Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> JailBreak >>> Što je trulo u državi Danskoj? – Drama oko Evasi0n7 jailbreak alata
ios-7-jailbreak

Što je trulo u državi Danskoj? – Drama oko Evasi0n7 jailbreak alata

Izgleda da ni super inteligentni jailbreak hackeri nisu imuni na internet dramu.

Ovdje ću vam opisati nekoliko interesantnih negativnih detalja koji prate novi evasi0n7 jailbreak koje bi možda trebali i znati. Text koji sljedi, koristi dosta imena i pojmova koji možda nisu poznati početnicima u svijetu jailbreaka te su isti termini popraćeni linkovima ka detaljnim objašnjenima kako bi svi razumjeli cijelu priču.

Moralni Stavovi

No krenimo redom. Kao što možda već i znate, jučer nam je došao dugo isčekivani iOS 7 jailbreak pod imenom evasi0n7. Alat je izbačen od grupe hackera pod imenom Evad3rs o kojima smo pisali i ranije. Evad3rs se sastoji od grupe pozantih hackera pod2g, musclenerd, planetbeing i pimskeksa, koji prave različite jailbreak i unlock alate od samog početka iPhone jailbreaka.

Vođeni gospodinom MuscleNerdom, Evad3rsi su poznati po svojim moralnim stavovima, između ostalog borbom protiv piratije tweakova i aplikacija, koja onemogućava programerima istih da zarade koji dolar. Kontroverzna tema na našim prostorima, o kojoj smo pisali u detalje. Evad3rsi također misle kako bi jailbreak alati uvijek trebali biti besplatni za javnost. Odnosno da svatko ima pravo da ima oslobođeni uređaj ako su ga platili svojim teško zarađenim novcima.

dream-team

Ništa ne radi

Međutim za razliku od prijašnjih jailbreaka koji su još kako najavljeni te testirani od strane većih developera tweakova te glavnog i odgovornog programera Cydia dućana za tweakove Saurika, Evasi0n7 je izbačen bez najave, te za njega čak nije znao ni sam Saurik.

 

 

Što je Taig dućan?

Osim problema s Cydiaom, te javnim prepucavanjem putem Twittera između različitih hackera i Saurika, ove godine jailbreak na Kineskom tržištu dolazi s instalacijom Taig tweak dućana.

Taig, koliko shvatam je dućan sličan Cydia dućanu koji hosta Kineske tweakove te je potpuno na Kineskom jeziku. To nije ni loše s obzirom da velika većina Kineza ne govori engleski. Međutim, za razliku od mene, mnogi u jailbreak zajednici imaju veliki problem s ovim novim dućanom koji se instalira automatski samo ako vam je jezik na iUređaju podešen na kineski te apsolutno nije prisutan ni na jednom drugom jeziku. Razlog zašto neki imaju problem je to što je Taig navodno poznat po hostanju piratskih tweakova i aplikacija što izravno ide protiv moralih stavova grupe Evad3rs te i mnogih drugih koji im vjeruju te koriste njihove jailbreak alate. Update 25.12.13 Evasi0n7 v.1.0.1 briše Taig dućan s instalacije radi problema s piratijom. 

taig

Drama

Ovdje dolazi do drame koju sam spomenuo u naslovu. Navodno, Evad3rs team je plaćen milijun dolara od nepoznate Kineske kompanije da bi Evasi0n alat automatski instalirao Taig store na Kineskom tržištu. Prema mišljenju mnogih, ovo je veliki moralni problem zato što bi se jailbreak alati navodno trebali praviti besplatno.

Za one koji neznaju, grupa hackera koji nam donose jailbreak alate rade mjesecima na pronalaženju sigurnosnih rupa u iOS sustavu kako bi mogli napraviti jailbreak alat. Iako je jailbreak proces sada prilično jednostavan te se svodi na pritiskanje jednog gumba, u pozadini se izvršava na tisuće linija koda koje probijaju kroz Appleov zatvoreni sustav de nam dozvoljavaju da instaliramo bilo što na naše iUređaje. U prošlosti grupe hackera su obično uzimale donacije korisnika NAKON što se jailbreak alat izbaci te na taj način zarađivali novce za nihov trud i rad.

Ove godine se dinamika izrade jailbreaka promjenila te su se novci uzeli unaprijed i sada mnogi misle da je to bilo nemoralno te čak kažu da novi jailbreak možda ima i kojekakve viruse u sebi s obzirom da je povezan s Kinom. Naravno, meni osobno to zvuči kao potpuna glupost međutim veliki broj korisnika odbijaju instalaciju i korištenje evasi0n7 alata dok se problemi s Taig dućanom ne riješe. Da bi se situacija još više zakomplicirala, Evad3rs su objavili da je razlog za Taig store to što su htjeli pomoći Kineskim korinicima, te da je između ostalog suradnja urađena uz dogovor da Taig dućan neće objavljivati nikave piratske kodove i tweakove. Na žalost, kao što se to zna desiti s Azijskim dogovorima, piratirani kodovi i tweakovi su već pronađeni. Kao što i sami znate Cydia je puna piratskih tweakova, ali ovdje govorimo o defalutnim repozitorijima koji drže ove tweakove. Drugim riječima u Cydiai ne možete doći do piratskih programa osim ako ne dodate repozitorije koji ih drže. A to je do vas. Update 25.12.13 Evasi0n7 v.1.0.1 briše Taig dućan s instalacije radi problema s piratijom.

Razlika između piratije i Jailbreaka.

Pokušavajući spasiti napetu situaciju, Evad3rs team je objavio pismo svim korisnicima pokušavajući objasniti ovaj (kao što to oni zovu) nesporazum. Cijelo pismo na Engleskom možete pročitati ovdje a ja ću vam dati kratku verziju ispod.

