Saturday, 21 May, 2022
Home >>> JailBreak >>> Zašto iPhone jailbreak nije ilegalan te zašto nije isto što i piratija aplikacija
piratija

Zašto iPhone jailbreak nije ilegalan te zašto nije isto što i piratija aplikacija

Veoma često pitanja o tome da li je jailbreak ilegalan te kakva je razlika između jailbreaka i piraterije. Mnogi čak misle da jailbreak postoji samo da bi se došlo do besplatnih aplikacija, međutim, to ne može biti istina.

Na temu jailbreaka, te što je jailbreak i koje su razlike između jailbreaka i unlocka (dekodiranja) smo već pisali u više navrata te te definicije možete naći ovdje.

Danas sam odlučio da vam malo pojasnim ovu kontroverznu temu te objasnim kako je nastao jailbreak, čemu služi i da li je stvarno legalan ili ilegalan.

Što je Jailbreak?

Ako nikada niste jailbreakali svoji iUređaj ili koristili Cydia dućan onda bih vam definitivno preporučio da pročitate post Što je jailbraek i Cydia.

cydia-store

U kratko, jailbreak je proces koji vam dozvoljava da uđete u root direktoriji iOS operativnog sustava, koji je inače blokiran, te ga promjenite na bilo koji način. Ove promjene dozvoljavaju dodatke i nove funkcije u samom opertivnom sustavu koje se zovu Cydia tweakovi.

Ideja iza jailbreaka

Ideja iza jailbreaka je slijedeća. Iako vam Apple ne dozvoljava da mjenjate njihov operativni sustav te mijenjate korisničko iskustvo, uređaj koji ste kupili za vaše novce je vaš, što znači da sa njim imate pravo raditi što god vi želite. Možete ga baciti, razbiti, prodati i na njega staviti što god želite uključujući drugi operativni sustav ili bilo kakve promjene na postojećem. Jailbreak nije ništa drugačije nego instaliranje Windowsa na iMac ili OS Xa na Windows PC.

Cydia vs. App Store

Svi već znate što su App Store Aplikacije. One su revolucionizirale način na koji radimo i kupujemo software te način na koji doživljavamo svoje iskustvo na iUređajima.

cydia-store

Cydia tweakovi su dodaci samom operativnom sustavu, koje je Apple iz nekog razloga zaboravio dodati, ili jednostavno iz nekog drugog razloga nije htio dodati. Odluke za preskakanje nekih od funkcija imaju veze sa korisničkim iskustvom te se danas nećemo baviti s tim sa obzirom da je to posebna tema o kojoj mogu napisati knjigu.

Danas postoje tisuće Cydia tweakova koje vam mogu dodati bilo kakvu funkciju u sami operativni sustav. Ako mislite da iPhone nema nešto što bi vam pasalo u 99,9% slučajeva upravo to možete naći u Cydia dućanu te instalirati na jednostavan naćin, pratkički sa jednim klikom. Ova mogućnost dodavanja različitih funkcija je upravo razlog zašto milijuni korisnika rade jailbreak.

Mi često recenziramo Cydia tweakove koji nam pomažu, tako da više primjera možete naći u našoj Cydia sekciji.

Historija jailbreaka

I prije davne 2006 i izlaska iPhonea, termin jailbreak (bjeg iz zatvora) se koristio i na drugim uređajima puput tada popularnih Motorola Razr telefona ili raznih vrsta Nokia. Naravno, termin jailbreak te ovaj postupak nije postao pouplaran do izlaska prvog iPhonea.

Jailbreak je nastao iz razloga što je mala grupa programera odlučila da unaprijedi tada jednistveni iPhone OS te na njega počne dodavati raznorazne aplikacije koje u to vrijeme nisu bile na iPhoneu.

Vrijedno napomenuti da App Store nije ni postojao kada je izašao prvi iPhone i prvi jailbreak. Što znaći da jailbreak nije bio napravljen da bi se piratovale aplikacije već da bi developeri softwarea na lakši način mogli napraviti apliakcije za tada novo džepno računalo.

iphone-2g

S obzirom da je iPhone tada bio dostupan samo u USA, te samo na jednoj mreži (AT&T), korisnici su željeli da ga koriste i po drugim dijelovima svijeta za što im je bilo potrebno dekodiranje te je tako nastao i unlock.

Ne zaboravite da u to vrijeme nije postojao Android niti i jedan drugi operativni sustav ili app dućan u danjašnjoj formi. U to vrijeme niste bili u mogućnosti da instalirate ovu vrstu aplikacija a kamoli da mijenjate funkcije samog operativnog sustava.

