Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> JailBreak >>> Kako pronaći (troubleshoot) jailbreak tweakove koji vam prave probleme sa iUređajem
iphone-crash

Kako pronaći (troubleshoot) jailbreak tweakove koji vam prave probleme sa iUređajem

Ah taj jailbreak, ne može čovjek bez njega a ponekad ni sa njim. Ako ste ikada jailbreakali svoj iUređaj onda već znate da vam jailbreak daje potpunu kotrolu nad iOS-om i vašim iUređajom te vas potpuno oslobađa Appleovih restrikcija. Međutim, trava nije uvjek zelenija sa druge strane te ponekad jailbreak donosi velike probleme koje mnogi ne znaju rješiti.

Ovaj tutorijal je prilično detaljan i nije samo za početnike. Omizio.com nije odgovoran za probleme sa uređajem iz bilo kojeg razloga. Ove upute pratite na osobni rizik.

The Power of Jailbreaking!

Kada jednom otkrijete snagu jailbreaka i Cydia tweakova teško se vratiti na čistu istalaciju iOSa, iako to ponekad donosi rješenje svim problemima koje bi mogli imati oko iUređaja.

Veoma često problemi sa iOS uređajom se krive na jailbreak a ponekad i na Apple, međutim, to je daleko od istine i sam jailbreak nema nikave veze sa vašim problemima. No, da pojasnim malo za sve one koji su novi sa jailbreakom i raznoraznim tweakovima.

Prije svega, ako ste baš početink sa iPhonom te se nikada niste usudili da jailbreakate uređaj ja bih vam preporučio da obavezno pročitate sljedeće članke:

Preskočite zidove Appleovog raja i bacite se u nepoznato.

raj

Photographer: Carlos Palacios. WEBSITE: INSECTOART.COM

Instaliranjem desetina tweakova dodajete dosta NEPROVJERENOG koda u operativni sustav. S obzirom da Cydia nema pravila te da svatko može u nju dodati što god želi, te ništa nije provjereno ni odobreno od strane Applea kao na App Storeu, veoma često se zna desiti da neki od tweakova ne žele da se druže jedni sa drugima.

Kada instalirate dva tweaka koji nisu kompatibilni jedan sa drugim dolazi do problema. Ti problemi se znaju manifestirati sa nestabilnim operativnim sustavom koji se često ruši ili sa povećanom potrošnjom baterije ili čak problemima sa postavkama, WiFiom i drugim.

Iskusni jailbreakeri su već dobro svjesni ove vrste problema tako da dobro paze što instaliraju te su već dobro naviknuti da obrate pažnju kako im se uređaj ponaša nakon instalacije novog tweaka.

cydia

Međutim, situacija sa onima koji su novi na jailbreak sceni je mnogo drugačija. Većina instalira veliki broj tweakova, ponekad više komada od jednom. Što je najgore, mnogi su hackani te uzeti sa besplatnih repozitorija i u sebi sadrže još više zapetljanog koda koji vam može nauditi. Ako spadate u ovu grupu onda je samo pitanje vremena prije nego što se iOS slomi pod težinom i izvršenjem dodanog koda.

Hladno je van zidova Apple raja, ima li neka zlatna sredina?

Ovdje ćemo se koncentrirati na pronalazak tweakova koji prave probleme sa operativnim sustavom. Još jednom želim naznačiti da problem sa određenim twekom ne znači da taj tweak ne valja, već znači da kombinacija tog tweaka sa nekim (eventualno) lošim tweakom ne odgovara, te to donosi probleme.

Ako imate problema sa bootloopom i takozvanom “bijelom jabukom smrti,” pročitajte članak kao se riješiti bootlopa.

Ako imate probleme te vam iPhone stalo ide u Safe mode onda pročitajte članak Što je Cydia Safe Mode i što učiniti da ga popravite.

No, hajde da zamislimo situaciju u kojoj su se mnogi od vas već sigurno našli.

Uradili ste jailbreak, probali par tweakova koje smo vam možda i mi preporučili. Sve dela kao vurica, ali nakon dva tri tjedna i dvadesetak tweakova počnete uočavati probleme.

white-apple

Prvo iPhone počne štekati te ne reaguje kako treba. Onda se ponekad zamrzne. Onda ga ponekad ne možete otključati te se neki tweak sruši bez ikakvog razloga i više neće da radi. Onda jedan dan počnete sve češće viđati Safe Mode poruku i na kraju vam se sam operativni sustav koji je prije radio bez greške počne rušiti.

Ovo je naravno ekstremni primjer u kojem pokušavam uključiti što više problema, mada najčesće pronađete samo jedan od ovih.

No što sada? Imate 30 tweakova? Koji pravi problem? Pitali ste prijatelja i on vam je reako da napravite restore, međutim to vam se neda raditi niti ste sigurni kao to uraditi naručito ako imate dekodiran uređaj. Vrijeme je da okrivite jailbreak a možda i sam Apple. Ali ne tako brzo.

