Friday, 20 May, 2022
Home >>> JailBreak >>> “Project If” je postao “iFaith” prvi SHSH dumper tool – Updated
shsh-dumper

“Project If” je postao “iFaith” prvi SHSH dumper tool – Updated

iFaith je prvi SHSH Dump alat na Jailbreak sceni koji će nam pomoci oko SHSH Blobova.

Prije par trenutaka, Kanadski hacker iH8Sn0w je upravo izbacio novi, nikada viđeni SHSH dump tool kao što je i najavio prije tjedan dana.

Ako ste pratili što se dešava, znate da je iH8Sn0w, inače poznat po svom Windows Jailbreak alatu SnowBreeze, te iReb alatu i F0reCast alatu, prošle sedmice najavio nešto novoš na jailbreak sceni, i to pod nazivom Project If. Mnogi su počeli špekulirati da se radi o novom iPad2 jailbreaku te o najnovijem unlocku, međutim to očigledno nije bilo to.

“Project If” se sada zove iFaith, i to je prvi SHSH Dump alat na jailbreak sceni. Što to znači? Da biste razumjeli o čemu se radi, morate dobro znati što su SHSH Blob-ovi i čemu služe. Ako ne znate što je SHSH Blob, svakako pročitajte post “Što je shsh blob” prije nego nastavite s čitanjem ovog posta.

Što je iFaith? iFaith je alat koji dozvoljava ubacivanje SHSH Blob direktno u vaš iUređaj, bez obzira na to da li ste sačuvali svoje SHSH Blobove na vrijeme ili ne. To znači, ako ste na starijoj verziji iOS-a i Apple vise ne dijeli SHSH Blob za tu verziju, iFaith će vam omogućiti da ubacite SHSH na iUređaj bez obzira na to što Apple više ne podržava taj određeni SHSH Blob.

Zašto nam je ovo bitno i kako će nam pomoći?

U prošlosti smo morali spremati SHSH Blobove prilikom svakog  iOS update-a pomoću TinyUmbrellaiSHSHit.

Problem je bio u vremenu. SHSH Blobovi se mogu skinuti samo dok je određena verzija iOS-a dostupna. Na primjer, ako vam je telefon na iOS 4.3.1, za to vrijeme možete skinuti SHSH Blobove za iOS 4.3.1. Kada izađe iOS 4.3.3, ne možete skinuti blobove za iOS 4.3.1 već samo za najnoviju verziju, iOS 4.3.3.

iFaith će vam dozvoliti da ubacite SHSH Blob na stariju verziju iOS-a, čak i kad je već izišla novija verzija, dok god ste na toj starijoj verziji. (Na primjer iOS 4.2.1 blobove za vrijeme iOS 4.3.3 verzije)

U svakom slučaju, digitalni SHSH Blobovi su Appleov način da drži sto više korisnika na zadnjoj verziji svog firwmare-a i da se bori protiv jailbreaka.

iFaith je besplatan i možete ga skinuti sa iH8Sn0w stranice. Za sada postoji samo Windows verzija ali je već najavljena i Mac verzija.

Kao i uvijek, javite nam što vi mislite o ovome?

Ako vam se sviđa ono što čitate, Omizio.com možete pratiti i na Facebooku, Twitteru ili putem RSS-a.

 • Darko Vančina

  U svakom slučaju za pohvaliti… Znam da mnogima će ovaj alat biti od pomoći… ;)

 • Dinic

  Genijalno, napokon mogu spustit ipad na 4.2.1 jer se sa 4.3.3 vuce ko krepana kokos!!
  Na iphonu ne mrdam s 4.1

 • Dinic

  kad dodje do djela di biras mjesto za sejvanje blobova veli da nema komunikacije sa serverom…
  ocito i ne radi bas najbolje, ili je to u redu?

 • Dinic

  ne valja spremio mi samo blob za 4.3.3 koji je gore…

 • Dinic

  Ugasi i antivirus-firewall i nista, probao cak i ajfon… Nemoze kontaktirat server…
  Ajd valjda ce ispravit to.

 • Dinic

  Evo proslo ali mi je sejvao samo shsh za 4.3.3, sta nebi trebao sejvat i za nize ??

 • Dodozg

  namjena aplikacije nije “spremanje bilo kojih SHSH blobova” već samo onoga koji je na iuređaju, bez obzira što je niži od aktualnog. to do sad nije bilo moguće.
  no ako si na 4.3.3 ne možeš spremiti SHSH za 4.0 ili neki drugi.

 • Dinic

  A sto onda ovi ovako pisu (citat teksta iznad):

  ”Ovako, Recimo da ste kupili uredaj sa iOS 4.3.3 i da za njega ne postoji
  jailbreak, to znaci da ne mozete spustiti uredaj na nizu veziju posto
  nemate digitalni potpis SHSH Blob za tu verziju iOS-a. iFaith ce vam
  dozvoliti da ubaciti SHSH Blob u bilo koji uredaj te vam samim tim
  omoguciti spustanje iOS-a na nizu verziju.”

  Neznam al meni se po ovome cini da je to bas to sta meni treba!
  Ili se zeli rec da ja mogu skinut npr skinut blob sa jednog iphonea koji je na 4.1 i iskoristit ga za drugi koji je na 4.2.1…??
  Ili su oni ovdje potpuno krivo napisali?

  • Na zalost pogresno sam se izrazio. Ne mozes uzeti blob sa jednog iPhone-a na drugi. Prepravio sam text da se bolje razumije. Mada bi bilo dobro kada bi ga mogao uzeti sa jednog iPhone-a na drugi :)

 • Dodozg

  @d7907ef4dea4f7f350c2c46d44e5c57e:disqus – pogrešno su napisali, tj potpuno su krivo protumačili što ifaith radi. Možeš spremiti samo blobove od svog uređaja, i to samo od trenutačne verzije FW-a. Poanta je u tome da ako imaš stariju verziju FW-a, a nemaš sačuvani SHSH od te verzije (jer to nisi napravio u trenutku dok je taj FW bio aktualan) sad to možeš učiniti. Samo za tu verziju i samo za taj dotični uređaj. I koristiti te SHSH opet samo na tom uređaju. Sve ostale pretpostavke jednostavno nemaju veze sa zdravim razumom, a niti s opisom same aplikacije na stranici ih8sn0wa

  • Da u pravu si. Nakon malo igranja sa iFaith-om danas skontao sam sto moze a sto ne moze. Sinoc za vrijeme UStream prezentacije,  iH8snow je to objasno na pogresan nacin. U svakom slucaj promijenio sam post da ne bude zabune. Full tutorial coming soon. 

 • Dinic

  Steta, bas sam se napalio ko kuja ispred mesnice…:-(

 • Macka

  A zašto meni cydia u zaglavlju pokazuje SHSH 4.2.1, 4.3b2, 4.3.3  a nikad nisam dizala os iznad 4.2.1 ???

  • Darko Vančina

   I bolje da je tako… To Cydia prema na svoj server SHSH blobs da u slučaju da podignes iOS na jednu od verzija i nakon toga želiš spustiti na neku nizu verziju uz pomoć upravo toga ces to moći napraviti… Zato neka te te nesmeta i nebuni… Tako mora biti… ;)

 • Finger

  zdravo,kupio sam pre dva dana i4 sa verzijom 4.3.5 , zelim da sacuvam SHSH jer ih nemam.da li mogu da ih sacuvam iFaith ? zeleo bi da probam 5.0.1 pa je to razlog zasto zelim SHSH za 4.3.5