Neki čak tvrde da je Steve Jobs dobio ideju za App store nakon izlaska jailbreaka i raznih jailbreak tweakova koje su na bolji način pokazale što je sve moguće sa iPhoneom. To je, naravno, tema za drugu raspravu.

Da li je Jailbreak iPhonea ilegalan?

Nakon par godina, kada je izašao App Store, te je Apple vidio koliki se novci mogu zaraditi od aplikacija, Steve Jobs i kompanija su probali da naprave Jailbreak ilegalnim. Međutim, iz razloga objašnjenim gore, Američki sudovi se sa tim nisu složili jer ste vi vlasnik samog uređaja, a ne Apple. U to vrijeme je dodano par stvari u DMCA (Digital Millennium Copyright Act) zakon koji i dan danas čini jailbreak iPhonea potpuno legalnim i isti zakon ne ističe do 2015.

Piraterija i App Store

Nakon što je App Store postao poularan, te su svi skontali da je budućnost softwarea u appovima, grupa pirata pod imenom Hackulous su našli naćin da skinu copywrite protekciju sa App Store aplikacija te da iste počnu besplano servirati na svojim serverima uz pomoć poznate aplikacije Installous.

installous

Hackulousov službeni razlog (ili isprika, ovisno kako na to gledate) za pirateriju je bila to što Apple ne dozvoljava testiranje aplikacije prije kupovine, te su se oni osjećali da bi svaki korisnik trebao isprobati aplikaciju prije nego što za nju potroši svoje teško zarađene novce. Naravno, nastavak te ideje je bio, da ako se osobi koja je piratirala aplikaciju aplikacija svidi, ista bi tu aplikaciju trebala kupiti te ova vrsta piraterije ne bi utjecala na prodaju, te nebi naudila Appleu ni programerima aplikacija.

Apple je odgovorio na to počevši dozvoljavati testne (trial) aplikacije te lite verzije aplikacija koje do tada nisu postojale, kako  bi dozvolio korisnicima da isprobaju i testiraju plaćene aplikacije. Naravno ovo nije usporilo niti utišalo pirateriju te je Hackulous nastavio sa radom.

Kao što znate, Hackulous je vjerovatno iz legalnih razloga nedavno zatvorio vrata, međutim, to ne znači da je piraterija zaustavljena.

Što jailbreak hackeri misle o ovome?

Tadašnji hackeri koji su započeli revoluciju iPhone jailbreaka su, naravno, bili protiv krađe App Store aplikacija iz razloga što su znali da će jailbreak, koji na kraju krajeva pojednostavljuje instalaciju ilegalnih aplikacija, vrlo brzo biti na lošem glasu.

Osim toga su znali da će i Cydia tweakovi veoma ubrzo biti na meti pirata što će naravno neutralizirati sav njihov trud i rad. Kao što znate to se, naravno, i desilo te se svi tweakovi mogu naći i instalirati potpuno besplatno.

Mnogi od originalnih hackera su napustili jailbreak zajednicu upravo radi piraterije i ako se pitate zašto treba toliko dugo da bi izašao jailbreak, evo vam odgovora – manjak aktivnih hackera koji žele biti u asocijaciji sa piraterijom. U prošlosti, mnogi od hackera su čak razmišljali o blokiranju piraterije putem jailbreaka o čemu smo već pisali ranije.

Piratije najmanje šteti Appleu

No što ima veze? Apple ima dovoljno novaca. Neće ni osjetiti razliku!

Svaki domaći ili strani developeri App Store aplikacija ili Cydia tweakova će vam reći da piratovanje aplikacija najmanje šteti Appleu a najviše šteti samim developerima.

apple-store

Apple koji održava App Store, i sve što dolazi sa njime, uzima 30% od prodaje svake aplikacije. Iako 10 milliuna korisnika piratuje aplikacije, to nije ništa naspram 500 milijuna App store korisnika koji to ne rade. Na žalost, prava istina je da piraterija najviše šteti developerima.

U prošlosti su developeri App Store aplikacija i Cydia tweakova u više navrata izbacili prodajne brojeve gdje je, na primjer, neka aplikacija koja košta 1 dolar instalirana na  milijun uređaja ali samo par tisuća je kupljeno u App Storeu. Umjesto dobre nagrade od par stotina tisuća dolara, male kompanije i developeri bi zaradili par tisuća.

U tome je i najveći problem. Programeri rade na nekim aplikacijama i po dvije godine svog života, samo da bi na kraju zaradili neku siću, iako znaju da milijuni korisnika koriste njihovu aplikaciju.