Pismo Evad3rs teama, korisnicima

 • Na upit Kineske kompanije, Evad3rsi su se složili da pored Cydiae uključe Taig dućan kao defaultni dućan nakon jailbreaka i to samo za Kineske korisnike. Cydia je još uvijek tu kao opcija i može se instalirati tako što kliknte na Cydia check box pokazan na slici iznad.
 • Taig dućan, ni navedena Kineska kompanija, nisu dobili nikakav kod od Evad3rsa koji bi se mogao zloupotrijebiti na bilo koji način.
 • Kod nije podijeljen, niti prodan nikome, te je siguran kao i uvijek.
 • Kod nije ni ukraden kao što se šuškalo po netu prošli tjedan.
 • Prilično im je zasmetalo da ih ljudi optužuju za prodaju jailbreak koda i još gore za dodavanje malwarea u kod koji bi mogao biti korišten protiv korisnika, te pozivaju sigurnosne firme da slobodno pregledaju kod alata da bi se uvjerili da su ove optužbe laž. Update: 24.12.13Poznati hacker Geohot je potvrdio da alat nema nikakvih virusa ni backdoor.
 • Njihovi stavovi protiv piratije su još uvijek isti, te im je jako žao što ih je Taig prevario te je već pronađeno piratskih aplikacija. Kao rezultat instalacija Taig dućana je ugašena.
 • Razlog zašto Cydia Substrate ne radi je to što je navodno ove godine Saurik radio na svom vlastitom jailbreak alatu, te je osim njega na jailbraku radila još jedna grupa hackera. Iz tog razloga kod nije pokazan nikome.
 • Ovo je također razlog zašto je jailbreak alat izbačen iznenadno  pošto je bilo jako bitno da ga oni izbaci prije drugih, jer da nisu, mjeseci rada na jailbreak alatu bi bili uzaludni.
 • Na kraju, Evad3rsi priznaju da su za svoje rad unaprijed dobili novce od gore navedene Kineske kompanije. Nije rečeno koliko. Pismo nastavlja da članovi teama vjeruju da i oni trebaju zaraditi neke novce za svoj trud i radi, isto kao i Saurik tvorac Cydia dućana, te i ostali developeri koji prave tweakove te i vlasinici repozitorija koji serviraju iste.

Kao što rekoh, ako razumijete engleski ja bih vam predložio da pročitate cijelo pismo i sami prije nego što formirate svoje mišljenje.

Update 25.12.13 – Evad3rsi objavili još jedno pismo o kojem više možete saznati u Jailbreak Drama part 2.

Što vi mislite?

Osobno nemam ama baš nikakvih problema s tim da su Evad3rsi plaćeni za svoj trud i rad i radi ovoga ne namjeravam da ne koristim Evasi0n7 jailbreak alat. Također mi je jasno da ništa nije besplatno i da se u jailbreak zajednici vrte strašne pare. Govorimo o milijunima dolara za pojedine developere kao što je npr. Saurik, tvorac Cydiae. Update 25.12.13 – Evad3rsi objavili još jedno pismo koje objašnjava da čak ni novci nisu uzeti, te da se sva zarada donira dalje.  Više možete pročitati u Jailbreak Drama part 2.

Prosto ne vjerujem optužbama da se u kodu nalazi neki malware s obzirom da vjerujem ovim momcima te da tako nešto nisu uradili u zadnjih 7 godina.  Naravno, ako se nađe neki malware s tim se nebi olako pomirio jer da sam htio nesigurnost i malware bio bih na Androidu. Siguran sam da će netko uskoro pregledati kod, te potvrditi da nam je iOS i instalacija jailbraka još uvijek čista. Update: 24.12.13 – Poznati hacker Geohot je potvrdio da alat nema nikakvih virusa ni backdoor.

Siguran sam de se ovdje radi o prepucavanju oko toga tko će uzati novce iz Kine i kako, te da se situacija malo zakuhala između različitih hacker kampova.  Kao što se i većina ovakvih priča završi, uvijek se radi o novcima i skoro nikada se ne znaju svi detalji priče.

Nastavljam pratiti razvoj ove dramaturgije, te ću napraviti update ovog texta ako se nešto novo interesantno dogodi.

Do tada nam su nam potrebni vaši komentari i mišljenja. Što vi mislite o ovome? Da li mislite odraditi jailbreak bez obzira?

 • Maki

  Uh kako sam ja sretan covjek ! Nikad vise Jailbreak, samo Sim Free

  • wesija

   Ti si lazno sretan covjek :), JB nema veze sa Sim Free…

 • Naslov

  Kakve veze ima naslov sa tekstom,nigde se ne spominje Danska :D

 • john doe

  kako su se pojavili kinezi s lovom odmah se JB radi na vise strana i izbacuje se nedovrsen.
  svidja mi se ideja oko toga samo zato sto bismo ubuduce trebali brze dolaziti do JB-a ali ovakav JB s gotovo nikakvom Cydiom netreba nikome
  i slazem se da bi i oni trebali zaradjivati na ovome (naravno ne preko nas) ali mislim da bi trebalo pricekati ili saurika da izbaci svoj JB s cydiom ako je isitna da ga radi ili pricekati update evasi0na

  • Nije izasao ranije i ne dovrsen radi kineza, vec radi Surika koji je radio na svom vlastitom Jailbreaku s drugom ekipom. Eva3rs mu nisu mogli dati svoj jailbreak da napravi Cydia dok ga nisu izbacili posto bi onda mogli kopirati njihov. Sve ce se to popraviti za par dana bez problema.