Odgovor je MobileSubstrate i SBSettings

U pomoć nam dolazi veoma poznat tweak za pronalazak Cydia tweak problema pod imenom SBSeettings. SBSettings o čijim odličnim funkcijama smo pisali već ranije ima manje poznatu funkciju pod imenom “Mobile Substrate Addon”

Ova funkcija vam dozvoljava da putem MobileSubstratea pogasite sve ili neke od Cydia tweakova dok ste u samom operativnom sustavu. Gašenjem određenih tweakova ili nekad gašenjem jedan po jedan ćete, naravno, deaktivirati te tweakove ali u isto vrijeme pronaći tweak koji vam pravi jedan od pomenutih problema. Ovo je odličan način da pronađete tweak koji vam pravi problem bez da morate raditi ažuriranje iOS-a.

mobile-substrate-sbsettings

Kada kliknete na ovu opciju, sa raširenim rukama vas čeka VELIKO CRVENO UPOZORENJE, zbog kojeg mnogi ne vole ni da kliknu na ovu opciju a kamoli da je testiraju.

Sve što trebate znati je slijedeće. Gašenje Winterboard aplikacije ovom metodom vam može uzrokovati reboot iPhonea za par minuta. Nikada ne brišite Cydia tweakove ako ste ih deaktivirali ovdje. Nakon što nađete problematični tweak prvo ga reaktivirajte ovdje te ga onda izbrišite iz Cydiae. OVO JE VEOMA VAŽNO! Nakon gašenja tweaka te po izlasku iz SBSettingsa, iPhone će vam se respringati, što je normalno.

Sve u svemu, poenta MobileSubstrate Addona je da gasite jedan po jedan tweak te vidite kako vam se iUređaj ponaša dok ne pronađete tweak koji vam pravi probleme. Ovo ponekad može potrajati duže vremena, ovisno o broju tweakova koje imate te o problemu koji vam se ispoljava.

Zlatna pravila dodavanja Tweakova

Pronalaženje jednog lošeg tweaka u moru tweakova nije lako. Međutim, opcija opisana gore je puno brža nego skidanje tweakova jedan po jedan u Cydia te čekanje na reboot uređaja.

iphone-pool

Najlakši način za koegzistenciju sa jailbreak tweakovima su ovih par zlatnih pravila:

 • Nikada ne instalirajte više od jednog tweaka odjednom.
 • Nakon instalacije pričekajte neko vrijeme, vidite kao vam se uređaj ponaša i da li imate ikakvih problema. Ako imate, znate da je to radi zadnji tweak koji ste instalirali.
 • Izbrišite sve tweakove iz Cydiae koje ste prestali koristiti. Ovo će vam osigurati da imate puno manje problema sa tweakovima koje uopće ne korisite.
 • Ne instalirajte hackirane tweakove sa nepoznatih repozitorija. Oni u sebi sadrže svakakve petlje u kodu koje se bore protiv piratske protekcije te vam zasigurno troše bateriju i memoriju. Ako instalirate hackirane tweakove spremite se na još više problema. Naročito sa baterijom.

Većina tweakova su hackani na način da se blokira ili preusmjeri komunikacija izmedju tweaka i registracionog servera koji taj tweak koristi da vidi da li ste ga kupili legalno ili ne. U većini slučajeva ta komunikacija se ne zaustavlja već samo preusmjerava na drugi nepoznati server. Neki hackani tweakovi pokušavaju napraviti registracionu komunikaciju svakih 5-10 minuta. Ovo vam zasigurno troši bateriju.

 • Uvijek odradite update nekog tweaka. Većina updejta su korisni te optimiziraju kod, trošenje memorije i ostale stvari koje bi mogle napraviti probleme u budućnosti.

Ako se možete pridržavati ovih par pravila gotovo nikada nećete imati problema sa jailbreakanim uređajem te će vam jailbreak iskustvo biti ugodno. Ako ne možete, onda vam je bolje da ostanete u provjerenom, testiranom, zaključanom i odobrenom Apple App Store raju koji će vam uvjek ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Kao i uvijek, nadam se da će ovaj članak pomoći bar nekim od vas. Ako smo vam pomogli, pomozite i vi nama, podijelite Omizio sa prijatljima koji možda još ne znaju za nas. Happy Jailbreaking!

 • Muhamed Rc

  Korisno jako korisno…Fala Omizio…

 • dtomicgb

  Kad izlazi jailbreak za 6.0.1

 • sen

  Zašto mi blokira iphone…ono povremeno se smrzne i sam se restartira na neko vreme iOS-6.0(4GSM)…ne kužim
  a do skoro je radio normalno sad odjenom bum svako toliko

 • ja

  Verzija 6.1 trazi mi mrezu i nikako da je pronade?

 • Jedino što nisam našao gdje je popis Sourceva koji su sigurni za download ? sa stabilnim Twekovima pošto se gore navodi da::::::: “Većina tweakova su hackani na način da se blokira ili preusmjeri komunikacija izmedju tweaka i registracionog servera koji taj tweak koristi da vidi da li ste ga kupili legalno ili ne. U većini slučajeva ta komunikacija se ne zaustavlja već samo preusmjerava na drugi nepoznati server. Neki hackani tweakovi pokušavaju napraviti registracionu komunikaciju svakih 5-10 minuta. Ovo vam zasigurno troši bateriju.” :::::::::

  • Sourcevi koji su sigurni i na kojim izlaze svi tweakovi su već ubaceni u cydiau pri instalaciji tako da nema potrebe dodavati druge.

 • ROBI

  EH DA SAM BAREM OVO PRIJE PROČITAO… KOLIKO SAMO PUTA SAM ZBOG JEDNOG TWEAKA ISAO NA KOMPLETNI RESTORE :///