Monday, 13 July, 2020
Home >>> JailBreak >>> Kako napraviti upgrade na iOS 5 sa RedSn0w alatom te sačuvati stari baseband koji se može otključati
baseband

Kako napraviti upgrade na iOS 5 sa RedSn0w alatom te sačuvati stari baseband koji se može otključati

Ako ste jedan od onih sretnika koji su uspjeli sačuvati stari baseband koji se može otključati onda je ovo tutorijal za vas!

Naime, ekipa iz iPhone Dev Teama je upravo objavila novu verziju RedSn0w-a 0.9.9b6 koja spaja funkcije iz SnowBreeze alata sa RedSn0w alatom.

RedSn0w vam sada daje opciju da podignete iPhone na iOS 5 bez upgradea basebanda.

Što je baseband i zašto je bitan?

Zašto je ovo bitno? Ako ste sačuvali jedan od starijih basebandova koji se već mogu otključati, onda vjerojatno želite da uradite isto i sa iOS 5.

Lista basebandova koji se mogu otključati UltraSn0w alatom.

Ovo će vam omogućiti da otključate iPhone čim izađe postojeća verzija UltraSnow-a za iOS 5. UlTraSn0w za iOS 5 dostupan, kao i što je obećano. Nego, da malo pojasnim. UltraSn0w može softwerski otključati ove basebandove.

To ne znači da će iOS 5 verzija UltraSn0wa moći otključati novi baseband koji dolazi sa iOS-om 5, već samo znači da će oktljučati postojeće otključane basebandove. Dakle, isplati vam se ostati na starijem basebandu za svaki slučaj. Iako vam ne treba unlock da bi koristili uređaj, ako ostavite stari baseband koji se može otključati bit će vam ga lakše prodati.

Još nema glasina o tome kada će izaći baseband unlock za novije basebandove, kao i one u starijim verzijama iOS4 te iOS5, ali uskoro se nadamo i tome.

Nego da se vratim na Upute.

Prije svega, važno je napomenuti da ovo nije jailbreak. Ovaj proces jednostavno ne podiže baseband na novu verziju. Iako RedSn0w postoji postoji i za Windows i za Mac, ove upute se mogu slijeditisamo na Mac računalu jer custom build IPSW radi samo na Mac verziji RedSn0w-a.

Ako ste korisnik Windows, možete uraditi isto sa SnowBreezom v2.8.b8 već sada. Upute.

Slijedite ove upute na svoj osobni rizik.

Što vam je sve potrebno?

Upute:

Korak 1: Otvorite RedSn0w, te kliknite na “Extras” te na Custom IPSW.

Korak 2: Nađite iOS 5 Firmware IPSW koji ste skinuli prije nego ste počeli pratiti korake.

Korak 3: RedSn0w će vam sada napraviti specijalnu verziju iOS 5 firmwarea koja nema baseband upgrade. (Znači, zadržavate stari baseband). Nakon toga kliknite “Pwned DFU” u RedSn0wu

Korak 4: Stavite uređaj u DFU Mode prateći upute na ekranu. Ako nikada niste radili DFU mode, pogledajte ove upute i video na našem jeziku.

Korak 5: Sada zatvorite RedSn0w te otvorite iTunes. iTunes će prepoznati da vam je telefon u DFU recovery modu.

Korak 6: Sada trebate napraviti restore sa novopečenim firmwareom bez basebanda. Kliknite Option+Restore u isto vrijeme na Macu (Shift+Restore na Windowsu) te izaberite novi kreirani firmware bez basebanda koji započinje sa NO_BB_Ime_Firmwera.ipsw

Veoma vazno: Firmware koji vam treba ima “NO_BB” NO Baseband u imenu fajla. Firmware će biti u istom folderu kao i obični firmware koji ste skinuli ranije. Nemojte se prevariti pa napraviti restore sa običnim firmwareom, jer će to podići baseband.

Korak 7: Restore će trajati koliko i normalan restore, tj. 15-20 min. Nakon što sve završi, iPhone će se vratiti na home zaslon.

Sada imate iOS 5 sa starim iOS 4 basebandom. Na vama je da pričekate novi Jailbreak i update za UltraSn0w te da jailbreakate i otključate telefon.

Omizio će naravno napraviti te tutorijale čim alati budu dostupni.

Mislim da nas sada svi već prate preko Facebooka, ali ako još niste postanimo facebook friends!

 • boy91

  ovaj sn0wbreeze je samo za 3gs old-bootrom, nije za new-bootrom? 

  • Dombadoo1

   ne..sn0wbreeze je za sve..samo što ako imaš 3gs i napravis jailbreak, tada imaš untathered JB….ostali uređaji moraju bootati svoj iphone s nekim od programa i uz pomoć računala..sve zahvaljujući starom bootromu…evo pogledaj:
              Tethered Boot? 
   ————————————- 
   * iPhone 3GS (old bootrom)………NO 
   * iPhone 3GS (new bootrom)……..YES 
   * iPhone 4 (GSM)………………YES 
   * iPhone 4 (CDMA)……………..YES 
   * iPod Touch 3G……………….YES 
   * iPod Touch 4………………..YES 
   * iPad 1G…………………….YES 
   ————————————- 
   ** REMEMBER TO BOOT WITH “iBooty” **

   i da napomenem..ovo je za unthathered JB, no vjerojatno omzio želi pričekati još koji dan dok ne vidi reakcije i iskustva drugih ljudi, da si posjetitelji ne zagorčaju život..ili možda griješim..