Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Cydia >>> Popravite probleme s iOS 7 tweakovima putem Mobile Substrate Fix tweaka
cydia-apple-main

Popravite probleme s iOS 7 tweakovima putem Mobile Substrate Fix tweaka

Kao što ste možda već i pročitali ili osjetili na svojoj vlasitoj koži, iOS 7 jailbreak je došao iznenada ali i sa dosta problema koji su evidentni čak i u našim komentarima. Najviše u oblasti tweakova koji ne rade kako treba.

Za ovo postoje dva velika razloga. Prvi je to što mobile substrate, platforma koja se koristi za rada 80% tweakova nije nadograđena za iOS 7 te ni za 64bit procesore koji se mogu naći u ovogodišnjoj generaciji uređaja poput iPhonea 5s, iPad mini 2 i iPad Air-a. Mobile substrate se održava od strane vlasnika Cydiae i poznatog hackera Surika, koji radi ovogodišnje drame oko Jailbreak alata nije znao da izlazi jailbreak, te nije napravio potrebne promjene na vrijeme. Iako na tome već odavno radi, mobile substrate još uvijek nije spreman za svakodnevnu upotrebu. Update 31.12.13 Saurik je upravo izbacio update za Mobile Substrate koji će vam popraviti tweakove s kojima imate problema

Što je mobile substrate?

Drugi problem je što većina tweakova nisu prilagođeni iOS-u 7, te 99% njih ne rade s 64 bitnim procesorima novijih uređaja. Iz tog razloga, korisnici istih imaju najviše problema.

U zadnjih par dana smo vidjeli dosta tweakova koji obećavaju popravku problema s mobile Substrateom od strane drugih developera, te obećavaju korisnicima rješavanje problema sa problematičnim tweakovima. Na žalost, mnogi ne donose što obečavaju a neki su čak i opasni, te je i sam Saurik u nekoliko navrata upozorio korisnike protiv korištenja ove vrste zakrpa mobile substratea. Iz tog razlog nismo ni pisali o njima.

mobile-substrate-fix

Međutim danas je izašao tweak pod imenom “Mobile Substrate Fix” koji je odobren čak i od strane Saurika. Ovaj tweak kao što smo i testirali dovoljno krpi Mobile Substrate tako da je dosta tweakova koji do sada nisu radili instantno popravljeno.

Prije nego što se upustite u instalaciju i praćenje uputa vrijedno je napomenuti da ovaj tweak ne radi za A7 iUređaje, odnosno iPhone 5S, iPad mini 2 i iPad Air radi 64 bitnog procesora. Korisnici ovih uređaja će se morati strpiti dok Saurik ne izbaci pravu ažuriranu verziju Mobile Substrata s podrškom za 64bit procesore . Svi ostali mogu nastaviti s uputama.

Da bi instalirali tweak potreban vam je iUređaj sa posljednjim jailbreakom evasi0n7 v 1.0.1 ili više ili evasi0n7 cydia tweak v 0.2 ili više. Nakon toga u Cydiau dodajte “http://parrotgeek.net/repo/” repozitori te potražite “Mobile Substrate Fix” tweak, te ga instalirajte.

Što je Cydia repo i kako ga dodati na iPhone?

Nakon instalacije trebali bi primjetiti da mnogi tweakovi koji do sada nisu radili sada rade. Naravno ovo je samo zakrpa i nije pravo rješenje ali je još uvijek puno bolje nego ništa. Javite nam kako je prošlo i podjelite ove upute s prijateljima koji imaju jailbreak.

 

Source: redmondpie.com

 • ivanapple

  evo nakon instalacije five icon radi

 • dex

  ok

 • ijabuka

  Radi sve sada sa ovom krpom, extra, jb dobija svoj smisao. Na samom početku je bio rezočarenje, kao da su nam dali kornet bez ijedne kugle sladoleda unutra :)

 • Srky

  Iphone 4 non stop me stavlja u safe mode. Mail , safari mi ne otvara

 • Gost

  Ja kada stiscem backspace skace mi za dva u nazat od kako sam instalirao cydiu why ?? ://

 • mio

  iPhone 4S, nakon ovog dodatka i dva “springanja” sve proradilo (uz poruku upozorenja da je to sve u nekakvoj beat fazi, al radiiii :) )

 • Anes Spahic

  ljudi treba mi pomoc , instalirao sam cydiu, na iphone 4 , 7.0.4!
  Sve je bilo ok, usao sam 3,4 puta u cydiu, i izasao, kada sam sljedeci put usao, zablokiralo je, i ostalo da stoji na strani od cydije, dok se ipohne,nije sam zakljucao na odredzeno vrijeme,i sada nemogu da upalim,zvuk ima, kada ukljucim punjac pisne, kada slikam ekran, isto pisne,ali slike nema ekran je crn, sta da uradim,probao sam obnoviti,preko itnusa, nemoze moram preko icoulda ugasiti nadzi moj telefon,sta da radim, pomoc, molim vas, hitno je, !!!!