Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Hoće li iOS 9 stvarno napraviti jailbreak nemogućim?
ios-9cydia

Hoće li iOS 9 stvarno napraviti jailbreak nemogućim?

Prema posljednjim iOS 9 glasinama, očekujemo da Apple agresivno napadne jailbreak zajednicu s novim “Rootless” sigurnosnim mjerama u iOS/u 9.

Više o novim funkcijama iOS-a 9 možete pročitati ovdje.

Jedna od funkcija koja je zapala za oko jailbreak zajednice te je tema mnogih blogova i foruma u zadnjih 24 sata je “rootless” verzija iOSa koja neće dozvoliti takozvani root access odnosno rooting uređaja, te će navodno napraviti jailbreak iOS uređaja nemogućim? Bar se vjerovatno Apple tome nada. E sada prije nego što počnemo paničiti trebamo se sjetiti par stvari.

Apple konstantno unapređuje sigurnost platforme

Čini mi se da svake druge godine Apple ugrađuje nove sigurnosne mjere koje su specifično predviđene da zatvore mogučnosti jailbreaka te poboljšanju cjelokupne sigurnosti iOS platforme. Sandbox model, zatvaranje HSHS blobova i upotreba ASLR funkcija memorije su tri koje mi odmah padaju na pamet. Iako su sve tri učinile svoje, te onemogučile downgrade iOSa i usporile izgradnju jailbreak alata niti jedna nije potpuno onemogučila jailbraek. Što više donjela nam je još više jailbreak teamova kao TaiG i Evad0rs. Na kraju krajeva svaki iPhone do sada je jailbreakan.

iphone-6-cydia

Jailbreak je veliki business

Stotine tisuća tweakova i tema za iOS jailbreak su postale veliki business. Samo upitajte Surika, kreatora Cydia dućana za jailbreakane uređaje koji zarađuje milijune dolara putem jailbreak zajednice i svog doprinosa legendarnim tweakovima bez kojih se ne može. Iako samo nekih 10-14% korisnika jailbreaka iOS uređaje, tu ipak govorimo o milijunima ljudi. $0,99 centi za ovaj tweak, $2 dolara za onu temu i možete vidjeti kao se isplati praviti jailbreak tweakove i teme bar kao hobi. Da ne govorimo o sumama novaca koji su u posljednjih par godina konektirane s ljudima koji prave same jailbreak alate. Gdje se god okreću velike sume novca, tu je i velika motivacija da se ide naprjed.

Izazov je motivacija

Kad smo već kod motivacije, trebamo razmisliti o orginalnom razlogu za jailbreakanje uređaja. O razlogu koji nije bio konektiran s novcem, već s izazovom da hackirate nešto, što vam je neko rekao da ne možete. Fundamentalno, hackerima je motivacija za hackiranje izazov. To se nikada neće promjeniti, I izazivanje hacker zajednice tako što kažete da je nešto nemoguće samo može inspirirati još veći broj hackera da pridruže lovu. Novi umovi će zasigurno smisliti i nove solucije.

cydia-tweak

Jailbreak

Takođe treba napomenuti da većina jailbreak alata uopće i ne koriste root access za sam jailbreak. Posljednji alat koji je koristio root kernel exploit je bio Evasi0n7 prije dvije godine i desetak inačica iOSa. To znači da postoje i drugi načini da se dođe to jailbreaka.

Problemi su sigurni

E sada, iako nam ne treba root access za sam jailbreak alat veliki broj aplikacija i tweakova koje čine jailbreak jailbreakom koriste root access. Ne trebamo ići dalje od samog Cydia dućana i iFile appa.

Što je Cydia?

U svom sadašnjem stanju Cydia treba root access da bi kontrolirala tweakove te minimalizirala padove sistema putem mobile substratea. Što znači da bi novi Rootless iOS mogao donjeti svoj niz problema što s jailbreak aplikacijama što s vremenom koje će trebati da se nađe solucija.

