Friday, 22 October, 2021
Home >>> JailBreak >>> Korisnici prve inačice iOS 9.3.3 Pangu jailbreak alata prijavljuju hakirane kreditne kartice i PayPal!
pangu-hacked

Korisnici prve inačice iOS 9.3.3 Pangu jailbreak alata prijavljuju hakirane kreditne kartice i PayPal!

Nakon prilično dugog čekanja dobili smo novi jailbreak! Početno uzbuđenje je prvog dana brzo splasnulo kada smo vidjeli potencijalne probleme sa novim alatom a danas dobijamo vijesti da se, na žalost, dio tih crnih predviđanja izgleda i ispunio.

Određeni dio korisnika koji su svoje iUređaje jailbreakali prvom inačicom ovog Pangu alata javljaju kako su im PayPal, Facebook ili kreditne kartice hakirani! Moramo biti realni i ne kriviti Pangu bez eksplicitnih dokaza jer je vrlo moguće da je njihov alat bio kompromitiran nakon što je napustio njihove ruke i ušao u distribuciju, ili da je riječ o prilično čudnoj slučajnosti. Podsjetimo se da je prva inačica alata distribuirana od strane Kineske kompanije 25PP i preko njihovog PPHelper alata koji je zahtijevao Apple ID korisnika.

Moguće je da je upravo taj alat instaliran na Windows računala sadržavao malware odgovoran za ove napade koji su došli iz Tajvana, Vijetnama, Pekinga i drugih gradova u Kini. Sam Saurik, kreator Cydia dućana, je izjavio kako on vjeruje developerima iz Pangu tima te kako vjeruje kako su potencijalne opasnosti došle upravo tokom distribucije od strane 25PP.

Ovim tekstom ne želimo prepasti nikoga niti nam je cilj da naši čitatelji odustanu od jailbreakanja. Cilj nam je upozoriti čitatelje koji su svoje iUređaje jailbreakali prvom inačicom Pangu alata jer je riječ o potencijalnim opasnostima kojih moraju biti svjesni! Ako spadate u ovu skupinu preporučujemo vam da napravite restore vašeg uređaja putem iTunesa, da deinstalirate PPHelper alata sa računala i skenirate ga svojim antivirus alatom te da provjerite svoj PayPal, kreditne kartice i Facebook da nije došlo do napada.

Da jailbreak otvara naše uređaje potencijalnim napadima koji ne bi bili mogući bez njega nam je bilo poznato od uvijek. Ipak, u ove stvari nismo sumnjali dok developeri iz Kine nisu stvar preuzeli u svoje ruke. Pangu, TaiG i nekolicina drugih grupa developera je opravdala povjerenje koje im je povjerilo na milijune korisnika posljednjih nekoliko godina, ali kako je i jailbreak igra profita i zarada prije ili kasnije bilo je neminovno da nešto zaškripi.

 

Featured image credit 9to5Mac