Friday, 20 May, 2022
Home >>> JailBreak >>> Apple je upravo izbacio petu betu iOS-a 6.1 za developere (Ažurirano)
ios-6

Apple je upravo izbacio petu betu iOS-a 6.1 za developere (Ažurirano)

UPDATE: Apple je upravo izbacio službenu inačicu za iOS 6,1. Jailbreak samo što nije.

Apple je prije par minuta izbacio čak petu betu za iOS 6.1, što znači da je iOS 6.1 jailbreak poguran natrag još jedno mjesec dana a možda i duže.

Pitate se kakve veze imaju bete sa izlaskom jailbreaka? No da malo pojasnim, za one koji nisu upoznati a čekaju iOS 6.x untethered jailbreak.

 

Razlika između tethered i untethered jailbreaka.

 

Prije izlaska službene inačice iOS-a, Apple izbaci nekoliko beta koje su dostupne samo iOS programerima. Ove bete obično donose nove funkcije u iOS, te dozvoljavaju developerima da ih ugrade u svoje aplikacije prije nego što se nova inačica izbaci korisnicima. Naravno kao i bete desktop softwera, bete se služe da bi se našle i ispravile koje kakve bubice sa novim funkcijama te popravili stari problemi.

beta

Nakon što se svi bugovi poprave i Apple misli da korisnici neće imati nikakvih problema sa novim operativnim sustavom izbacuje se GM (Gold Master) inačica koja je ustvari ista kao i službena verzija.

Posljednja beta za iOS 6.1, odnosno beta 4, je imala datum isteka 28.1.2013, te su se mnogi uključujući iOS jailbreak zajednicu nadali da će nakon isteka ove bete biti izbačene službena verzija iOS 6.1 a sa njom i dugo očekivani untethered jailbreak za iOS 6.1.

Nažalost, iz nekog razloga, Apple je odlučio da izbaci još jednu betu iOS 6.1 beta 5 koja treba isteći za mjesec i nešto.

ios-6.1-beta-5

Što to znači za iOS 6.1 jailbreak? Jailbreak je spreman, međutim hackeri ga čuvaju jer ako ga izbace sada, Apple bi lako mogao začepiti rupe koje se koriste u jailbreak softwareu te ga napraviti beskorisnim za iOS 6.1. koji će vjerovatno biti i posljednja inačica iOS-a prije nego što Apple izbaci iOS 7 kasnije ove godine.

Apple obično izbaci samo tri bete za male dodatke na iOS-u međutim znalo se desiti da se izbaci i do sedam beta. Mi se iskreno nadamo da se to neće desiti ovaj put, pošto bi to značilo da ćemo čekati na Jailbreak do travnja.

Što mislite da li je Apple svjestan nadolazećeg jailbreaka pa nas zeza kao što to misli poznati hacker @musclenerd

Javite nam u komentima što vi mislite?

UPDATE: Stefan Esser kaže da nova beta ima build ID finalne inačice, što je u najmanju ruku čudno jer to znači da bi ovo mogao biti GM iako nije tako obilježen.

UPDATE 2: Winocm potvrđuje da bi ova beta mogla biti službena i finalna inačica iOS-a 6.1. Odlično!

 

 • GojaIllusion

  Ja tako čekam JB evo vać evo 92 dana na SGS3 i zadovoljan sam
  Čekaću još taj mesec, a onda se moramo rastati. Neka Apple uźiva u svom blaženstvu.
  Sllično sam se rastao i od Nokije.

  • SGS3 ?

   • GojaIllusion

    Tačnije rečeno – nisam nezadovoljan sa SGS3 kao privremenim rešenjem. Ne volim onaj -Samsungov TouchWiz, -neprirodne boje (i kod Apple su već sve više i više … ali ovde je katastrofa), -prerano reagije tako da nemam ugodan osećaj fizičke kontrole dodira, -grafika je kod iOS mnogo bolja – Ali upotrebljivost je odlična! Zaista!. Ja sam sa iPad ostao na iOS 6 i ne mogu ostvariti mobilnost, jer kad napustim comp i radim sa iPad, ne mogu se posle sastaviti, a da ne govorim o tome da je 99% poslovnih partnera na PC sa kojima ne mogu sarađivati. Kad imam JB i Cydia tweaks sve je drugačije. Pored svega, bez Cydia tweaks nepodnošljiva su debilna rešenja i nedostaci -keyboard (numerički deo), -auto cirection, – nema teks reflow … -email atach je katastrofa … Zato čekam JB i svaki put pomislim, zašto Apple izbegava da najosnovnije stvari implementira!? Neznaju – Ne! Negativni marketing – Ne (ali on je dobrodošao jer sve zuji o tome)! Naravno, odgovor je AppStore i iTunes, jer pobogu iPhone/iPad služe da kupujem, gledam i slušam, a šta ja ima tu da radim sa uređajem, za rad si kupi …

 • davor

  meni ne smeta,nisam kupio iphone radi JB. ko nemoze nek ceka ima android,symbian,itd..

 • Ivica Grgic

  Od kad sam skuzio kako crackane aplikacije instalirati bez JB vise mi toliko niti ne nedostaje.

  • Pique

   Kako? možeš pojasniti…

   • Ivica Grgic

    nekada “kuaiyong” koji mi sada ne radi, ali sada radi “pp25″

    Nema svih aplikacija, ali uvijek nađem ono što mi treba ili ako ne radi onda neku alternativu.

  • GojaIllusion

   Jel to još uvek radi? Ima li dovoljno app?

   • kozulko

    25pp radi jos uvijek, samo sto je na kineskom al ima dosta aplikacija i igrica, uspjesno sam ih instalirao na ipad mini:), samo odi na youtube i nadji neke upute kako skinit i instalirat ;)

 • Gledni

  A sta je sa JB iOS 6.0 za IPhone 5

 • Srećko

  ima li downgade za iphone 4S sa 6.0.1 na 5.1.1.
  svi razlicito pricaju.

  • Nope.

  • GojaIllusion

   – Ne može se izvršiti downgrade iOS 6.x na neku nižu verziju!
   – Propustio si možda restore sa 5.1.1 na 5.1.1, ali ako si na 5.1.1 došao OTA putem ni to nisi mogao! Verovatno ti se to desilo, ali za utehu to se tada nije ni znalo.