Vidite, krađa aplikacija najviše šteti malim developerima koji rade svaki dan baš kao vi ili ja. Siguran sam da mnogi od vas, na žalost, znaju što znači raditi za nekoga par mjeseci i ne dobiti novce za taj rad.

Krađa je krađa ili?

No što ako ne radite? Što ako ste student i ne možete si priuštiti 20 dolara mjesečno za aplikacije? Da li je ok skidanje besplatnih aplikacija? Siguran sam da mnogi koji piratuju aplikacije, što je na našim prostorima veoma popularno, nađu neki razlog da pirateriju naprave korektnom. Na žalost i na kraju dana, kao i skidanje filmova i muzike, piraterija je piraterija i odluka o tome je na svakom pojednicu.

app-store-piracy

Iako Omizio ne podžava pirateriju te ne pišemo o načinima skidanja besplatnih aplikacija ili tweakova, ovdje nismo da nekome sudimo. Ovaj post nije napisan da bi vam objasnio kako da živite svoj život već jednostavno da ukaže na činjenicu da piraterija i jailbreak nisu ista stvar.

Na kraju dana jedno je sigurno, jailbreakanje uređaja iza sebe ima potpuno drugi stav i ideologiju od korištenja jailbreaka da bi se došlo do besplatnih aplikacija i tweakova, te kao što je objašnjeno gore jailbreak i Cydia dućan su napravljeni prije App Storea.  Ako ste se ikada pitali zašto jailbreakati iPhone te da li je to legalno ili ne, sada znate.

Nas, kao i uvijek, zanima što vi mislite na ovu temu? Tko je u pravu? Tko je u krivu i zašto. Javite nam u komentarima.

 • Evo imam ja jedno pitanje, da li jailbreakanje uredaja ponisti garanciju?

  • Ni da ni ne” :) Odgovor ti je ubiti ovakav. Jailbreak poništava garanciju, no u slučaju bilo kakvog kvara, napraviš restore preko itunes-a i imaš normalan i originalan iOS sustav i kao da nikad ni nisi imao jailbreak na uređaju tako da garancija ti i dalje VRIJEDI :)

   • Upravo kao sto Josip kaze. Ako ga vratis Apple sa jailbreakom onda da, medjutim sve sto trebas uraditi je restore preko iTunesa i uredjak ko nov ;)

    • Alcor

     Mislim da uređaj posprema svu svoju povijest i da će se jednog dana sve vidjeti što je rađeno po njemu, ako već i nije tako! Uostalom svaki puta kad radiš restore spajaš se sa njihovim serverom! Gdje piše da oni ne znaju da je uređaj bio jailbreakan!

     • Na servisima nemaju tolike ovlasti ni mogućnosti a čak mislim da nemaju ni tolika prava da gledaju toliko u uređaj. Ako si ti njima donio uređaj sa čistim iOS-om kao kad si ga kupio i ako jamstvo pokriva takvu vrstu kvara (NE pokriva oštećenje vodom npr.) oni su ti obavezni popraviti ga ILI zamijeniti istim ako nije moguć popravak.
      Isto tako ni apple nema tako nešto da prati sve. Moš ti njima slat ono neš za kao da im pomogneš da naprave bolje neš blablabla… al to nije to tako da ne brineš.

    • Alcor

     No, bez obzira na sve jedva čekam jailbreak!!!

 • davor

  Ja se bojim samo da ne dodje vreme kad hakeri nece hteti (smeti) da rade JB,zbog raznih zakona u svetu… a bolje za APPLE da ima JB,jer vidis Omare da ovde kamara korisnika kuka ako nema JB prelaze na android,mene toga nije strah,ni tebe. ali APPLA bi trebalo.. jer vec su pali na drugo mesto,navtasi im uzeli prvo… sad su im dionice 700$ a kazu past ce na 400$… nesto radit moraju..

  • Guest

   A ja bas mislim da apple-u nije u interesu da ubace nesto kao jb.

   Jer vidi oni ti na pocetku daju jednostavan i kvalitetan uredjaj takodje ostave mogucnost hakerima da izbace jb i ko zeli da prosiri mogucnosti telefona ima priliku…

   Svakom normalnom je u interesu sa prije svega ima kvalitetan i pouzdan aparat pa tek onda na red dolazi OS. Ja sam imao S3 i koristio sam ga 24 sata, Android pruza fkt puno mogucnosti i kod njih je dosta aplikacija besplatno koje je kod nas placaju, al’ sve to ide u drugi plan kad je telefon malo je reci nekvalitetan.

