wm alatom? Ako nisi probaj posljednju verziju RedSnowa 
   (0.9.10b3

   • Duke

    nisam probat cu hvala

 • htio sam pitat naprimer imas unlocked iphone 4.3.3 i sacuvas shsh ,onda ides na 5.0.1 i kad hoces da se opet vratis na 4.3.3 dal ce opet bit unlocked posto kad si cuvao sh sh iphone je bio unlocked

 • ivan

  ja imam problem spremio sam shsh preko iFaith pa mi tinyUmbrella ne prepoznaje ga kako to riješiti