Wednesday, 16 October, 2019
Home >>> JailBreak >>> Kako spremiti SHSH Blobove pomoću iFaith Aplikacije
iFaith-main

Kako spremiti SHSH Blobove pomoću iFaith Aplikacije

iFaith je SHSH Blob dump alat kojeg je programirao hacker iH8sn0w, koji nam je donio aplikacije kako SnowBreeze Jailbreak alat, iBooty, iReb i F0recast o kojima smo već pisali.

Što je SHSH blob i zašto je bitan.

iFaith vam dozvoljava da preuzmete SHSH blob digitalni potpis direktno sa kopije iOS-a koja se trenutačno nalazi na vašem uređaju.

Zašto je ovo bitno? Znate da su vam SHSH blobovi potrebni da biste napravili downgrade. Nažalost, Apple potpisuje samo blobove sa najnovije verzije iOSa. Naprimjer, ja na uređaju imam iOS 5.0, nisam updateovao iOS jer Apple samo potpisuje blobove za najnoviji iOS 5.0.1.

Međutim, pomoću iFaitha sada mogu skinuti (dump) blobove sa firmwarea koji se nalazi na mom uređaju, odnosno iOS 5.0. (što će mi dozvoliti da se vratim na tu verziju kada kod poželim).

Zašto bi mi ovo ikada trebalo? Što ako na primjer dignete iOS na iOS 5.1, a onda izađe untethered jailbreak za iOS 5 ili 5.0.1? U tom trenutku će vam biti važno da se vratite na stariju verziju iOSa. Ili, što ako novija verzija iOS radi lošije na vašem uređaju, na primjer, uspori uređaj ili zablokira neke aplikacije (to se ranije znalo desiti)? U tom slučaju, lijepo će biti imati mogućnost da se mozete vratiti na prethodnu verziju iOSa.

Prije nego počnemo, vrijedno je napomenuti da:

 • Cijeli proces traje samo par minuta
 • Ne morate imati jailbreakan telefon da bi spremili SHSH blobove
 • Proces ne čini nikakve modifikacije na vasem uredaju
 • iFaith radi samo sa Windowsima
 • iFaith radi sa sljedećim verzijama firmwarea: iOS 3.x.x/4.0.x/4.1/4.2.x/4.3.x/4.4/4.4.1/4.4.2/4.4.3/5.0/5.0.1
 • iFaith radi sa Apple Tv 2, iPad 1, iPhone 3GS, iPhone 4, iPod Touch 2G, iPod Touch 3G i iPod Touch 4G.

Upute:

Korak 1: Skinite iFaith 1.4 sa iH8sn0w website ili sa naše download sekcije te ga otvorite. Kliknite OK.

Korak 2: Kliknite na “Dump SHSH Blobs”

Korak 3: Kliknite “Proceed” gumb te “Let’s Go”

Korak 4: Sada ćete dobiti pop up prozorčić sa pitanjem da li je ovaj dump za Apple TV2. Ako nije, kliknite na “No”

Korak 5: Spremite se da stavite uređaj u “DFU mode”. Možete pratiti upute na zaslonu ili pogledajte upute na našem jeziku.

Korak 6: Nakon što je uređaj u DFU modu i zaslon na uređaju vam je potpuno crn kako da je ugašen, iFaith će početi raditi svoj hack. Primijetit ćete različite komande na zaslonu uređaja. To je normalno. Ako vam se otvori iTunes, ne brinite, to je isto normalno.

Korak 7: Nakon par minuta, otvorit će vam se “save” dijaloški okvir te tu morate spremiti svoje SHSH blobove. Ne zaboravite gdje ih spremite. Ovaj će vam fajl trebati ubuduće. To vam je SHSH blob za verziju iOS na kojem se nalazite. Nakon što spremite blob fajl, kliknite “OK” na poruku i, gotovo!

iUredaj će vam se rebootati i ponovo podići na lock zaslon. Sve radi kako treba. Sada imate SHSH blobove za verziju na kojoj se nalazite. To znači da se sada možete vratiti na tu verziju ako vam ikada zatreba. Ovo vrijedi za sve verzije firmawarea osim za iOS 5 i za iOS 5.0.1. Za najnovije verzije firmwarea morate uraditi još par koraka koje objašnjavamo u ovom tutorialu. Ne zaboravite da je uvijek dobro imati SHSH blobve, budući da su oni uvijek bitni za firmware downgrade.

Update: Izasla je nova inacica iFaith 1.4.1 koja popravlja par bugova pronadjenih u 1.4. Novu verziju mozete skinuti sa nase download sekcije.

Update 2: Izasla je jos novija inacica iFaith 1.4.2 koju mozete naci na nasoj download sekciji.

 • Axonet

  Super , to ide. I što sad učiniti sa uređajem koji je na nesretnom 4.0.2 sa otključabilnim bb
  a da to bude srcu ugodno ??

 • Markus

  nemojte koristiti ovu aplikaciju, u slučaju da ne završi download ssh bloba, ostati će vam mob. u recovery modu

 • marac_

  spremiti shsh blobove preko tinyumbrelle, naparaviti custom firmware preko ifaith i restore preko itunesa…prošlo bez greške

 • Bloodeyedpeas

  zašto mi pišee da imam nepoznat iOS i zbog toga ih nemogu skinuti :((