   A sto se tice tablet-a tu bi se moglo nesto uraditi po pitanju iOS-a bar po mom misljenju !:)

   • davor

    Slazem se,ja nisam za hakovanje igrica itd.ali tweetovi koji bas,ali bas pomazu bi trebali da budu.. neka se i placaju nema veze. ali posto appl nezna kome koji tweet stima,zato je dobro sto je cydia tu..

 • No nakon odgovora malo niže imam svoje mišljenje:
  Ja sam za jailbreak da postoji i da se koristi. Naravno ovisi o samom vlasniku. Ja volim prčkati po svom ajfonu i svim tehnološkim stvarima jer se tako i učim nešto novo i korisno (ko zna, možda sam nešto napravim jednom). Ne kažem da sam iOS nije dovoljan, odličan je! Ali svi se poželimo neke promjene kadkad i odlično dođe jb napraviti, staviti par tvikića kad ti dosade ukloniš ali ostaviš jb i mob na default i eto ga. U slučaju kvara (ako se još ima garancija) kao u komentaru ispod rečeno, napraviti RESTORE preko iTunes-a i normalno sve koda nikad jailbreaka nije bilo.
  L.P.

 • zveki

  Ja mislim da JB uvelike pomaže u prodaji “i” uređaja i da to i apple zna!!!

  Nadograđuješ svoj uređaj nečim što nisi dobio prilikom kupnje uređaja a možda si trebao. Bez JB je iphone postao malo dosadan i preozbiljan.

 • B

  nek mi daju đabe iphone 5 za 4 i necu jailbrejkat … :D … ionako nemam jailbreakanog, jednom sam samo radio jailbreak radi radoznalosti i super stvar, al meni i ovak super funkcionira, a aplikacije za 1,2,3 $ kupim, a ove malo skuplje mozda u nekom drugom svijetu … :)

  • Ovaj post je baš bio protiv toga da se koristi piratluk koji je trenutno hvala bogu uklonjen (kažem trenutno samo). Svaku app moš kupit, ne odeš 2-3 put na kavu i eto ga :) 1 kava=1 app :)

 • veddo

  Svaka cast na ovom postu, odlicno i jednostavno objasnjeno… ;)

 • c0ppo

  I sam sam developer. I osjetio sam pirateriju i na svojoj kozi. Nisu veliki novci u pitanju, nece se nitko okrenuti za tim novcima. No hocu ja i moja obitelj, jer meni osobno su to ogromni novci. Moje vrijeme i moj trud baceni u bunar. Doslovno

  A odavno se ni ne obazirem na postove koji opravdavaju pirateriju. Ja osobno nemam nista protiv da neki klinjo koji nema pristupa kreditnoj kartici piratizira moju aplikaciju. Jbg, nema covjek drugog nacina. Iskreno, i sam sam prije bio u toj kozi pa necu biti licemjeran.

  No cesto po ZG-u srecem ekipu koja ima novaca da visi vanka svaki vikend, po kavama cijele dane i obavezan kladionicarski listic. No nema taj 1$ za aplikaciju na svom novom, sjajnom i prekrasnom iPhoneu. I kako tu reagirati?

  Osobno sam odustao od naplate aplikacija. Vec dvije godine razvijam jednu sportsku simulaciju koja ce raditi iskljucivo online, imat ce in app purchase + jako malo reklama. Za koji mjesec sam gotov. Ovo se vec ne moze piratizirati, jer eto, besplatno je.

  No i dalje ostaje cinjenica da je sramotno sta neka ekipa radi. Moj kolega je odustao od Android aplikacija, jer 80 000 ljudi ima instaliranu aplikaciju od 3.99$ a kupilo ju svega 1500 ljudi. Tih 15kn ne bi nikoga ubilo, no eto, ubilo je njegov entuzijazam i njegovu aplikaciju.

  Ako ekipa sama ne vidi nista lose u tome, onda takvoj ekipi stvarno nema pomoci i bolje je dici ruke od svega.

 • jurka

  Činjenica je da vecina korisnika iOS uređaja jailbreak koristi kako bi besplatno skinuli aplikacije ili otkljucali uređaj. Kod nas ce ljudi za novi iPhone dati i nekoliko tisuca kuna a kad je riječ o aplikaciji od 5 kuna onda im je to puno! To mi nikad nece biti jasno!

 • Adi

  Hej, nadjite na cydia 25PP i ima te opet instalaus. Je na kineskom ali aplikacije kao sto su navigon su na engleskom i drugim jezicima. Imate sve besplatno. Udjite u cydia i ukucajte 25PP.!!!!!!

