Monday, 16 May, 2022
Home >>> Mobilne Mreze >>> Hrvatski Telekom >>> 4G LTE od jučer dostupan svim korisnicima iPhoneu 5 u Hrvatskoj
LTE-main

4G LTE od jučer dostupan svim korisnicima iPhoneu 5 u Hrvatskoj

Apple je jučer izbacio dugo očekivani iOS 6.1 o čijim novim funkcijama i utjecaju na jailbreak smo već pisali u detalje. Između ostalog ovaj update je u Hrvatsku donio 4G LTE (Long Term Evolution) za sve korisnike iPhonea 5.

Za one koji neznaju LTE donosi do tri puta veće brzine podatkovnih usluga s maksimalnim teoretskim brzinama downloada od 75 Mbit/s i upload od 42 Mbit/s što je dosta brže od mnogih WiFi mreža. Brzina pristupanja internetu ovisi o razini i kvaliteti signala, kao i o broju istovremeno spojenih korisnika.

4g-lte-speeds

Do sada, iako je ova tehnologija bila prisutna i na HT i VIP mrežama već neko vrijeme, Apple nije dozvoljavao LTE prijenos podataka u Hrvatskoj, te je iPhone 5 iako osposobljen s LTE antenom koristio sporiju HSPA data mrežu.

Ako imate iPhone 5 onda vam je ovo veliki razlog da ažurirate uređaj na iOS na 6.1 te dobijete novi gumb za LTE.

 Kako pravilno ažurirati iPhone na novu inačicu operativnog sustava?

Nakon ažuriranja iOS-a odite u postavke, općenito, podatkovno, te uključite LTE.

omoguci-lte

Ako je vaš grad pokriven s LTE signalom, sada ćete na vrhu iPhone status bara vidjeti LTE oznaku, te što je još bitnije primijetiti povećanje brzine podatkovnog prometa.

*Provjerite s operaterom ako vaš internet paket dozvoljava prijenos podataka putem LTE mreže.

Kad smo već kod pokrivenosti VIP pokriva sljedeće gradove s LTE uslugama. Zagreb, Osijek, Split, Rijeku, Drenovce, Sisak, Josipdol, Otočac, Ozalj, Koprivnicu i Vrbovec. Kartu s vise detalja možete naći ovdje.

Hrvatski Telekom LTE mreža pokriva Zagreb, Rijeku, Osijek, Split, Koprivnicu, Bjelovar, Sisak, Karlovac, Ogulin, Otočac i druge gradove te više detalja i kartu pokrivenosti možete naći ovdje.

S obzirom da je LTE nova tehnologija čija implementacija je veoma skupa, ako ste u jedom od gradova koji ne podržavaju LTE strpite se još malo. VIP i HT su nam rekli da aktivno rade na pokrivanju ostalih djelova Hrvatske s LTE mrežom.

Nakon ažuriranja, javite nam kako vam se sviđa LTE te koje ste brzine do sada vidjeli na svom uređaju.

 • asker

  ima li iphone 4s 4g?

  • davor

   nema ali ima extra dobar 3g,kao neki 4g

  • iPhone 4S ima 4G (sto je ustvari posljednja generacija 3G mreze koja ima veoma velike teoretske brzine). Medjutim iPhone 4S nema 4G LTE, sto je cetvrta generacija mreza i jos brza od obicnog 4G-a. Na kraju dana je bitno u kojoj si regiji te koja mrezu mozes uhvatiti sa svojim iPhonom. Brzina ovih mreza ovisi od mnogo parametara te je bolje biti na 3G mrezi sa dobrim signalom nego na LTE mrezi sa losim ili sa previse korisnika koji koriste istu. 4G je marketing term, koji govori potrosacima da je konekcija brza od 3G. (Ono veci broj, bolja konekcija) LTE je ime za novu tehnologiju.

 • kiki

  dali ce biti ikad dostupan na ipadu 3 lte u europi?

  • Za sada je nezna, mada vjerovatno hoce. LTE na iPadima radi samo u USA i Kanadi za sada.

 • Pa di je “dugme” za omoguci 3G??
  Koliko vidim, ne moze se vise gasiti 3G mreza na iOS 6.1?
  Uzas, sada ce baterija trajati pola dana

  • davor

   nema gasenja,imas samo 3g i lte

   • Pa vidim da….glupost kakve nema….kud ne valja signal na 3G, tu trosi bateriju 40% vise od edge-a….oni stvarno nisu normalni, opet su izbacili tu opciju kao sto je bio slucaj sa 4S-om kada je izasao sa ios5

 • Dejan

  uzeo na savrenoj u Vipu za probu da vidim kako radi jer nije neka lova 30kn ali za sada na glavnom kolodvoru u zg, u draškovićevoj i u dubravi na više lokacija nisam dobio ikonu LTE. Jedino što se negdje spaja po HSPA brzinama i to je navuklo do 12mb u sekundi a nigdje traga LTE signalu.

  Dali je netko u ZG na iPhone 5 u Vipu dobio LTE ikonu i signal?

  • Ja sam dobio. Novi Zagreb (Siget, Sopot), Radnička/Slavonska…
   Najveća izmjerena brzina: 65,17 Mbps dowload/18,10 upload
   Najčešće mjeri nešto malo više od 50/16

   • Dejan

    To sam čuo da je Novi Zagreb pokriven ali sam isto tako predpostavljao da je i centar kad ono nula bodova. Šta nije logično da su krenuli iz centra?