Thursday, 4 June, 2020
Home >>> Mobilne Mreze >>> Hrvatski Telekom >>> Hrvatska među prvima u Europi sa 4G LTE mrežom
4g-ht-internet

Hrvatska među prvima u Europi sa 4G LTE mrežom

Ja se osobno nisam nadao 4G LTE mreži u Hrvatskoj, bar ne u sljedećih nekoliko godina, ali Hrvatski Telekom (T-Mobile) nas je prošlog tjedna iznenadio sa prvom 4G LTE mrežom na Balkanu i jednom od prvih u Europi. 23. ožujka 2012, Hrvatski Telekom je u rad pustio 4G LTE mrežu u centru Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita a u planu je pokrivanje i ostalih urbanih područja Hrvatske u skoroj budućnosti.

Možda već i znate da je 4G, četvrta generacija GSM mreža 10 puta brža od postojeće 3G mreže te dozvoljava prijenos podataka do 173 Mbps za download i 58 Mbps za upload. Dakle, nećete primijetiti razlike u brzini surfanja između WiFi mreže ili 4G mreže.

Iako ova nova tehnologija ne pokriva sva područja Hrvatske, mislim da je odličan korak u pravom smjeru. Ako živite u većim gradovima Hrvatske počnite razmišljati o novom mobilnom uređaju koji bi u sebi imao 4G LTE kao iPhone 5. Ili već sada možete planirati kupovinu novog iPada sa 4G mrežom :)

Izvor: [Hrvatski Telekom]

 • Edis

  Samo sto novi iPad ne podržava 4g koji će se koristiti u Hrvatskoj. Podržava samo 4g u sj. Americi

  • Da koliko čujem. Nažalost. :(

 • Nevengabric

  aloooo ej kakva 4g mreža ,i u isto vrime su to napravili i vip i tmobile,a zasto i za koga ,pa jos nemaju ni jedan uređaj koji podržava to,tako su mogli reći da podrzavaju i cili hrvatsku 

 • Abc123

  “Sto znaci da necete primjetiti razlika u brzini surfanja izmedju WiFi mreze ili 4G mreze.”

  LOL.. Kaku ti to WiFi mrezu imaš kad se može mjeriti sa 173 Mbps down i 50 up? :)

  • Mislim ono pri obisnom surfanju web stranica nece se primjetit razlika. Naravno ima razlike u downloadanju muzike i filmova.