Saturday, 19 October, 2019
Home >>> Downgrade >>> Kako spremiti custom iOS 5 ili iOS 5.0.1 firmware da biste mogli uraditi downgrade (iFaith aplikacija)
ifaith-main-2

Kako spremiti custom iOS 5 ili iOS 5.0.1 firmware da biste mogli uraditi downgrade (iFaith aplikacija)

Apple je dodao dodatne sigurnosne mjere u iOS 5 firmware, zbog kojih se iOS 5 ne može downgradeati samo putem SHSH blobova kao u prethodnim verzijama iOS-a.

Što je SHSH Blob i zašto je bitan?

Znate da se dosad iOS 5 nije mogao downgradeati na nižu verziju,  ali poznati hacker iH8sn0w je pronašao način da spremi takozvani APTicket te vam omogući downgrade iOSa 5.

Da biste uradili downgrade, potrebno je da imate SHSH blobove za verziju firmwarea na koju želite napraviti downgrade te custom firmware sa APTicketom do kojeg možete doći pomoću ovog tutorijala.

Prije nego počnemo, vrijedno je napomenuti da:

 • iFaith radi samo sa Windowsima
 • Cijeli proces traje oko 10 minuta
 • Ne morate imati jailbreakan telefon da biste spremili SHSH blobove ili napravili custom iOS 5.x.x firmware za downgrade
 • Proces ne čini nikakve modifikacije na vašem uređaju
 • Ovaj proces za sada radi sa iOS 5.0/5.0.1
 • iFaith radi sa Apple Tv 2, iPad 1, iPhone 3GS, iPhone 4, iPod Touch 2G, iPod Touch 3G i iPod Touch 4G
 • Ovaj proces samo pokazuje kako da spremite custom firmware koji možete koristiti u budućnosti u slučaju da trebate napraviti downgrade.

Za ovaj proces su vam potrebni:

 1. iOS 5 ili iOS 5.0.1 firmware koji možete skinuti sa naše download sekcije. (Odaberite onaj na kojem vam je uređaj trenutačno).
 2. iFaith 1.4 software koji možete skinuti sa iH8Sn0w web stranice ili naše download sekcije.

 

iFaith Upute:

Korak 1: Pratite upute za “Kako spremiti SHSH blogove preko iFaith aplikacije

Korak 2: Nakon što imate SHSH blobove za svoju verziju iOSa, otvorite iFaith 1.4, kliknite OK te “build ‘signed’ IPSW w/Blobs”

Korak 3: Kliknite na “Browse for SHSH Blobs cache” te otvorite SHSH blob file za vašu verziju firmwarea (koji ste spremili u prvom koraku).

Korak 4: Kliknite na Browser for iOS 5 (u mom slučaju) ili iOS 5.0.1, ako ste već na tom firmwareu, te izaberite firmware i kliknite “open”. Update: iH8Sn0w je potvrdio da ce vam ovaj proces prezervirati baseband.

iFaith će vam sada verificirati firmware (traje par trenutaka). Ako dobijete neki error, to znači da vam verzija firmwarea i verzija SHSH blobova koje imate nisu iste (moraju biti).

Korak 5: Nakon verifikacije, kliknite na “Build IPSW”. iFaith će vam sada “stitch” odnosno prišiti SHSH blobove i APTitcket na postojeću verziju iOSa (u mom slučaju iOS 5) te napraviti novi custom firmware.

Nakon tog procesa vidjet ćete ovu sliku.  Ako pogledate na svoj desktop, vidjet ćete novu custom verziju iOS 5 ili 5.0.1 sa prišivenim blobovima i APTicketom. To vam je verzija custom firmwarea na koju se uvijek možete vratiti. Spremite ju negdje te ju sačuvajte u slučaju da ćete morati napraviti downgrade.

To bi bilo to. Sada imate verziju iOSa na koju možete napraviti downgrade.

Vazno da znate:

Kako vidite na iFatih aplikaciji, sada možete i restoreati svoj iUređaj na novu verziju. Ovo činite tako što pritisnete “proceed” te stavite uređaj u PWND DFU mode prateći upute na ekranu te onda napravite iTunes restore preko “Shift+Restore” procesa objašnjenog u prethodnim tutorijalima. Budući da vam ovdje ne pokazujemo kako da napravite restore, nego kako da spremite custom iOS 5 verziju, ovaj tutorial ne objašnjava postupak restorea detaljno. Niti vam je to bitno jer nemate potrebe da se vraćate na istu verziju iOSa koju već imate.

Kao i uvijek, javite nam u slučaju da vam se jave neki problemi prilikom praćenja ovog tutorijala.

 • Saravk

  Evo imam jedno pitanje prije sam se vec sreo stim programom i ios 4.3.3. Na iphonu 4 sam imao 4.3.3 i ifatih-om sam snimio shsh i napravio sam restore sve odradio do kraja kako treba ali mob mi ostaje u recovery modu jedino ga uspijem izbacit redsn0wom just tethering ali opet nakon gasenja ode u recovery mod dali je to rijeseno u ovoj verziji

  • Mario

   skini fixrecovery i stim ga izbaci, to bi ti trebalo pomoci

 • forca50

  VEOMA VAŽNO: Ako ste pratili naš SnowBreeze tutorijal te sačuvali stari baseband koji se može otkljucati, ova novopečena verzija firmwarea će vjerojatno podići baseband na noviju verziju.

  Ovo nije istina, ih8sn0w mi je potvrdio preko twittera da se sa iFaithom ne podiže BB!!

  • Biberlee

   Hvala, vjerojatno će autor to izmijeniti – do trenutka pisanja članka nismo bili sigurni u to te je bolje upozoriti nego poslije žaliti.

 • Anonymous

  moze POMOC??? imam 3gs verzija 4.1 baseband 06.15.00 stari bootrom da li je moguce dignuti na ios5 ili ios5.0.1 al da se moze otkljucati? hvala pozz

 • Mbijelic1

  meni nikako ne prepoznaje ipsw, a skinuo sam ih 4, cak sam stavio da ga ifaith sam downloada i opet mi izbaci gresku da ipsw nije u redu.