 • Adi

  Ja skidam sa 25PP sve sto sam skidao i sa instalausa, mnogo je bolje cim ga taknete on skida bez upisivanja slova kao na istalausu i sam instalira. Kad otvorite pritisnite na aplikaciju koju zelite, sve ce biti na kineskom, otvorice se ispod nje 3-4 kineske recenice u kockama pritisnite prvu sa lijeve strane. SRETNO.!!!

  • Hrvoje

   Nece ti ovo

 • jurka

  Trebao bi svatko raditi barem mjesec dana đaba da vide kako je developerima koji svoj trud i vrijeme ulažu u aplikacije a kasnije im iste budu piratizirane! Kad naletim na dobru aplikaciju kupim ju i bude mi drago što sam nagradio rad osobe ili tima koji stoje iza te aplikacije! Drago mi je što Apple štiti developere ali ipak štite najprije sebe al nema veze!

 • goran

  Ljudi, od kud početi s proučavanjem i učenjem iOS-a i izradom aplikacija?

  • c0ppo

   Komplicirano je. Poprilicno. Prvo bi morao poznavati C jezik, sto je samo po sebi dosta tesko. Preporucujem Head First C, bolje knjige nemas. Onda malo prouci objektno orijentirano programiranje i sami objective-c. Nakon toga cocoa framework.

   E tek onda se mozes malo ozbiljnije baciti u te vode. No ima i jednostavnijih rjesenja tipa coronasdk, pa bi moja preporuka za totalnog pocetnika bila da krene sa tim. Vec za mjesec dana mozes napraviti neke jednostavnije stvari.

   Nakon par godina rada sa ‘laksim’ jezicima ukoliko imas potrebu za vece/bolje, onda ove gori korake slijedi. No najvaznije od svega je volja i zelja, da entuzijazam ne splane nakon par sati. Nije tesko koliko se cini vjeruj mi. Samo radi i vjezbaj, doci ce stvari na svoje mjesto.

   • goran

    Poznajem C jezik dosta dobro, isto kao i C++. Bolje rečeno, radio sam te neke windows aplikacije u školi. Npr, spajanje na bazu i slično.
    Hvala na preporuci o literaturi i nekim savjetima.
    Ako još netko zna nešto dobro o tome, neka se ne ustručava svoj komentar.
    c0ppo, još jednom zahvala..

    • c0ppo

     Nisi dovoljno onda. Vjeruj mi. No naravno da barem osnovno poznavanje materije moze uvelike pomoci. A ako si radio sa C++ onda poznajes i osnove OOP-a.

     Provjeri coronu, lako se snadjes, a aplikacije su nativne. Ja istu koristim za dosta stvari, jer dosta brze razvijem ono sto klijenti od mene traze. No naravno da je po nekim stvarima ista ogranicena, onda posezem za Xcodeom i Cocoa frameworkom.

     • goran

      Upravo je instaliram na računalo. Naravno da ću si dati truda i malo proguglati i pogledat neke tutorijale ne tubu. To uvelike pomaže.
      Susreo sam se s oop na faksu, al samo u mfc-u i u običnom C++-u.

 • Ne slazem se sa tom konstatacijom da yailbreake nije isto sto i piratlija,
  Sve je to isto samo drugacije zapakirano, i uopce nevidim a ma bas niti jedan dobar razlog zasto bi netko radio jail na iphonu, isto tako je cinjenica da 99% onih koji rade jailbrake rade to isto tako da bi izbjegli kupnju originalnih aplikacija, a price da su developeri bili protiv piratiziranja aplikacija je prica za malu djecu.
  Sve je to pirate bay samo pod drugacijim imenom.
  Drugacije bi razmisljalo da imate svoju aplikaciju koji vam kradu jer su napravili jailbrake, da im je stvarno do toga da su protiv piratizacije aplikacija onda bi nasli nacin to promjeniti.. Sve ostalo su samo fraze.

 • Jailbreak mudar potez…

  bas meni sud treba reci dali je legalno ili ne…., razmislimo malo da preko jailbreaka dolazimo do piraterije i da svi jailbreakamo iphone upravo zbog piratskih aplikacija “cast izuzecima” heee…hm dali ih ima! Eto ja cu dati par stotina dolara za aplikacije, a mogu ih dobiti besplatno zahvaljujuci jailbreaku…., ma o kakvoj pirateriji pricamo!

 • Bas me zanima

  Bas me zanima da li je legalno imati kopiju windovsa na racunaru i dali je legalno imati jailbrekan uredaj… sa pregrst twekova i nelegalnih aplikacija! Znam da se iphone moze na restore i opet je kao novi, ali i windovs mogu obrisati sa racunara i opet je kao novi… primjer; kada bi u ugostiteljski objekt dosla inspekcija a na racunaru nelicencirani windovs?