Iako većina hackera neće priznati da je hackanje bilo čega nemoguće, ponekad jednostavno nije vrijedno vremena i novaca. Na kraju krajeva Apple TV 3 nikada nije jailbreakan a na tržištu je već godinama? Naravno Apple TV nije iPhone ali ipak, ako nema dovoljno korisnika i dovoljno motivacije nema ni jailbreaka.

xbmc

Kada tome dodamo da svaka nova generacija iOSa, donosi veliki broj funkcija za koje nam je prije trebao jailbreak pitanje hoće li biti dovoljno zainteresiranih za jailbreak? Najveći problem jailbreak zajednice je to što Apple integrira jailbreak solucije u sam iOS tako da mnogima više nije ni potreban jailbreak. Naravno millioni korisnika još uvijek ne mogu bez određenih jailbreak funkcija. Ako imate jailbreak sigurno postoji neki tweak bez kojega ne možete.

Pa oni nisu normalni

Ako pitate nekoga tko koristi jailbreakan uređaj, oni će vam reći da se Apple može zahvaliti uspjehu iPhonea  i same iOS platforme jailbreaku i da ne razumiju zašto Apple ne dozvoljava jailbreak a sada ni root access.

Odgovor je jednostavan. Sigurnost iOS sistema za ostatake korisnika i piratija. Kao što možda i znate piratija aplikacija iz App stora je veliki problem za Apple. Što više aplikacija je ukradeno to manje novaca ide Appleu a što je još gore, manje novaca ide njihovim developerima koji jedan dan mogu odlučiti da profitabilnost aplikacija nije vrijedna vremena te se mogu baciti na druge platforme ili na potpuno druge vrste posla. Ovo je veliki problem zato što se mnogi novi korisnici iOSa upravo odluče za Apple radi izbora i kvalitete iOS aplikacija.

Zašto jailbreak nije ilegalan i zaštno nije isto što i piratija?

Tu je naravno i sigurnost podataka. Apple je poznat po sigurnosti svojih operativnih sustava što za desktop što za mobilne uređaje. Većina novih kopaca znaju da neće imati problema s virusima ili malwarom na Apple sistemima. Ta procepcija je veoma bitna jer, da pogodili ste, zarađuje mnogo novaca. Ne postajete najbogatija kompanija na svijetu tako što dozvolite malware i gubite privatne podatke svojih korisnika. Dok je god sigurnost bitna korisnicima do tada će Apple raditi na uništavanju jailbreaka koji je fundamentalno ne siguran.

Prošle godine s izaskom iOSa 8, brojnim celebrity korisnicam je hackiran iCloud račun te su im ukradene privatne slike. Iako ovo nije bio Appleova greška već problem s nesigurnim lozinkama, procepcija masa se naglo promjenila i kao rezultat iOS 8 je adaptiran puno sporije nego prijašnje inačice firmwara što je veliki problem za Apple i nihov glas.

auxo-3

Za Kraj

Što reći na kraju. Postojanje jailbreaka je neizvjesno iz više razloga kao što su novci, sigurnost, piratija, interes korisnika, uloženo vrijeme, jednostavnost korištenja te i mnogih drugih. Jailbreak vjerovatno neće biti potpuno uništen, ali je veoma vjerovatno da neće postojati u svom sadašnjem obliku. Vjerovano će trebati duže da se izrade jailbreak alati a možda ni sam proces neće biti jednostavan kao do sada.

Bi se bakćali s jailbreak tweakovima da svaki put morate spojiti iPhone na računalo da bi skinuli tweak ili upalili iPhone? Što da ne postoji substrate i Cydia i da vam se iOS ruši dva puta dnevno radi tweakova?

Što vi mislite na ovu temu? Jeli nam jailbreak upće više i potreban? Koji si tweakovi bez kojih absolutno ne možete? Da li bi se prebacili na drugu platformu ako jailbreak postane nemoguć i zašto? Pridružite se konverzaciji u komentima i javite nam svoje mišljenje.