Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Nvidia Tegra 4 – Najbrži mobilni procesor na svijetu!
tegra4

Nvidia Tegra 4 – Najbrži mobilni procesor na svijetu!

Kao i svake godine, CES (The International Consumer Electronics Show) koji se održava u Las Vegasu plijeni pažnju geekova diljem svijeta. Iako Apple nema običaj da nas časti novitetima na ovom sajmu, tu je dosta zanimljivih novotarija koje zaslužuju pažnju. Od mora dosadašnjih prezentacija odabrao sam da vam predstavim jedan od najvažnijih mobilnih procesora ove godine – Nvidia Tegra 4.

U svojoj četvrtoj generaciji Tegra će nastaviti plijeniti pažnju ljubitelja Androida željnih brzine, ali i nas koji volimo proviriti preko Appleove ograde na konkurenciju. Tegra 4 SoC (system on chip), poput svog prethodinka, koristi quad core procesor kome je dodana još jedna jezgra namijenjena štednji baterije. Iako je zadržan isti koncept, arhitektura ovog čipseta je potpuno nova a u Nvidiai se hvale kako je njihovo novo čedo najbrži procesor za mobilne uređaje, brži čak i od Apple A6X čipa. Nije poznata tačna brzina koju ovaj procesor ostvaruje ali zato jedan drugi podatak izaziva nevjericu. Tegra 4 pogonjena je grafikom koja sadrži čak 72 jezgre! Logična pretpostavka je da ovdje radi o CUDA jezgrama.

Prošla generacija, Tegra 3, iako nudi basnoslovne performanse, ima veliki nedostatak u odnosu na glavnog konkurenta – Qualcomm Snapdragon čipsetima. Za razliku od zadnje pomenutih, u Nvidiai nisu uspjeli u svoj čipset integrisati LTE. To je zahtijevalo zasebni celularni modem što je u konačnici rezultiralo većom potrošnjom baterije. Na žalost, ovaj nedostatak nije ispravljen ni u novoj generaciji te će biti zanimljivo pratiti borbu ova dva velikana kada tokom godine nađu svoj put do prvih uređaja.

Jen-Hsun Huang, CEO Nvidiae, naveo je da Tegra 4 koristi i novi engine pod nazivom “Nvidia computational photography engine” a koji bi, navodno, trebao raditi prava čuda za HDR fotografije. Na samoj prezentaciji Huang je pomoću tableta istovremeno napravio dvije fotke koje su se kombinovale u jednu HDR fotku. Sirove snage Tegri 4, očigledno ne nedostaje.